Sarcină & BebeMersul în patru lăbuțe la bebeluși, o etapă ce arată că un...

Mersul în patru lăbuțe la bebeluși, o etapă ce arată că un copil este pregătit să umble

Mersul in patru labute la bebelusi este o faza de tranzitie, prin care el isi dezvolta capacitatile fizice, dobandeste o anume independenta si curiozitate pentru ce vede in jur. Este si un moment frumos in familie, clipa in care realizezi cat de repede va creste micutul. Nu va trece prea mult timp si vei fugi prin toata casa cautandu-l!

Insa mersul in patru labute la bebelusi nu este si o etapa obligatorie – multe mamici se ingrijoreaza ca micutul lor nu merge de-a busilea. Insa daca el incearca sa se miste de unul singur prin orice metode: tarandu-si fundul, rostogolindu-se – acestea sunt semne bune. Alti bebelusi se misca in patru labute, insa inapoi, nu inspre fata – asa e mai usor pentru ei si nu semn rau.

Altii trec direct de la tarat in fund la stat in picioare sustinandu-se de un suport – si aceasta este o dezvoltare buna (insa nu arata ca micutul tau ar fi mai capabil decat altii, ci ca asa i-a fost mai usor). In fine, ideea este ca fiecare beblus este diferit si nu trebuie sa urmeze niste reguli specifice in dezvoltarea sa…

Varsta la care apare mersul de-a busilea

In general, perioada in care bebe incepe sa se miste in patru labute este pe la 8 luni, dar bineinteles ca nu e o regula! Varsta poate varia intre 6 luni si un an. Mersul de-a busilea de timpuriu nu arata ca bebe va deveni mai inteligent sau mai apt, ci ca fiecare isi urmeaza propriul ritm. Dupa ce invata prima oara sa stea in fundulet si sa isi ridice capul uitandu-se in jur, trebuie sa te astepti si la mersul in patru labute (dar nu e o etapa obligatorie, dupa cum s-a spus).

E semn rau daca bebe nu merge in patru labute?

Nu, atat timp cat el invata alte moduri de a se misca si explora in jur. Atat timp cat pana la 1 an el se misca singur in orice fel, totul este in regula – tarat, rostogolit. Trebuie sa iti faci griji atunci cand micutul a ajuns aproape de 1 an si nu a manifestat curiozitatea specifica, nu a incercat sa se miste singur si nu isi poate coordona miscarile mainilor si picioarelor. Este timpul sa mergi la medic in aceasta situatie, caci ritmul sau de dezvoltare este impiedicat.

mersul in patru labe

Stimuleaza-l si incurajeaza-l

Mersul in patru labute este o etapa ce arata ca bebe a crescut si vrea sa se descurce singurel, explorand lumea din jur, plina de noutate. In curand, de abia vei fi in stare sa tii ritmul cu el! Incurajeaza-i curiozitatea si stimuleaza-l sa mearga de-a busilea, fara a il forta prea repede sa stea in picioare – va veni singura si aceasta etapa. In primul rand, te poti juca cu el; ii asezi o jucarie in fata si il lasi sa ajunga singur la ea.

Pe masura ce devine „expert” in mersul de-a busilea, asaza mai multe jucarii, asa incat sa se miste prin toata camera. Stimuleaza-i si miscarile si coordonarea mainilor jucandu-te cu o minge de plus: arunc-o foarte usor spre el si vezi cum o ridica – va veni momentul frumos in care bebe fie va prinde mingea, fie o va arunca la randul sau spre tine!

Atentie

Mersul in patru labute la bebelusi trebuie incurajat, insa sub supravegherea ta! Ai grija sa fii in preajma cand bebe pare plin de energie si curiozitate si joaca-te cu el. Cand ai treaba in alte camere, ai grija sa nu ramana pe jos nici un obstacol prea inalt sau in care bebe se poate impotmoli, sa nu fie nici un fel de obiect mic pe care l-ar putea inghiti – micutii exploreaza lumea cu mainile, dar si cu gura.

Usa, daca in afara camerei terenul este „accidentat”, daca sunt trepte sau obiecte de care s-ar putea lovi, trebuie inchisa. Cel mai bine este, cat ai treaba in alte camere si bebe exploreaza terenul, fie sa il iei cu tine, fie sa apelezi la un sistem de supraveghere.

Mersul in patru labute duce direct la mers in picioare?

Da, in general, acesta este traseul pe care il urmeaza dezvoltarea micutului, dar poate dura mai mult sau mai putin. Dupa ce invata sa mearga de-a busilea, va incerca la un moment dat sa se ridice putin in sus, prinzandu-se cu mana de un suport. Apoi, va invata sa se balanseze pe picioare. Si nu mai e mult pana la primii pasi! Insa nu il forta sa stea in picioare, lasa-l sa incerce el singur, ajutandu-se de suporturi din jur. Nu te teme, va incerca, caci va vede pe voi in jur mergand si va vrea sa faca si el la fel!

E semn rau daca a invatat sa mearga in picioare, dar prefera mersul in patru labute?

Nu! Chiar daca a inceput sa stea si in picioare si sa faca pasi, asta nu inseamna ca nu va mai merge de-a busilea! Nu te ingrijora, daca ti se pare ca bebe face o regresie, adica merge o perioada in picioare, apoi il surprinzi tot in patru labute! Stie ca ii este mai usor in patru labe, asa ca daca e obosit sau vrea sa se miste mai rapid, va apela la vechea metoda! Asta nu inseamna ca are probleme! Dupa ce incepe sa mearga si in picioare, il poti incuraja, ajuta, sustine, insa nu il forta des, daca el vrea iar in patru labute!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.