Cine a spus ca doar calul este animalul folosit in campionatele de sarituri peste obstacole se inseala pentru ca si iepurii sunt capabili de acest lucru.
Inca din anul 1970 au aparut concursurile de sarituri peste obstacole cu iepuri.
Atunci s-a deschis primul club de acest gen in Suedia, iar in prezent exista Asociatia suedeza Kaninhopper care este implicata in organizarea de concursuri de sarituri cu iepuri in Europa si intreaga lume. De asemenea astfel de cluburi exista si in alte tari europene si anume in Danemarca, Finlanda, Germania, Marea Britanie si Norvegia. De asemenea concursurile se organizeaza in SUA si Canada, unde exista cluburi de acest fel.
Ei fac sarituri bine stabilite in patru tipuri principale la competitiile organizate. Acestea sunt peste bariere in linie dreapta, peste bariere pe traiectorie curba, sarituri in lungime si marele salt (la o anumita inaltime). Prima si ultima bariera trebuie sa aiba o inaltime maxima de 15 cm, iar latimea fiecarei bariere nu trebuie sa depaseasca 55 cm. Timpul se calculeaza din momentul in care iepurele sare peste primul obstacol si pana cand executa ultimul obstacol.
Nu toate rasele de iepuri sunt potrivite pentru astfel de concursuri si cand spunem aceasta ne referim in special la iepurii cu par lung. Astfel iepurele de angora nu este bun pentru sarituri peste obstacole. De asemenea iepurii subdezvoltati sau prea mici nu sunt alesi pentru curse. Nici animalele prea grase, care au peste 5 kg nu sunt potrivite acestor sarituri.
Daca se ia in calcul sexul animalului, crescatorii sunt de parere ca masculii sunt mai buni decat femelele, pentru ca sunt mai activi. Femelele in calduri sunt mai lente, in rest se descurca foarte bine. De asemenea nu se admit in concursuri femele care alapteaza sau sunt gestante. Varsta este si ea importanta, nu trebuie sa fie mai mica de 4 luni, pentru ca animalul sa fie bine dezvoltat.
Crescatorii de astfel de iepuri isi controleaza animalul cu ajutorul unui ham care se foloseste si pentru alte animale de companie: caini sau pisici. Desi pare simplu la prima vedere, sa obisnuiesti iepurele cu un ham nu este chiar usor. La inceput ii pui hamul 15-20 minute si-l tii cu el in cusca. Treptat cresti durata pana la o ora si apoi il plimbi cu hamul in afara adapostului, dar nu tragi de iepure si nu-l fortezi sa mearga pentru ca astfel exercitiul de instruire nu va da rezultate. Animalul trebuie sa se obisnuiasca incet, sa merga singur fara a fi fortat.
Antrenamentul pentru un iepure presupune foarte multa rabdare si timp. Trebuie sa stai putin in spatele iepurelui in timp ce il conduci catre bariera si cand este in fata ei il ridici putin si-l asezi in pozitia de pornire, apoi cand este spre directia corecta il atingi putin pe spate.
Atunci iepurele va sari peste obstacol si tu te vei duce dupa el spre urmatoarea bariera. La inceput iepurele va fi invatat sa sara peste o bariera simpla dreapta, apoi peste una dreapta, mai complicata. Cand va face el singur saritura peste bariera dreapta fara a fi impins de la spate poate fi trecut spre urmatorul pas, la saltul peste o bariera cu traiectoria curba.
Pentru cei care doresc sa vada astfel de exemplare pot parcurge galeria foto de mai jos care prezinta imagini cu astfel de iepuri ce sunt capabili sa sara la diferite inaltimi peste obstacole.