Sarcină & BebePrima baie la nou-născuți, reguli esențiale pentru mămici

Prima baie la nou-născuți, reguli esențiale pentru mămici

Prima baie la nou-nascuti este motiv de ingrijorare pentru orice proaspata mamica! Te temi ca nu te vei descurca, ca vei omite ceva, ca bebelusul va plange si nu va sta locului. Insa stai linistita – ca orice altceva, si imbaierea micutului se invata si fara sa iti dai seama, vei capata rapid experienta si dexteritate!

Ce iti trebuie in general pentru baile bebelusului:

  • Cadita speciala. Este optionala, pentru ca il poti imbaia si intr-o albiuta sau chiar in chiuveta, insa este recomandata, deoarece are sustinere pentru capusor si se reduce riscul de alunecare. Vei folosi insa cadita dupa vindecarea completa a bontului ombilical, deci nu la primele bai, pe care le faci pe masa.
  • Un gel pentru nou-nascuti, 2 in 1 – are rol si de sampon (poti lua si separat, gel de curatare si sampon).
  • Lotiune de corp sau ulei pentru bebelus.
  • Prosopele – unul pentru a il aseza sub bebelus, pe fundul caditei – previne alunecarea, restul pentru spalare.
  • Dischete de bumbac – cu care cureti fata.
  • Prosop cu gluga – in care il invelesti.
  • Forfecuta speciala, cu varf bont, pentru taierea unghiilor – insa nu in primele zile.

Prima baie la nou-nascuti – baia partiala:

In primele 10 zile – cam atat dureaza vindecarea completa a bontului ombilical, primele bai ale micutului vor fi bai partiale, fara a-l cufunda in apa; vei curata bebelusul punandu-l pe o masa sau chiar pe o saltea, peste care asezi un prosop. Vei folosi un prosopel umezit in apa fiarta care este lasata sa se raceasca putin, pana ce este calduta (maxim 37 grade Celsius) si un gel de curatare pentru trup – cureti pe rand cate o portiune, apoi o stergi cu un alt prosopel uscat inainte de a trece la urmatoarea portiune. Incepi cu gatul, umerii, mainile, pieptul, burtica, genitalele, picioarele, apoi il intorci si mergi inapoi.

Fata i-o cureti folosind dischete de bumbac umezite in apa fiarta si racita. Funduletul i-l vei spala de multe ori pe zi, de fiecare data cand schimbi scutecul – fie folosesti servetele umede care curata, fie o carpa umezita cu putin gel de curatare.

Bontul ombilical nu trebuie udat, insa are nevoie de ingrijire delicata. Il cureti in fiecare zi, inainte sau dupa baia partiala, cu un disc de bumbac inmuiat in alcool pur.

Prima baie la nou-nascuti in cadita:

Aici e aici! Baia partiala este destul de simpla, insa cum te vei descurca la prima baie completa, in cadita? Este important, in primul rand, sa astepti vindecarea bontului ombilical, cam 10 zile. Dupa aceea, este timpul sa te obisnuiesti cu experienta baii in cadita – sau in albiuta. Te poti teme ca bebe nu va sta locului, ca va aluneca – este de inteles, insa cu putin efort si atentie, vei reusi!

Bebe

prima baie la bebelusi

Unii bebelusi adora sa fie imbaiati, insa altii se misca si plang, fiind putin infricosati. Este important sa faci din baie o experienta placuta – leagana-l incet inainte de a il introduce in apa, canta-i, vorbeste-i afectuos. Chiar asa, se prea poate ca micutul sa planga – nu intra in panica si fa-ti treaba, se va obisnui cu timpul. Inca un lucru: desi nu este obligatoriu sa il imbaiezi in fiecare zi (ii cureti funduletul si fata zilnic, insa baita poate fi mai rara), este important sa formezi o rutina si deci sa il imbaiezi la aceeasi ora de fiecare data – inaintea ultimei mese a zilei poate fi adecvat.

2 reguli esentiale

Unu – sa ai intotdeauna mainile curatate! Si doi: sa ai intotdeauna toate lucrurile necesare chiar langa tine si sa nu lasi nici macar o secunda micutul nesupravegheat in apa!

Apa din cadita

Nu umple nici macar pe jumatate cadita cu apa la prima baie a nou-nascutului si la urmatoarele. Pana ce bebe sta in fund, apa trebuie sa aiba cam 6-7 centimetri! Temperatura camerei in care faci baita trebuie sa fie in jur de 23 grade Celsius, iar temperatura apei sa aiba in jur de 35-37 grade Celsius. Nu verifica temperatura apei cu cotul – foloseste un termometru!

Cum introduci bebelusul in apa

Il legeni, ii canti si il dezbraci, apoi ii cureti funduletul – nu il baga in apa cu funduletul murdar! Il asezi cu picioarele in apa, apoi si cu funduletul si il tii mereu, in tot timpul baitei, cu o mana de dupa gat sau dupa subrat.

Cum il speli

Folosind un prosopel pe care pui putin gel de curatare special pentru bebelusi, ii cureti toate partile trupusorului, incepand cu gatul, umerii, mainile, pieptul, burtica, piciorusele, apoi pe partea celalata in ordine inversa. Parul i-l speli cu acelasi gel daca este 2 in 1 sau cu un sampon special – uzi, masezi usor cu samponul si clatesti cu atentie cu apa tinuta limpede intr-un recipient. Il clatesti, il scoti cu grija, sustinandu-i gatul, capul si funduletul si apoi il bagi intr-un prosop uscat cu gluga. La sfarsit, ii tamponezi pielea si il dai cu lotiune sau ulei – dar nu este necear la fiecare baie. Baia nu trebuie sa dureze prea mult – intre 5 si 10 minute.

Curatarea fetei

Dupa ce l-ai scos din cadita, mai ramane sa ii cureti fata. Stergi pe rand ochii cu tampoane de bumbac inmuiate in apa fiarta si racita, apoi stergi si nasucul si gurita. Daca are nasucul infundat, il cureti regulat folosind pompita si spray salin.

Pare complicat, insa vei vedea ca nu va fi atat de greu – insa, in orice caz, pentru ca prima baie la nou-nascuti sa nu fie neplacuta, este bine sa ai asistenta – fie partenerul, fie o prietena cu experienta, fie mama ta…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.