Femeile au născut dintotdeauna, în alte timpuri fără medicamente, intervenţii specializate, tehnici de meditaţie şi relaxare. Ceea ce nu înseamnă nici pe departe că a purta o sarcină şi a da naştere este un lucru simplu, chiar dacă este natural.
Neştiutorii obişnuiesc să le spună mămicilor în devenire lucruri de genul: „încă 3 luni şi ai scăpat”. Dar naşterea este începutul: al unei vieţi frumoase de mamă a unui scump bebe, dar şi al unor neplăceri cu care se va confrunta cam orice femeie. Călătoria este abia la început şi ca orice lucru minunat, vine cu aspectele sale mai puţin grozave…
Oboseala şi lipsa de somn
Este limpede că o proaspătă mamă nu îşi poate lăsa bebeluşul în legea lui, retrăgându-se când simte nevoia pentru siestă! Puţine sunt fericitele care au un bebe ce doarme mai multă vreme neîntrerupt. Şi puţine sunt mamele care se îndură să îşi lase nou-născutul cu altcineva, chiar dacă ştie că va fi îngrijit. La fel cum micuţul o vrea mereu pe mama, şi ea simte nevoia să îi fie aproape. Preţul? O perioadă ea va fi obosită şi se va bucura de prea puţin somn binefăcător.
Depresia post-partum
Oboseala excesivă nu poate să nu aibă urmări la nivelul stării de dispoziţie. Adăugăm schimbările hormonale prin care trece organismul şi ceea ce unii denumesc „baby blues” poate afecta orice mămică proaspătă. Iar acest „blues” se poate transforma într-o depresie ca la carte, femeia confruntându-se cu emoţii de tristeţe, singurătate, neajutorare, vinovăţie. Atenţie: cu depresia nu e de glumit, trebuie contactat medicul.
Iritabilitate
Orice proaspătă mămică este radiantă, nu? Ei bine, ea are uneori şi stări de tristeţe sau de nervozitate şi nu-i nimic ciudat în aceasta. De aceea, ea are nevoie de sprijin (practic şi emoţional) şi de posibilitatea de a îşi lua o pauză cât de mică pentru a răsufla.
Crampe
În perioada post-partum femeia se va confrunta cu nişte crampe similare celor menstruale (mai intense sau nu), căci uterul îşi revine la mărimea dinainte.
Dureri perineale
În cazul naşterii naturale (mai ales dacă s-a făcut epiziotomie), mama va avea dureri şi inflamaţii în zona respectivă. Dar nici femeile care nasc prin cezariană nu sunt mai norocoase: recuperarea şi vindecarea cicatricii nu este uşoară.
Hemoroizi
Iată încă un lucru ce „încântă” femeile în perioada post-partum: din cauza încordării în timpul travaliului, este foarte comun să apară hemoroizi.
Lohii
Imediat după naştere, o perioadă femeile vor avea parte de secreţii abundente.
Probleme cu urinarea şi scaunul
Fie că trebuie să meargă prea des la toaletă pentru a urina, fie că întâmpină dificultăţi de a o face, este o adevărată neplăcere. Pe lângă aceasta, constipaţia deranjează destul de multe femei post-partum.
Probleme cu sânii
Ai de unde alege: angorjare, mastită, afte, blocarea ductelor… Alăptarea este minunată, oferind clipe preţioase de intimitate între mamă şi bebe, dar vine şi ea cu un preţ…
Transpiraţie
Da, şi acesta va fi un lucru cu care se confruntă femeile după naştere, ele transpirând excesiv, în special noaptea, deoarece organismul scapă de lichidul în plus.
Burtica
Câte proaspete mame sunt chiar atât de norocoase încât să se bucure de un abdomen aproape plat rapid după naştere?? Una din o sută? De multe ori, el rămâne mult timp rotunjit, muşchii sunt slăbiţi (ceea ce duce şi la durerea de spate), iar câteodată muşchii superiori ai abdomenului se depărtează.
Greutatea suplimentară
Eşti mamă, ai un corp nou, dar acesta nu este motiv de nemulţumire. Da, încă ai kilograme suplimentare – le-ai depus în 9 luni, doar nu vrei să scapi de ele într-o lună! De asemenea, talia, şoldurile, bustul, fundul sunt acum mai plinuţe – dar nimeni nu se aşteaptă şi nu îşi doreşte ca o proaspătă mamă să arate ca o scândură!
În multe culturi, o femeie frumoasă şi sănătoasă trebuie să aibă forme adevărate, feminitatea stând în rotunjimi. Cu răbdare, în timp, orice femeie îşi va putea remodela trupul, însă nu este în regulă să tânjească după silueta unei adolescente: ea este acum femeie şi mamă!
Neplăceri există destule, totuşi orice mămică ştie prea bine că ele sunt trecătoare şi dispar complet în faţa minunatei fericiri de a-ţi ţine copilul în braţe, de a şti că tu i-ai dat viaţă şi de a trăi iubirea cea mai pură de pe pământ. Totuşi, este bine ca cei care nu au născut (şi nici nu vor naşte) să-şi amintească mereu cât de copleşitor este pentru femeie, pentru a-i acorda aprecierea şi sprijinul pe care ea le merită.