Exista aproximativ 700 specii de pesti care provin din Africa, fac parte din familia Ciclidae si se numesc ciclide africane. Aceste specii sunt raspandite in Africa de Est, mai ales in Marile Lacuri – Victoria, Malawi si Tanganyika.
Culorile acestor pesti variaza foarte mult, de la albastru electric, la galben-portocaliu si la alte nuante vii. In functie de mediul in care traiesc au forma corpului ovala si turtita lateral, sau in forma de disc cu inotatoarele din zona pelviana, dorsala si anala crescute foarte mult (ca la pestii scalari). Lungimea corpului poate fi de 3-4 cm, pana la 30 cm, iar forma gurii este adaptata la tipul de hrana pe care o consuma. Aceasta poate fi alcatuita din plancton, larve, alge, crustacee si mici pesti.
Majoritatea speciilor au un comportament familiar de protejare a oualor si puietului (dupa eclozare). O parte din specii isi clocesc icrele in gura, altele isi fecundeaza ouale intr-o groapa pe care o sapa printre pietre si scoici, pe fundul apei, in nisip. Dupa eclozarea oualor femela isi pastreaza inca o vreme puii in gura, apoi acestia o parasesc, dar in caz de pericol se intorc inapoi. La speciile unde icrele sunt depuse in gropi sapate in nisip, acestea sunt mereu pazite de masculi si ingrijite prin miscarea inotatoarelor. Dupa ce apar puii, acestia sunt ocrotiti de parinti in continuare si daca unii dintre ei incep sa se indeparteze sunt prinsi cu gura de pestii adulti si adusi inapoi.
Aceste ciclide africane prin miscarile lor, prin aspectul corpului, prin comportamentul si atasamentul fata de progenituri sunt foarte apreciate de acvaristi.
Niciodata ciclidele africane nu vor avea o culoare plictisitoare, stearsa. Acesti pesti inoata solitar sau in grupuri. Cei care vor sa achizitioneze un grup de ciclide de 3-5 exemplare vor avea nevoie de un acvariu cu dimensiunile minime de: lungimea 100 cm, latimea 50 cm si inaltimea 50 cm.
Ciclidele au nevoie de un spatiu mare deoarece au tendinta de a profita de tot spatiul ce li se pune la dispozitie, ele avand un caracter teritorial. Astfel fiecare specie din acvariu va avea o anumita zona si astfel se vor evita agresiunile dintre masculi. Acvariul nu trebuie sa aiba prea multe fete (nu sunt indicate cele hexagonale), in schimb trebuie sa fie dotat cu un filtru suficient de puternic pentru a filtra apa.
Acvariul poate fi iluminat cu lampi de neon, pentru a pune in evidenta culorile pestilor, insa lumina nu trebuie sa fie prea intensa. In partea de jos a acvariului trebuie sa se puna un strat gros de nisip, cu pietre care sa imite zonele stancoase din mediul natural.
In acvariu se poate crea chiar un peisaj subacvatic asemanator cu mediul de viata al acestor pesti, pot fi folosite plante de acvariu de tipul Anubias sau Vallisneria, dar si muschi, roci si bucati de lemn. Hrana acestor pesti o constituie algele de Spirulina si puricii de apa, iar pentru ciclidele carnivore sunt recomandate crustaceele Artemie, Chironomus si Krill. In lacurile Malawi si Tanganyika din Africa traiesc aproximativ 350 de specii de cicilde africane din care amintim:
Julidochromis Marlieri – Este un peste endemic din Lacul Tanganyika, care poate fi crescut in acvariu cu apa dura si temperatura 24-26ºC. Este teritorial si agresiv, nu este recomandat sa fie tinut impreuna cu alti pesti pasnici. Are corpul de culoare inchisa, cu numeroase pete de marimi diferite de culoare alba. Inotatoarele au si ele pete albe de dimensiuni mai mici, iar marginea lor este tivita cu alb.
Labidochromis Caeruleus – Este o specie cu comportament agresiv redus. Are corpul de culoare galbena, cu inotatoarea dorsala lunga si cu o dunga neagra caracteristica pe aceasta. Inotatoarele ventrale sunt mici, cu dungi negre, inotatoarea codala este formata dintr-un singur lob de culoare galbena. Masculul are lungimea corpului de 10 cm, iar femela este mai mica are doar 8 cm. La aceasta specie gestatia bucala dureaza 21 de zile, iar femela depune un numar de 15-30 de oua. Hrana consta in fulgi si granule de natura vegetala.
Maylandia Estherae – Este o specie cu lungimea corpului de 10-15 cm si cu un colorit portocaliu. Inotatoarele sunt transparente cu reflexe portocalii. Cea dorsala este foarte lunga, cu marginile rotunjite, iar cele pectorale si ventrale sunt alungite. Inotatoarea anala are cateva puncte caracteristice galbene, iar cea codala este formata dintr-un singur lob. Femela depune un numar de 20-40 de oua, iar gestatia bucala dureaza 21 de zile. Hrana acestor pesti este de natura vegetala sub forma de granule si fulgi.
Pseudotropheus Zebra – Este o specie ce provine din Lacul Malawi cu lungimea corpului de 15 cm. Coloritul este gri-albastrui-deschis cu numeroase dungi albastru-inchis care apar pe partile laterale dar si pe cap si inotatoarele ventrale. Are un comportament agresiv si teritorial, se hraneste cu mici pestisori, trebuie tinut intr-un acvariu mare cu plante acvatice rezistente, cu bucati de lemn si roci dupa care sa se poata ascunde si in care temperatura apei sa fie de 24-26ºC, iar pH-ul de 7,5-8,5.
Aulonocara Stuartgranti Mbenji – Este un peste putin agresiv, poate fi asociat foarte bine cu pestii pasnici. Femela are lungimea corpului de 10-12 cm, iar masculul de 13-15 cm. In perioada de imperechere masculul are un colorit albastru-intens, cu dungi verticale mai inchise. In rest femela are un colorit gri-argintiu cu reflexe verzui, iar masulii mai tineri au nuante albastre cu reflexe gri si rozii. Femela depune 30-50 de oua, gestatia bucala dureaza 21 de zile. Hrana sa trebuie sa contina fibre vegetale si proteine sub forma de fulgi si granule.
Neolamprologus Sexfasciatus – Este un peste lung de 15 cm care traieste in Lacul Tanganyika. Are corpul galbui cu pete negre si inotatoarele transparente, cu marginile albastrui. Poate fi adapostit intr-un acvariu cu apa dura, cu pH-ul de 7,5-8,5 si temperatura de 23-26ºC. Este un peste teritorial care poate fi crescut impreuna cu alti pesti cu un comportament asemanator.