Casă și grădinăMaterialele utilizate pentru ghivecele plantelor de interior

Materialele utilizate pentru ghivecele plantelor de interior

Ghivece din plastic, ceramica sau fibra de sticla, mai inalte, mai joase, rotunde, ovoide, suspendate, cu sistem de iluminare etc., le poti vedea in orice magazin de profil. Chiar daca arata clasic sau mai extravagant, inainte de a cumpara unul sau mai multe vase de plantare, este important sa te asiguri ca acestea vor fi perfecte pentru plantele tale de interior. Astfel de vase sunt facute dintr-o multitudine de materiale, de la cele mai ieftine, cum sunt cele din plastic, la cele mai scumpe, precum cele din ceramica sau rasini sintetice. Cele mai populare sunt ghivecele din plastic si din teracota.

Peste tot in jurul nostru sunt semne din ce in ce mai evidente ca primavara se apropie cu pasi repezi, in gradina, mugurii nu mai au rabdare si, la orice colt de strada, chioscurile cu flori isi refac stocurile de plante, care de care mai colorate, mai sanatoase si mai luxuriante. Parca toate sunt facute pentru a-ti aduce aminte ca si plantele tale au nevoie de o reimprospatare, motiv pentru care poti incepe cu schimbarea ghivecelor.

Indiferent de materialul din care sunt facute, este important ca, inainte de a achizitiona un ghiveci, sa verifici, cu atentie, daca are orificii de scurgere ale apei in exces, pentru ca drenajul este unul dintre factorii cei mai importanti in prevenirea putrezirii radacinilor plantelor.

Ghivece din plastic

Plasticul este, de departe, unul dintre cele mai populare materiale care intra in alcatuirea ghivecelor, pentru ca poate fi, cu mare usurinta, modelat, in diverse forme si marimi, si poate fi colorat extrem de variat. Vasele de plastic sunt usoare, se pot muta cu usurinta dintr-un loc in altul, nu se sparg (devin casabile abia dupa o perioada indelungata de folosire, daca sunt tinute prea mult in lumina solara directa sau daca materialul este de proasta calitate). Au dezavantajul ca retin umezeala in mai mare masura, de aceea sunt recomandate pentru plante care tolereaza excesul de apa.

Ghivece din ceramica/teracota

Clasicele vase de plantare din teracota sau din lut sunt foarte frumoase si sanatoase pentru plante. Pe acestea le vei gasi in toate formele si marimile in magazinele de specialitate, vopsite in rosu sau pictate in orice alta culoare pe care ti-o poti dori. Ghivecele de teracota pot avea doua aspecte rustice foarte interesante. Primul efect il poti obtine prin lasarea vasului de teracota sa “imbatraneasca” – pe masura ce timpul va trece, sarurile alcaline vor pata partea exterioara a vasului si, daca este lasat in gradina, pe el va putea creste muschi. In aceasta maniera, durata de viata a vasului va fi una relativ scurta, in jur de 3-4 ani, dar decorul din gradina va fi unul deosebit.

Cea de-a doua posibilitate consta in aplicarea, pe un ghiveci de teracota foarte curat, a unui spray cu efect de sigilare, care va adauga un strat ce nu va lasa ca sarurile alcaline sa se depuna pe suprafata sa exterioara. Prin aceasta “sigilare” vei putea creste durata de viata a vasului, sporind rezistenta in fata intemperiilor si a inghetului. Se pot procura astfel de recipiente de plantare de la mesterii olari, daca aveti norocul sa mergeti la vreun targ de ceramica populara. Aceste vase sunt absolut superbe, de un bun gust desavarsit.

Ghivece din spuma

Aceste recipiente sunt disponibile, in momentul de fata, intr-o mare varietate de forme, culori si dimensiuni, fiind, pe deasupra, si foarte usoare, deci nu ridica nicio problema in mutarea lor. Dezavantajul este acela ca acest tip de ghiveci nu este prea rezistent, fisurandu-se la o simpla lovitura.

materiale pentru ghiveci

Ghivece din fibra de sticla

Sunt usoare, durabile si foarte rezistente la actiunea apei si a intemperiilor, au design modern si  forme, dimensiuni si culori la fel de diversificate, precum alte tipuri de vase. Singurul dezavantaj este acela ca sunt mai scumpe decat cele facute din alte materiale. Merita insa sa achizitionati macar cateva, pentru plantele de interior, pentru ca se vor armoniza foarte bine cu un mobilier mai pretentios.

Ghivece din lemn

Aceste vase de plantare, care pot fi sub forma unor cutii patrate, cilindice, semi-sferice chiar, adauga un plus de valoare ambientului in care sunt pozitionate. Cele mai cautate sunt cele de forma butoaielor de whisky, taiate la jumatate. Dezavantajele folosirii unor astfel de ghivece sunt destul de multe – au greutate mare, se manipuleaza dificil, iar daca sunt pozitionate direct pe sol sau pe ciment, pot putrezi usor. Pentru a le creste durata de viata, le poti aseza pe un suport care sa le ridice putin de la nivelul solului.

Ghivece din otel inoxidabil, cu role

Sunt extravagante, suprarealiste (unele au sistem de irigare propriu) si se integreaza minunat in interioare moderne, cu mobilier predominant din metal si sticla. Pot fi intretinute cu usurinta si au durata de viata nelimitata. Se recomanda, mai ales, pentru plantele de dimensiuni mai mari, pentru ca rolele fac posibil orice amplasament, cu efort minim. Sistemul de autoirigare, cu indicator al nivelului apei, se ataseaza ghiveciului si, dupa o perioada de udare normala, planta isi va lua singura necesarul de apa.

Ghivece cu iluminare

Exista mai multe tipuri de ghivece cu iluminare. Unele au pereti dubli si lampa incorporata, cu consum redus de energie. Printr-un orificiu din partea inferioara, se pot schimba lampile, atunci cand se consuma si, de asemenea, se elimina apa in exces. Se pot folosi atat in interior, cat si pe terase sau in gradini, iar efectul estetic este exceptional, prin lumina difuza, asociata decorului asigurat de forma plantei.

Alte ghivece au led-uri incorporate, alimentate de o baterie care se incarca cu energie solara si care se vor aprinde singure, dupa ce se lasa intunericul.

Pana la urma, nu conteaza daca plantele tale de apartament sunt puse in recipiente de 5 lei sau intr-unele de 200 de lei, atat timp cat arata bine si se dezvolta armonios. Trebuie insa atentie la faptul ca ghivecele pot pata covoarele, parchetul sau terasa, mai ales daca sunt pozitionate direct pe sol.

Pentru a preveni astfel de evenimente, complet neplacute, le poti inalta cu ajutorul unor suporturi speciale, care vor permite circularea aerului pe sub vasul de plantare. In acest fel, apa in exces se va evapora mult mai usor, eliminand condensul. Poti achizitiona si suporturi speciale, care sunt folosite pentru a ridica usor vasul din farfuria de scurgere, drenajul fiind, in acest caz, unul mai bun, iar plantele tale se vor dezvolta superb.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.