Mulți oameni știu cât de dificil este să mențină o relație de durată, mai ales în ziua de azi când se pune accent foarte mult pe alte aspecte și astfel dragostea trece repede. Relațiile au mereu diferențe și conflicte, însă acestea ar trebui să ofere și oportunități de înțelegere și creștere.
Pentru a trece de la întânire la o relație de lungă durată trebuie parcuși anumiți pași și aplicate anumite strategii. Ideea este de avea o relație plină de dragoste, sinceritate și empatie, care să aibă un viitor.
Cum să creezi conexiuni puternice și armonioase?
Un prim pas este înțelegerea relației, să îți pui întrebări cu privire la ceea ce cu adevărat contează: comunicarea, încrederea, onestitatea, intimitatea și altele.
Inițial la întâlnire apare entuziasmul dar totuși, trebuie să treci peste acesta și să reflectezi la obiectivele dorite. Este bine să vezi dacă aveți obiective similare și dacă amândoi vreți să construiți o relație de lungă durată. Un aspect important într-o relație este și compromisul, deci să vezi dacă ești dispus să-l faci. Uneori compromisurile sunt prea mari și pot să apară dezacorduri, care duc la resentimente, ce nu ar trebui ignorate.
Comunicarea bună stă la baza unei relații sănătoase și fericite
Mulți oameni care au o relație se întreabă: De ce nu ne înțelegem? Se pare că există greșeli în comunicarea dintre ei. Pentru a construi abilități bune de comunicare trebuie puțină răbdare și practică. Asta înseamnă exprimarea emoțiilor, dorințelor, nevoilor, etc.
Pentru o comunicare eficientă trebuie:
- Să acorzi partenerului mai multă atenție, menținând și contactul vizual
- Să îl asculți fără să-l judeci, pentru a preveni astfel certurile și neînțelegerile
- Să ai răbdare, compasiune
- Să acorzi atenție cuvintelor dar și tonului vocii, expresiilor faciale, limbajului corpului
- Să fiți sinceri unul cu altul, cu privire la gânduri și sentimente.
Construirea încrederii
Prin dedicare și implicare se poate construi încrederea în timp. Asta înseamnă să fii demn de încredere, să fii empatic, înțelegător, sincer și să oferi respect în relație.
Construirea încrederii presupune a fi și vulnerabil, pentru că trebuie să spui anumite lucruri personale, să împărtășești aspecte despre tine, despre personalitate, frici, nesiguranțe, etc. Toate acestea pot face ca legătura emoțională să devină mai puternică.
Compasiunea și empatia
Oamenii lipsiți de empatie sunt preocupați doar de ei înșiși, iar asta poate afecta relația.
Psihologii spun că problemele trebuie discutate, rezolvate, iar pentru ca relația să fie împlinită trebuie să existe compasiune și empatie. Ideea este să nu-ți consideri partenerul un rival sau un dușman, să încerci să-l ierți și să treci peste dezacordurile care s-au creat și astfel să mergeți mai departe.
Contează și conștientizarea de sine, înțelegerea propriilor defecte, prejudecăți, obiceiuri, credințe, valori. Acestea trebuie comunicate partenerului, pentru a crea o conexiune mai puternică și a vă cunoaște din toate punctele de vedere.
Prin găsirea valorilor comune se poate pune bazele unei relații. Conversațiile deschise și empatice pot ajuta de asemenea în cunoaștere. O piatră de temelie la relație este și stabilirea unei viziuni comune. Important este de a discuta obiectivele, nevoile și aspirațiile cu partenerul din relație și de a vedea care sunt interesele comune. Acestea ar putea fi: viața de familie, dezvoltarea personală, cariera, dorința de a călători.
Pentru a întări conexiunea în relație trebuie de acordat o atenție deosebită și obiceiurilor, rutinei zilnice, sănătății și bunăstării.
Înțelegerea intimității
Pentru a avea o relație fericită și de durată este importantă și intimitatea sau apropierea fizică. Este vorba despre a crea o legătură emoțională cu partenerul, de a împărtăși sentimentele, gândurile, etc. Îmbrățișările, sărutările reprezintă modalități prin care se demonstrează afecțiunea și sentimentele. Atingerea fizică crează o conexiune emoțională mai bună și ajută la îmbunătățirea sentimentul de intimitate cu partenerul.
Stabilirea limitelor
Într-o relație sănătoasă trebuie stabilite niște granițe, mai ales când vine vorba despre rude, prieteni, cunoștințe. Uneori este necesară limitarea contactului cu anumite persoane care ar putea afecta relația de cuplu. Și rudele sunt importante, însă dacă acestea au personalități dificile, trebuie tratate într-un mod diplomat, fără a deveni defensiv, nervos sau răutăcios.
Oamenii din jur trebuie tratați cu respect, încercând a evita conflictele, țipetele, etc. Uneori, rudele și prietenii sunt mai greu de abordat și interacțiunile cu astfel de oameni poate fi o adevărată provocare. Un consilier de relații poate da sfaturi în acest sens, pentru a face față mai bine experiențelor provocatoare.
Conflictele în relație
Uneori pot apărea conflicte în relație din mai multe puncte de vedere, dar mai ales din cauza gestionării finanțelor. Lipsa banilor poate duce la discuții, conflicte și neînțelegeri. Pentru a evita astfel de probleme, trebuie o bună gestionare a finanțelor, o înțelegere a nevoilor cu privire la bani, a cheltuielilor.
Într-o relație fiecare trebuie să respecte obiceiurile de a cheltui ale partenerului și să stabilească împreună anumite priorități și obiective de economisire a banilor. Stabilirea unui buget este importantă când vine vorba de cheltuieli și economii.