Dacă și tu îți pui această întrebare, cu siguranță ai ajuns în locul potrivit. Sterilizatorul de biberoane reprezintă o unealta de bază în economia sănătății bebelușilor. Nou născuții și copii au un organism cât se poate de vulnerabil, mai ales în primele luni de la naștere. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că sistemul imunitar al micuților se dezvoltă în timp și inițial, nu este suficient de pregătit pentru a face față microbilor.
În acest sens a fost creat sterilizatorul de biberoane, care poate fi folosit pentru toate accesoriile și ustensilele ce țin de alimentația copilului, cum ar fi farfuriile, cănile, tacâmurile și așa mai departe. Dacă pe timpuri era nevoie să fierbem aceste obiecte, astăzi ne putem bucura de confortul sterilizatoarelor care igienizează corespunzător toate ustensilele, suzetele și accesoriile folosite pentru bucătăria bebelușilor și a copiilor.
În momentul de față există 3 tipuri cunoscute de sterilizatoare de biberoane: cele electrice și cele pentru microunde (care funcționează pe bază de aburi) și cele cu raze UV (care sunt în special folosite pentru deplasări), despre care îți vom explica tot ce trebuie să știi în cele ce urmează.
Sterilizatoare de biberoane electrice (pe bază de aburi)
Acestea sunt fără îndoială cele mai utilizate și întâlnite tipuri de sterilizatoare de biberoane de pe piață:
- Pot avea capacitate semnificativ mai mare decât celelalte două tipuri de sterilizatoare, ceea ce permite utilizarea mult mai multor obiecte simultan, într-un singur ciclu
- Procesul de sterilizare este destul de rapid și durează de regulă mai puțin de 10 minute
- Anumite modele vin cu numeroase alte funcții suplimentare, cum ar fi: uscarea ustensilelor, încălzirea biberoanelor și alimentelor, gătirea la abur, decongelarea mâncării și altele
- Este mai scump decât celelalte două tipuri de sterilizatoare
Sterilizatoare de biberoane pentru microunde (pe bază de aburi)
- Aceste modele trebuie introduse practic în orice cuptor cu microunde timp de 10-12 minute pentru a-și efectua ciclul de igienizare:
- Poate fi depozitat oriunde înainte și după folosire (de regulă nu stă la vedere)
- În cele mai multe cazuri este mai ieftin decât sterilizatoarele electrice
- Este mai ușor de transportat (însă trebuie să fii sigur că ai acces la un cuptor cu microunde acolo unde ai de gând să-l folosești)
- Nu are o capacitate atât de mare pe cât pot avea anumite modele electrice și nu dispune de funcții suplimentare
Sterilizatoare de biberoane UV (pe bază de raze ultraviolete)
Aceste aparate sunt destinate în mod special deplasărilor și călătoriilor:
- Funcționează pe baterii și pot fi utilizate oriunde, chiar și pe parcursul unei deplasări
- Costă foarte puțin în comparație cu celelalte tipuri de dispozitive
- Procesul de sterlizare este extrem de rapid și se finalizează în cel mult 5 minute
- Au capacitate extrem de redusă și pot steriliza numai câteva tetine și suzete
Ce tip de sterilizator pentru biberoane este indicat să alegem?
Dacă ai răsfoit informațiile de mai sus probabil că știi singur răspunsul la această întrebare. Poți folosi chiar și mai multe tipuri de sterilizatoare simultan, însă indiferent de varianta aleasă, asigură-te că dispozitivul tău principal are capacitatea de a igieniza simultan numărul de biberoane pe care îl consumă copilul tău pe parcursul a 24 de ore, pentru a nu fi nevoit zilnic să repeți procesul de două sau mai multe ori.
În al doilea rând, asigură-te că dispozitivul pe care dorești să-l cumperi are funcția de oprire automată la finalizarea procesului și verifică eficiența consumului de energie. Inspectează și celelalte funcții care ți-ar putea fi de folos și citește neapărat recenziile celorlalți părinți care au testat deja produsele, pentru a fii sigur că faci alegerea potrivită pentru tine și pentru copilul tău.