Termopane, un cuvant atat de des folosit, insa putini stiu ca sensul in care este folosit este unul eronat. Cei mai multi asociaza cuvantul termopane cu sistemele termoizolante din profil PVC cu pachet de sticla.
Insa adevarata definitie a cuvantului „termopan” este: un pachet sandwinch format din doua sau trei foi de sticla, despartite de o bagheta distantier si sigilata cu un material bicomponent denumit polisulfid (cel mai des folosit in Romania), intre foile de sticla introducandu-se sau nu un gaz inert (argon, kripton, etc).
Sa luam la disecat definitia, pentru a face mici completari, completari care diferentiaza un termopan de calitate de unul de o calitate indoielnica.
Am spus ca intre foile de sticla exista bagheta distantier. Aceste baghete distantier pot fi cu bariera termica sau fara bariera termica. In functie de coeficientul de izolare termica urmarit a se obtine putem folosi una din variante. Cea mai buna solutie, in combinatie cu foile de sticla potrivite, o reprezinta bagheta distantier cu bariera termica.
Din pacate pe piata din Romania procentul termopanelor confectionate cu bagheta distantier cu bariera termica este sub 1%. Cele mai des folosite sunt baghetele distantier de aluminiu, fara bagheta termica. Insa coeficientul de izolare termica obtinut determina recomandarea lor.
Pentru a exista aderenta intre foile de sticla si baghete, acestea se butileaza cu un polimer, denumit butil. Butilul aplicat continuu asigura o prima etansare a termopanului. In interiorul baghetei, pe doua laturi, se introduce sita moleculara. Una din cele mai bune site moleculare este cea a brandului Compakt.
Care este rolul sitei moleculare sau a silicagelului (denumirea sub care va fi prezentat in magazinele de specialitate)?
Rolul silicagelului este de a absorbi cantitatea de umiditate ramasa in interiorul pachetului termopan dupa ce acesta a fost sigilat cu polisulfid. Ca un secret de productie: pentru a nu fi alterata calitatea sitei moleculare inainte de a fi sigilat in interiorul pachetului termopan este obligatoriu ca inainte de a incepe fluxul de productie sa se testeze calitatea sitei moleculare. Daca materialul nu trece testul, intregul lot de silicagel va fi inlocuit cu unul care corespunde normelor.
De ce absoarbe silicagelul apa? Daca am privi la microscop o bucata de silicagel, am observa ca acesta are structura unui burete, cu foarte multe goluri. Pentru a satura aceste goluri, silicagelul va absorbi apa.
In momentul in care intrati intr-un magazin care comercializeaza tamplarie PVC/aluminiu/lemn cu geam termopan acordati o atentie deosebita in primul rand geamului termopan. Motivul este simplu: cea mai mare parte a caldurii dintr-o incapere se pierde prin suprafata vitrata, respectiv geamul termopan.
De aceea este obligatoriu sa intrebati consilierul de vanzari daca: bagheta este continua, indoita la cele 4 capete si nu debitata si imbinata la capete cu coltari de plastic. Un termopan cu bagheta indoita la cele 4 capete si bagheta continua este net superioara celei cu coltari. Puteti sa verificati daca consilierul minte sau nu uitandu-va la mostrele din showroom. Daca la mostre, la bagheta, la colturi vedeti coltari de plastic stiti daca consilierul v-a raspuns cinstit sau nu.
Un alt element deoasebit de important, in functie de tipul de sticla, este insertia de gaz inert, respectiv argon sau kripton. Kriptonul este un gaz rar intalnit in structura termopanelor in Romania, deoarece este o materie prima deosebit de scumpa, la fel si tehnologia de insertie.
In prezent, insertia de argon se face in doua moduri: insertia prin supape (cel mai des, insa reprezinta o metoda invechita) si insertia in mediul argonic (cea mai noua tehnica si cea mai eficienta). Putine fabrici din Romania de producere a geamului termopan se pot lauda cu o asemenea tehnologie. Insa firme precum Aplast Ceptura, Termoplast Roman, Qfort Craiova, etc poseda aceasta tehnologie.
Si acum sa analizam cel mai important element al termopanului: sticla. In functie de aceasta alegere puteti sa va pastrati banii in casa pe parcursul iernii/verii sau puteti sa-i aruncati pe fereastra.
Cele mai cunoscute sticle sunt: Float si LowE. Sticla float este o sticla clara, cu suprafetele perfect plane si paralele obtinuta prin procedeul denumit float.
Sticla LowE, sau cu emisivitate joasa, reprezinta o sticla float pe suprafata careia a fost depusa o pelicula de oxizi metalici. Acestia determina ca sticla, desi clara, sa nu permita radiatiei calorice din interiorul incaperii sa se piarda prin suprafata de sticla, decat intr-un procent oarecare. Insa marele neajuns al acestei sticle, extraordinar de buna, este faptul ca vara determina aparitia efectului de sera in incaperi (asemanator efectului obtinut daca lasati masina cu toate geamurile inchise, vara la amiaza in plin soare).
Un pachet termopan care are in configuratie o sticla float, o sticla cu emisivitate joasa, cu insertie de Argon, are un coeficient de izolare termica de 1.1W/mpK. Spre deosebire de acesta un pachet termopan, cu aceeasi configuratie, insa fara argon, va avea un coeficient de izolare termica de 1.4W/mpK. Geamul termopan folosit in urma cu 15 ani, format din doua sticle float are un coeficient de 2.2 W/mpK.
Asadar, observam ca sticla joaca un rol deosebit de important in izolarea termica a tamplariei.
Insa ce este coeficientul de izolare termica si de ce este important?
Coeficientul de izolare termica reprezinta cantitatea de caldura care se pierde pe 1 mp de sticla. Cu cat valoarea coeficientului tinde spre zero, cu atat izolerea termica a termopanului este mai buna.
Chiar daca actualmente cea mai cunoscuta sticla este cea cu emisivitate joasa, recomandarea specialistilor de la Guradian, Saint Gobain, etc (producatori de materie prima sticla), precum si a producatorilor de geam termopan este folosirea sticlei de control solar (ST120, Planitherm 4s, Dual Protect, Planistar, SKN, etc). Se recomanda aceasta sticla, deoarece are o dubla calitate: iarna se comporta ca o sticla cu emisivitate joasa, retinand caldura in interior, iar vara se comporta ca o sticla reflexiva (reflectand cea mai mare parte a energiei solare si astfel se diminuaza foarte mult efectul de sera care apare in cazul termopanelor cu sticla de emisivitate joasa).
Termopanul poate cuprinde in configuratie o serie variata de sticle. Incepand cu cele decorative (sablate cu diverse modele sau clare), sticle colorate in masa (fumuriu, albastru, etc), pana la sticlele laminate, sticla duplex sau chiar sticla securizata termic.
Sticla duplex este acea sticla formata prin presarea a doua sau mai multor foi de sticla la presiuni si temperaturi inalte, intre care exista folie de PVB. Acest tip de sticla nu trebuie considerata o sticla antiglont sau securizata termic. In schimb, o puteti folosi cu incredere la suprafete mari de geam, unde prin spargere exista riscul accidentarii (fatade magazin, locul de joaca al copiilor, etc).
Orice combinatie ati folosi, acordati o atentie deosebita coeficientului de izolare termica. Incercati ca termopanul cu doua foi sa aiba un coeficient de minim 1.1W/mpK, iar tripanul, minim 0.9W/mpK. Nu uitati orice profil de aluminiu, PVC sau lemn ati alege, indiferent cat de performant este, alegerea unei configuratii nepotrivite a termopanului va face ca investitia sa fie neprofitabila!
Inainte de a apela la specialistii din magazin, incercati sa va documentati pe site-urile de specialitate. De exemplu, pe site-ul Saint Gobain exista o sectiune in care dumneavoastra va puteti calcula coeficientul de izolare termica.
Incercati pe cat posibil sa apelati la producatorii care au tehnologia de varf in materie de productie.
Nu uitati: termopanul este o investitie de lunga durata! Investiti cu cap!