Pierderea kilogramelor in plus dupa nastere nu este un proces simplu si nici rapid. Trebuie timp si rabdare: in primele sase luni de la nastere, organismul isi revine incet-incet la normal si activitatea hormonala se echilibreaza. De abia apoi poti incepe, treptat, un program care sa te ajute in pierderea kilogramelor in plus dupa nastere.
Nu te ingrijora si nu iti pierde speranta de la primele incercari! In primul rand, s-ar putea sa iti fie greu sa te obisnuiesti cu un program regulat de miscare fizica si cu o alimentatie controlata, deoarece o perioada – chiar un an – dupa nastere, poti sa te confrunti inca cu dureri de spate, de cap, probleme de somn, lipsa de chef… Insa cu timp si daca nu iti pierzi vointa, neplacerile se vor diminua si vei putea sa incepi sa te bucuri de schimbarile pozitive ale trupului tau. Trebuie sa ai rabdare sase luni inainte de a incepe un plan pentru recapatarea siluetei dorite. Dupa sase luni de la nastere – in unele cazuri mai mult – te vei simti destul de in forma si cu energie pentru a incepe lucrul.
Ce sa faci pentru pierderea kilogramelor in plus dupa nastere:
Alaptat
A alapta este sanatos pentru micul bebe, insa si pentru tine. Prin alaptare, grasimea care in mod normal s-a strans in timpul sarcinii (o parte intocmai in vederea lactatiei) se va elimina mai usor din organism. Inconvenientul este ca nu ar trebui sa tii o dieta stricta in timpul alaptarii, caci pierderea prea rapida de kilograme dauneaza laptelui matern (se elimina toxine). Insa o dieta restrictiva nu ar trebui sa fie tinuta de catre o proaspata mama nici in primii doi ani – lasa-ti trupul sa isi revina, asigura-i nutrientii necesari pentru a avea energie si a-ti recapata vitalitatea! O dieta severa te face slabita, fara energie, fara vlaga! Deci nu dietelor restrictive!
Sport
Nimic nu poti face fara miscare fizica! Este piesa cheie in pierderea kilogramelor in plus dupa nastere. Te simti prea lipsita de vlag si chef pentru a face sport? Nu-i nimic, fii incapatanata ca un catar si forteaza-te sa incepi un program de exercitii fizice. Dupa cateva zile, vei vedea ca tocmai miscarea de care nu aveai chef iti ofera un tonus psihic pozitiv, energie si vitalitate. Insa nu incepe in forta, ci ia-o cu usurelul.
Cel mai bine este sa iti faci un program pe sase luni cu exercitii, in care, cu fiecare saptamana, mai adaugi timp si noi exercitii pe sedinta. De doua sau trei ori pe saptamana, vei dedica o ora-o ora jumatate miscarii fizice. Poti alege jogging, inot, cursuri de dans, aerobic sau chiar fitness (totusi, cel mai eficient este aerobicul – in plus, daca te inscrii la o sala de sport, instructorul te va ajuta sa iti urmezi cuminte programul fara a sari peste sedinte).
Cheia este sa ai vointa, sa nu te lasi convinsa sa renunti din lene, comoditate si nici sa nu iti pierzi speranta daca in prima luna nu observi schimbari. Este garantat: in doua-trei luni, vor aparea si efectele pozitive atat de asteptate! Insa, nu uita, incepe treptat: cate o sedinta de jumatate de ora in primele doua saptamani, pentru a-ti lasa trupul sa se obisnuiasca cu efortul fizic, apoi vei mari treptat durata si dificultatea exercitiului.
Dieta bebelusului
Dupa primele sase luni de viata, incepi sa ii oferi bebelusului diferite piureuri de fructe, legume si dupa inca cateva luni, mancarici din carnita pasata. De ce nu adopti si tu aceasta dieta – care asigura vitamine si nutrienti, insa nu ingrasa? Daca consumi mancare in forma de piureuri sau maruntita, digestia se face mult mai usor si nu se acumuleaza kilograme (in afara de cazul in care maruntesti hambugeri!).
Asadar, consuma multe piureuri de legume, salate de fructe, supe, cereale cu lapte. E bine sa introduci si mult lapte in regimul tau alimentar – este sanatos si se pare ca ajuta in pierderea kilogramelor in plus dupa nastere! Bineinteles, daca vrei sa ai succes si vrei cat mai repede, nu manca grasimi si fereste-te de fast-food si rontaieli inutile.
Program de mese
Cheia unui regim alimentar de succes sta in frecventa si bogatia meselor. Multe femei spun ca e mai bine sa se infometeze si sa manance doar masa de pranz intr-o zi – pe termen scurt, poate ca ele slabesc, insa dezavantajele sunt clare: pierd din energie, isi distrug stomacul si oricand mananca o perioada de doua ori pe zi, se ingrasa mai rapid decat ar fi normal! Asadar, fara infometare!
Cel mai bine este sa respecti cele trei mese principale in fiecare zi: mic-dejun, pranz si cina, la ore cat se poate de regulate. Intre mese, daca vei manca cate un fruct, aceasta nu poate avea decat efecte bune! Dimineata, orienteaza-te spre cereale cu lapte, la pranz spre ceva mai consistent, iar seara – vezi ce s-a spus inainte despre dieta bebelusului (supe, piureuri, mancarici maruntite).
Masaj
Nu numai kilogramele in plus iti fac neplaceri, ci si celulita si vergeturile! Asa ca foarte utile sunt sedintele de masaj. Nu numai ca sunt extrem de eficiente in lupta impotriva celulitei, ci sunt si foarte relaxante – si meriti putin rasfat! Daca insa nu ai fonduri pentru a-ti permite sa cheltuiesti pentru masaj profesionist, poti incerca singura, cu ajutorul sotului!
De doua-trei ori pe saptamana (sau mai des, daca si tu si sotul aveti rabdare si chef), incepeti cate un masaj. Pentru a-l scuti de multa munca, poti masa chiar tu, la inceput, cu o crema speciala anticelulitica, picioarele si burtica, apoi sa il rogi pe el sa se ocupe de spate si de maini. Insa un aranjament mai bun este: el te maseaza pe tine, apoi ii oferi si tu lui un masaj de spate relaxant. Aceasta intelegere va poate ajuta si la refacerea intimitatii de cuplu si apropierii!
Sustinere
In timpul acestei lupte pentru pierderea kilogramelor in plus dupa nastere, s-ar putea sa iti pierzi curajul, vointa, rezistenta. Asadar, ai nevoie de sustinere: foarte de ajutor ar fi sa incepi acest program de exercitii fizice si alimentatie impreuna cu o alta mamica – si sa va incurajati, sustineti si verificati reciproc! Insa daca nu cunosti o alta mamica, cere ajutorul sotului si al prietenelor, care sa te imbarbateze si sa stea cu bebe cat tu ai grija de tine. Iar daca nu iti pare rau dupa 100 de lei lunar, si mai bine, mergi la o sala, unde instructorul de aerobic te va sustine si ambitiona!