Părinți și copiiTe-ai gândit vreodată dacă copilul tău ar pleca cu un străin, chiar...

Te-ai gândit vreodată dacă copilul tău ar pleca cu un străin, chiar dacă nu ar trebui? Cum pot fi păcăliți copiii?

În ziua de azi sunt tot mai mulți copii dispăruți și nu doar din țara noastră. De ce ar pleca copilul cu un străin, deși nu ar trebui să facă asta? Cum pot preveni părinții dispariția copiilor? Ce recomandă părinților cei de la organizația „Liza Alert”, care este specializată în găsirea, salvarea persoanelor dispărute?

Navigare rapidă în articol:

  1. De ce copiii părăsesc locul de joacă, deși nu ar trebui?
  2. Sfaturi pentru părinți de la organizația „Liza Alert”
  3. Copilul trebuie să știe să țipe după ajutor
  4. Nu lăsați copiii să facă autostopul
  5. Cum sunt convinși copiii să meargă cu străinii?
  6. Despre realitatea dispariției copiilor

De ce copiii părăsesc locul de joacă, deși nu ar trebui?

Conform unui studiu realizat de organizația din Rusia, „Liza Alert”, specializată în găsirea persoanelor dispărute, copiii pot părăsi locul de joacă fără permisiunea părinților, deși nu ar trebui.

Acest experiment s-a făcut pe un număr de 17 copii (cu vârsta cuprinsă între 3-12 ani), cu permisiunea părinților. S-a încercat convingerea copiilor să părăsească locul de joacă, de către străini. Din cei 17 copii, 15 au acceptat să plece fără a-și întreba părinții, doar 2 copii cu vârsta de 6 ani au ținut cont de sfaturile părinților și au refuzat să plece din locul în care se aflau.

Sfaturi pentru părinți de la organizația „Liza Alert”

Sfaturi pentru părinți de la organizația „Liza Alert”:

Dacă mergeți cu copilul la un eveniment, este indicat să-l fotografiați în picioare chiar înainte de a intra în locația respectivă. Această fotografie recentă poate fi folosită în cazul în care copilul dispare și trebuie căutat.

Dacă un copil este așteptat la școală și nu apare în 30-60 de minute, atunci părinții pot începe să-l caute. Trebuie să sune la toate rudele și cunoștințele, la colegii de clasă, la părinții acestora, etc. Important este să fie găsit copilul, nu contează câte persoane trebuie întrebate sau deranjate.

Atunci când copilul lipsește deja de multe ore, sunați la 112, pentru a da o declarație despre dispariția copilului. În niciun caz nu așteptați 2-3 zile pentru a suna la Poliție, pentru că poate fi prea târziu. Poliția trebuie să-și facă datoria.

Părinții trebuie să-și învețe copilul: 

  • Să sune ori de câte ori întârzie
  • Să anunțe când ajunge sau când pleacă de la o locație
  • Să-i anunțe când pleacă undeva cu colegii de clasă, sau cu prietenii și nu vine direct acasă.

El trebuie să înțeleagă că nu este controlat, pur și simplu acesta este un mod prin care cei apropiați vor ști unde se află în orice moment, pentru a nu se îngrijora.

Foarte important este ca părinții să-și învețe copilul să nu asculte de străini, să nu plece cu aceștia indiferent de motiv. El trebuie să ceară voie întotdeauna de la părinți când pleacă undeva, mai ales când vine vorba de persoane pe care nu le cunoaște. De asemenea, copilul trebuie să-și anunțe părinții chiar și atunci când un prieten de familie sau o cunoștință se oferă să-l ducă acasă cu mașina.

Alte sfaturi de prevenire a răpirii copiilor

Copilul este bine să folosească o brățară, un smartwatch sau un telefon cu GPS. În acest fel, părinții vor vedea pe telefonul mobil locul unde se află copilul în fiecare moment. Instalarea unor programe pe telefon și conectarea la Internet, ajută în depistarea locației unde se află copilul.

Sunt aplicații „My Friends” pentru iPhone și „My Family” pentru Android, care pot fi folosite și pe telefoanele copiilor și ale persoanelor care îi însoțesc, cum sunt bunicii sau alte rude. Pentru folosirea acestora este nevoie de conexiune la Internet.

Copilul trebuie să știe că rețelele sociale nu sunt un loc unde el trebuie să posteze multe fotografii și să scrie tot ceea ce face. El nu trebuie să anunțe lumea unde se află, sau în ce loc pleacă – cinema, parc, eveniment, concert, mall, etc. Asta nu înseamnă să i se interzică accesul la rețelele de socializare, pentru că s-ar putea așa să-l determine să-și facă un profil fals și astfel să nu mai afle nimic despre ceea ce face.

Internetul este un instrument interesant, dar este și un loc în care infractorii pot să-și găsească victimele. Prin urmare, copiii trebuie să știe asta, să fie învățați să nu scrie informații despre ei pe chat, să nu aibă încredere în „prieteni virtuali”, pe care nu i-au văzut niciodată. Părinții trebuie să evite să posteze fotografii și informații importante despre copiii lor online, chiar dacă sunt tentați să se laude.

Dacă copilul a dispărut, dar l-ați găsit în final, nu este bine să-l certați, ci mai degrabă să discutați cu el pentru a-l face să înțeleagă cât de mult v-ați îngrijorat. El trebuie să știe că acest lucru este foarte serios, că este important să știți unde se află, cât timp stă, când va ajunge acasă.

Ce mai puteți face pentru a preveni dispariția copiilor?

Părinții trebuie să stabilească limite cu privire la locurile de joacă ale copiilor și de întâlnire cu prietenii. Este bine chiar să-i supravegheze în locuri aglomerate, cum sunt parcurile, mall-urile, cinematografe, concerte.

Nu este bine să-ți lași copilul singur în mașină, atunci când aceasta este parcată la un supermarket. Dacă lași copilul în grija cuiva, alege acea persoană cu atenție!

Nu-i da copilului haine, ghiozdane, șepci sau alte lucruri, pe care să fie și numele acestuia, pentru că astfel străinii vor ști cum îl cheamă și îl vor aborda cu ușurință. Copiii au tendința de a avea încredere în persoanele care le cunosc numele.

Ei trebuie să fie învățați și alte lucruri importante, pentru a evita situații ce pot fi uneori periculoase:

  • Să nu aibă încredere în niciun străin sau cunoștință
  • Să nu deschidă ușa la apartament atunci când părinții nu sunt acasă
  • Să nu plece cu o persoană străină nicăieri
  • Să nu ofere ajutorul lor niciunui străin, pentru că adulții nu au nevoie de ajutor de la copii
  • Să nu accepte dulciuri sau cadouri de la străini
  • Să țipe după ajutor atunci când un străin încearcă să-l determine să facă ceva sau să-l agreseze
  • Să nu vorbească cu străinii, să nu dea informații despre el și părinții lui
  • Să-și anunțe părinții imediat atunci când se întâmplă ceva
  • Să nu dea informații despre el persoanelor străine
  • Să-și anunțe părinții înainte de a decide să plece sau să se joace cu cineva
  • Să nu folosească toalete publice, fără a fi așteptați afară de cineva cunoscut sau din familie
  • Să nu se urce în mașina unui străin, să nu facă autostopul, să nu caute mașini la ocazie pentru a pleca undeva.

Copilul trebuie să învețe să țipe după ajutor

Părinții trebuie să-și învețe copilul să strige după ajutor. Pot face astfel de exerciții la pădure, pentru ca acesta să fie deja obișnuit să țipe foarte tare, în caz de nevoie.

Majoritatea copiilor care sunt în pericol nu au curajul să țipe, sau nu reușesc să facă asta pentru că nu au fost învățați de părinți. Ei se gândesc la diferite aspecte: cât de tare să țipe, dacă îi va auzi cineva, dacă nu îi bagă nimeni în seamă, dacă nu-i ajută, dacă țipă prea încet și multe altele.

Dacă sunt învățați să țipe, cu siguranță vor face asta cu mult curaj atunci când trebuie, vor începe să urle cât de tare vor putea. Ei chiar ar trebui să țipe foarte tare, pentru că doar așa poate vor atrage atenția persoanelor din jur și cineva îi va ajuta sau va suna la Poliție.

Nu lăsați copiii să facă autostopul

Acest lucru este foarte periculos, pentru că există foarte mulți oameni bolnavi și nebuni pe străzi, care pot face cine știe ce rău copiilor. Deja se știe că au fost eliberați foarte mulți pușcăriași, ceea ce arată clar faptul că oamenii în general și copiii în mod special pot fi în pericol. Majoritatea dintre infractori recidivează și dacă sunt prinși, sunt condamnați iar.

Fetele care fac autostopul pot ajunge în situația de a fi agresate dacă șoferul este un criminal, acest lucru s-a întâmplat deja în multe cazuri și deci este periculos. Nu ai de unde să știi ce nebun conduce mașina, ce infractor este în libertate. Din păcate, multe fete deja au dispărut pentru că au făcut greșeala de a se urca în mașini cu străini, pentru că au făcut autostopul pentru a ajunge acasă sau la o anumită locație.

Societatea în care trăim nu mai este sigură de foarte mulți ani! Prin urmare, să faci autostopul este chiar o mare greșeală!

Protejarea copiilor înseamnă învățarea și consilierea lor!

Copiii pot fi protejați dacă sunt învățați să evite situații periculoase. Este vorba de a fi informați despre situațiile periculoase care pot să apară.

Ei trebuie să recunoască pericolele, oamenii dubioși, să se ferească de persoane care par ciudate, care se apropie de ei în mod inexplicabil, sau care sunt dintr-o dată extrem de prietenoase. Copiii trebuie să fie capabili să evite oamenii care încearcă să-i păcălească, să nu se lase amăgiți de zâmbete, vorbe, lucruri, cadouri sau de aspectul acestora. Pot fi adulți care să arate frumos și care să-i mintă pe copii, pentru a-i atrage în cursă.

Trebuie să fie foarte convinși că doar ce spun părinții este bun, pe aceștia trebuie să-i întrebe când și unde trebuie să meargă.

Ideea este de a le da copiilor foarte multe exemple, de a-i face să înțeleagă ce pericole există, ce comportamente pot avea oamenii, care sunt argumentele pro și contra și așa mai departe.

Copiii trebuie să cunoască numerele de telefon ale părinților și numărul de telefon de la Poliție. Aceste numere trebuie învățate de ei, pentru a putea fi folosite și pe alte telefoane mobile. De asemenea, ei trebuie să fie învățați să rețină anumite detalii, să fie mereu atenți unde se află, ce persoane au în jur.

Cum sunt convinși copiii să meargă cu străinii?

Mulți dintre copii nu sunt supravegheați cum trebuie de părinți, sau de persoanele în grija cărora au fost lăsați, iar astfel, ei sunt ușor de acostat sau de convins de străini să părăsească locul de joacă.

Metode folosite de răpitori:

  • Le cer copiilor să vină cu ei pentru a vedea un cățel sau un pisoi
  • Se dau drept polițiști, medici, alte persoane importante, care sunt în uniformă și care ar putea spune că sunt de încredere
  • Îi cheamă să se joace cu porumbeii
  • Îi amăgesc că sunt trimiși de unul din părinți să-i ducă într-un loc
  • Le promit anumite cadouri și îi cheamă să meargă cu ei să le cumpere
  • Le cere ajutorul, îi cheamă să le arate ceva, etc.

Despre realitatea dispariției copiilor

Mulți dintre copiii dispăruți au avut neînțelegeri cu părinții. Aceștia sunt foarte ușor de convin de străini să plece de acasă sau din locul în care trebuiau să se afle (unde i-au lăsat părinții). Majoritatea dintre ei au fost păcăliți chiar de persoane cunoscute, de așa zișii „prieteni” făcuți în câteva zile.

În general cei care răpesc copiii sunt bărbați. Și totuși sunt multe cazuri în care răpitorii sunt adolescenți sau femei, nu întotdeauna acest rol este jucat de un bărbat înfricoșător, cum toată lumea s-ar aștepta să fie, ca în filme. Sunt foarte mulți oameni răi, aceștia pot fi de toate vârstele, femei tinere sau bătrâne, adolescenți sau adolescente, persoane rău intenționate, care fac totul pentru bani.

Copiii trebuie să știe asta, să nu aibă încredere în nimeni. Ei trebuie să primească foarte multe exemple și explicații de la părinți:

  • Să știe cam ce pericole există, ce s-ar putea întâmpla
  • De ce oamenii nu sunt de încredere
  • Ce ar trebui să facă în anumite situații
  • Cum să refuze străinii, cum să-i evite când aceștia par dubioși
  • Care sunt consecințele plecării cu un străin.

S-a constatat că sunt răpite mai multe fete decât băieți. Aproximativ două treimi dintre răpiri implică copii de sex feminin. Majoritatea copiilor sunt răpiți la vârsta adolescenței. Mai există și problema copiilor a căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Află ce probleme sunt de depășit în aceste situații.

Toate acestea nu oferă protecție 100%, dar cu siguranță pot ajuta să acționăm prudent într-o societate unde siguranța nu mai este ce a fost odată.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.