Dragoste și relațiiTipuri de dragoste într-o relație, diferețele de la erotic la obsesie

Tipuri de dragoste într-o relație, diferețele de la erotic la obsesie

La fel cum exista tipuri si tipuri de persoane, exista si tipuri de dragoste. Daca oamenii nu au putut vreodata sa defineasca complet, sa explice in totalitate ce este dragostea, care sunt factorii declansatori, care sunt factorii ce o mentin si care sunt aceia care o distrug, au putut, in schimb, sa diferentieze intre diferite tipuri de dragoste…

Tipuri de dragoste in cuplu

Dragostea pasionala – erotica. La fel cum poate fi cea mai intensa iubire, poate fi cea mai scurta! Unii refuza sa o considere dragoste in sensul strict al cuvantului – deoarece nu implica o cunoastere si comunicare profunda, ci atractie sexuala si dorinta intensa. Este acea pasiune care te rascoleste, nu te lasa sa dormi, te obsedeaza cu ideea de a-l avea fizic pe celalalt. Este atractia irezistibla intre doua persoane compatibile sexual.

Din pacate, dorinta, atractia si compatibilitatea sexuala nu sunt nici pe departe totul intr-o relatie. De multe ori, partenerii, desi in pat sunt satisfacuti din toate punctele de vedere, ajung sa se plictiseasca, sa se irite unul pe altul sau sa isi gaseasca o persoana mai potrivita… Poate ati trait acest tip de dragoste pasional, fizic, sexual – sa simti dorinta innebunitoare, sa te daruiesti fizic si sa te pierzi in fiorul pasiunii, insa niciodata sa poti sa te conectezi si emotional la celalalt.

Sa il ai pe celalalt fizic, insa din alte puncte de vedere, sa ramaneti doi straini… Dragostea pasionala este cea corporala si dureaza atat timp cat dorinta fizica este intensa. Este o forma egoista de iubire – atat timp cat obtii ceea ce vrei, este bine, cand nu mai ai nevoie de ce ti se ofera, renunti.

Dragostea romantica. Dragostea romantica poate include si dragoste pasionala – insa este mai mult. Simti ca nu il doresti pe celalalt fizic (sau numai fizic), ci il doresti in intregime. Vrei sa ii daruiesti tot ce ai si sa ti se dea tot ce celalalt are. Vrei sa te contopesti cu celalalt. Vrei sa il cunosti cu toata fiinta – emotional, intelectual, sexual… Greseala ar fi ca cei doi doresc sa se cunoasca, insa de multe ori nu il vad realist pe cel din fata sa, ci il idealizeaza, il privesc prin „ochelari roz”.

Dragostea romantica ar fi un tip ideal de dragoste – adevarul este ca nici ea nu dureaza… Dar nu neaparat in sensul precedent – partenerii care impartasesc o dragoste romantica ajung, in cele din urma, sa se cunoasca profund, asa cum si-au dorit – iar de aici, exista doar doua urmari. Fie sunt dezamagiti si se plictisesc, fie ajung sa traiasca o dragoste mai molcoma, mai „reala” – ceea ce va fi numit dragoste amicala… Dragostea romantica uneori apare subit, din senin, ca cea pasionala si uneori se consolideaza cu timpul; cunosti o persoana, te atrage, vrei sa stii mai multe si creezi o legatura… De aceea este si un tip puternic de iubire.

tipuri de dragoste

Dragostea amicala. Ei bine, dragostea amicala nu este nici pasionala, innebunitoare, nici idealizata si romantata. Este un tip de dragoste practic, rational – daca putem folosi acest cuvant in legatura cu iubirea! Este vorba de acele persoane care se cunosc mult timp, ajung sa se simta atrase si incep o relatie datorita constientizarii compatibilitatii dintre ei! Sunt acele cupluri care dureaza, in care partenerii se cunosc si deci se accepta.

Sunt acele cupluri in care partenerii sunt feriti de furtuni, deoarece nu traiesc o pasiune mistuitoare, nici nu il idealizeaza pe celalalt, ci sunt realisti si au asteptari realiste. Nu suna prea romantic, insa este o forma foarte puternica si stabila de iubire. Este iubire consolidata in timp, la care ambii parteneri lucreaza. Si de aceea va dura mult timp si va ajunge intensa, la fel de intensa ca dragostea romantica.

S-a folosit termenul de dragoste „amicala” deoarece partenerii unor astfel de cupluri se inteleg si se cunosc intr-atat de bine, incat ai spune ca sunt frati! Timpul petrecut impreuna le-a dat gesturi, ticuri, preferinte, idei similare si par ca sunt potriviti si facuti sa fie impreuna! Insa acest tip molcom de dragoste poate sa nu fie de ajuns pentru unii – daca se lasa orbiti de fantezia unei pasiuni… Dragostea romantica ajunge des sa se transforme in acest tip amical de iubire – caci nu poti idealiza la nesfarsit pe celalalt, nu-i asa?

„Indragostirea” – de multe ori, se combina cu dragosta la prima vedere. Include dragoste pasionala – dorinta si dragoste romantica – idealizare. Insa de multe ori este doar o iluzie foarte scurta. De cate ori nu te indragostesti ca adolescent? De cate ori nu traiesti ceea ce americanii denumesc „crush”? Acest tip de dragoste se poate transforma in ceva mai profund, mai real, dar de cele mai multe ori este vorba doar de o iluzie, provenita din nevoia de iubire.

Obsesia. Iata cel mai periculos tip de dragoste! De fapt, nici nu este dragoste – poate incepe ca dragoste pasionala sau romantica, insa ajunge ceva diferit si mult mai intens – dar nu in sensul bun. Pentru ca obsesia pentru o persoana provoaca pierderea de sine, dependenta de celalalt, egoism combinat cu posesivitate extrema… Obsesia pentru o persoana se confunda de cele mai multe ori cu o dragoste neimpartasita – cel refuzat va ramane agatat de ideea acestei iubiri, o va transforma in scopul sau suprem.

Va ajunge sa respire pentru celalalt si sa considere ca fara a il avea pe celalalt, viata sa nu are sens. Obsesia face rau persoanei obsedate, dar si tintei – care uneori va fi urmarita intruziv. Exista mici obsesii inofensive si trecatoare – cum sunt in adolescenta, insa exista obsesii periculoase – atunci cand fiecare gand al persoanei se indreapta spre tinta sa, cand fiecare plan are legatura cu obtinerea tintei, cand iubirea este depasita de posesivitate, resentiment, chiar ura…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.