Orice familie a fost, la început, un cuplu. A început cu un sărut, cu o îmbrățișare, cu o atingere tandră. Orice familie are, de fapt, la bază, un cuplu fericit. Și care este cheia fericirii în relații? Comunicarea.
Astăzi vom vorbi despre câteva tehnici de comunicare în cuplu care vă vor ajuta să vă consolidați relația, fie că sunteți sau nu într-o căsnicie. Se aplică în special la cuplurile care locuiesc împreună sau care se întâlnesc în fiecare zi.
Vorbiți deschis, despre orice
Setați de la început așteptările, unul de la celălalt. Dacă sunteți la începutul relației, discutați foarte mult în primele luni și repetați-vă pe parcurs ce așteptări aveți. Fiecare trebuie să știe cum să îl facă pe celălalt fericit.
Nu vă sfiiți să vorbiți despre subiecte mai puțin confortabile, precum fostele relații, aspecte legate de sănătate, frustrări acumulate de-a lungul timpului (nu legate de relație), familiile voastre sau chiar despre sexualitate. Un cuplu fericit nu ar trebui să aibă secrete și să se cunoască foarte bine pentru a putea ajunge în stadiul de a întemeia o familie.
Ascultați-vă reciproc și sfătuiți-vă
Un cuplu „aproape perfect” își consolidează dragostea și prin ascultarea activă. Atunci când unul dintre voi are ceva de povestit, fie că este sau nu în interesul celuilalt, este o dovadă de respect și afecțiune ascultarea.
De multe ori, poate bărbatul vorbește despre pasiunile lui care nu coincid cu ale partenerei. Sau poate lucrurile stau invers. Tot ce contează este, ca tehnică de comunicare în relație, să vă ascultați reciproc.
Ascultarea vine nu doar în contextul pasiunilor ci și a nevoilor. Pentru a vă cunoaște cu adevărat și a vă bucura unul de celălalt, trebuie să știți ce vă face fericiți. Acordați atenție nevoilor partenerului prin simplul fapt că le-ați ascultat sau l-ați întrebat cu privire la ele. Luați deciziile împreună, de la cele mai mici precum achiziția de alimente până la cele mai mari precum călătorii, locuri de muncă, schimbări majore în viață.
Sexul să nu fie subiect tabu
Se spune că, în cuplu, fericirea trece prin dormitor. Însă, cu toate că îl practică, multe cupluri nu discută despre sex și sexualitate. Fie că vorbim de așteptările fiecăruia din dormitor sau ce îl face fericit, fie că vorbim de temeri, frustrări sau eventuale probleme, este nevoie să comunicați deschis despre ele.
Într-o relație, sexul nu ar trebui să fie tabu. Chiar dacă partenerul suferă de disfuncții erectile, există remedii naturale pe care le puteți găsi împreună. Citiți despre păreri Pops în acest sens.
Cu privire la viața amoroasă, cereți feedback unul de la celălalt, vorbiți fără să supărați dacă ceva nu a mers bine și căutați soluții să remediați. Atât în dormitor cât și în afara lui, trebuie să existe respect reciproc în relație.
Clarificați tot ce nu ați înțeles
Deseori, supărarea în cuplu apare din neștiință sau fără intenție. Unul îl supără pe celălalt fără intenție pentru că poate nu a acordat atenție unui anumit lucru. De la simple acțiuni precum spălatul vaselor sau menținerea curățeniei până la situații mai complexe precum planificarea unui eveniment fără să vă consultați între voi, toate pot genera frustrări.
Așadar, în loc să vă certați, purtați discuții de clarificare. În acest sens, vorbiți cu calm despre ce nu a înțeles cel care a produs supărarea. Puneți întrebări și stabiliți ce puteți face pe viitor ca să evitați greșeala.
Este firesc să greșim căci suntem oameni, însă este la fel de firesc să încercăm să învățăm din greșeli, mai ales dacă ne pot afecta relațiile. Astfel, o tehnică populară de comunicare în cuplu este repetiția în propriile cuvinte. Atunci când partenerul spune ce ați greșit și ce puteți face pe viitor, repetați ce a spus, în propriile cuvinte. Astfel, partenerul își poate da seama că ați înțeles corect și faceți ceva în acest sens.
Nu încercați să vă schimbați unul pe celălalt, căutați soluții
Una din cele mai frecvente greșeli de comunicare în relații este aceea de a pune în lumină ceea ce nu vă convine unul la celălalt. Gândiți-vă mereu de ce v-ați îndrăgostit: de calitățile pe care le aveți, nu de defecte. Puneți-le mereu pe acelea în lumină, și vă motivați reciproc.
Dacă scoateți în evidență ce nu face bine partenerul mai des decât ce face bine, e semn că încercați să îl schimbați forțat. Și orice schimbare forțată doare și poate duce la destrămarea relației. Acceptați partenerul, cu bune și rele, și nu îl schimbați. Dimpotrivă, puneți-i în valoare părțile bune și apreciați-l pentru ceea ce este.
Dacă părțile negative vă afectează viața de cuplu, nu le priviți ca pe defecte. Discutați deschis despre ele și nu vă țineți predici, nici nu vă certați pe tema asta. Pur și simplu, căutați soluții, la fel cum ați căuta păreri Maraton Forte când vreți îmbunătățirea vieții sexuale.
Sperăm că aceste tehnici de comunicare în cuplu să vă aducă mai multă înțelegere, fericire de lungă durată și o relație plină de împliniri!