Primele raze de soare ne-au incalzit si foarte multe persoane incep sa se gandeasca la modul in care isi vor petrece timpul liber in sezonul cald atat de mult asteptat. Aceste persoane cu siguranta nu au incercat paintball-ul insa venim in ajutorul celor care au trecut aceasta minunata activitate pe lista cu mici sfaturi pentru prima iesire la paintball.
Ce este paintball-ul?
Popularitatea paintball-ului creste de la an la an si nu este de mirare ca din ce in ce mai multe persoane, indiferent de varsta, prefera sa isi petreaca timpul liber practicand acest interesant sport. Este un sport foarte incitant, se desfasoara in aer liber si poate fi practicat de catre oricine. Paintball-ul pune accentul pe strategie si pe aprecierea spiritului de echipa. Avand in vedere ca acest sport presupune si existenta unor tehnici militare, in foarte multe cazuri este folosit pentru antrenamente complexe ale armatei.
Desi pe teritoriul tarii noastre paintball-ul nu are o istorie indelungata, acest sport a fost practicat pentru intaia oara in luna iunie a anului 1981. Bazele acestui sport au fost puse inca din anul 1976 atunci cand cunoscutul vanator Charles Gaines, proaspat intors in Hampshire dupa o lunga aventura in safari, a pus bazele unui sport in care participantii sa se urmareasca prin zone care mai de care mai misterioase, in special prin paduri. Jocul a fost inspirat intr-o mare masura si de scurta povestire a lui Richard Connel – “The Most Dangerous Game”.
Treptat, echipamentul pentru acest sport deosebit a fost foarte bine pus la punct. Pustile pentru paintball cunoscute si cu numele de markere reprezinta elementul cel mai important al echipamentului pentru paintball. Un alt element important care influenteaza chiar si numele acestui sport il reprezinta bilele cu vopsea. Pusca special conceputa va incarca automat aceste bile cu vopsea colorata care sunt folosite pentru a-i lovi pe adversari. Este foarte important ca toti cei care practica acest sport sa poarte un costum de protectie si automat casca si ochelarii de protectie.
Asadar, paintball-ul poate fi considerat si un “joc” real de strategie care poate fi desfasurat in mai multe moduri, in functie de preferintele jucatorilor. Regulile acestui joc sunt simple insa, dupa cum tocmai am mentionat, pot exista numeroase posibilitati de joc in functie de jucatori.
Prima iesire la paintball
Acest sport nu este potrivit pentru oricine, insa cei care doresc si considera ca pot face fata unei activitati solicitante in aer liber il pot incerca oricand. Inainte de toate, paintball-ul poate reprezenta o deosebita activitate care poate fi desfasurata de catre intregul grup de prieteni. Foarte multe persoane practica paintball-ul in timpul liber in special pe timpul verii, insa paintball-ul poate fi practicat si intr-un loc inchis bineinteles, special amenajat pentru o astfel de activitate.
Cei care sunt pasionati de jocurile de tip shooter nici nu pot rata un astfel de sport in care isi pot pune in aplicare tehnicile dobandite virtual. Prima iesire la paintball nu este nici pe departe foarte simpla, iar incepatorii trebuie sa tina cont de mici sfaturi pentru a nu exista neplaceri. Mai mult decat atat, daca micile sfaturi sunt respectate cu strictete de catre jucatorii incepatori acestia cu siguranta vor alege sa mai practice paintball-ul si pe viitor si, treptat, isi vor imbunatati tehnicile de joc.
1. Pozitia este foarte importanta pentru toti jucatorii de paintball. Jucatorii incepatori sunt mult mai preocupati sa se protejeze pe sine decat sa reprezinte o adevarata “amenintare” pentru adversari. De aceea ei aleg cea mai mare ascunzatoare din padure si se asaza in mijlocul acesteia crezand ca in asa fel nu vor fi vazuti. Din contra, pe langa faptul ca vor fi o prada usoara pentru adversari, jucatorii nu vor putea vedea cand vor fi incoltiti. Este de preferat ca jucatorii, in special cei incepatori care nu sunt deloc familiarizati cu un astfel de joc, sa isi aleaga inca de la inceput o ascunzatoare potrivita.
2. O regula deosebit de importanta este purtarea echipamentului. Indiferent de tipul de joc ales, individual sau in echipa, toti jucatorii trebuie sa poarte echipamentul de protectie, in special casca si ochelarii. Chiar daca bilele de paintball nu pot produce leziuni grave la nivelul corpului, ci doar mici vanatai, daca un jucator este lovit la nivelul fetei, micile bile dureroase pot fi foarte periculoase.
3. Orice jucator, inainte de a intra pe terenul de paintball, trebuie sa primeasca anumite informatii referitoare la munitie. Este foarte important ca un jucator sa cunoasca limitele pustilor de paintball, iar in cazul in care nu stiu cum functioneaza, sa ceara informatii si ajutor inainte de inceperea jocului.
4. Culoarea echipamentului influenteaza foarte mult jocul. Avand in vedere caracterul militar, se recomanda purtarea unui costum de camulaj. Pana la urma acesta este si scopul sportului in sine.
5. Incaltamintea, ca in cazul oricarei activitati sportive, trebuie sa fie cat se poate de comoda.
6. Un joc de paintball se bazeaza in primul rand pe onoarea jucatorilor. In cazul in care bila il loveste pe unul dintre jucatori aceasta va imprastia vopseaua colorata iar restul jucatorilor isi vor da seama ca adversarul a fost ochit. Este important ca un jucator sa recunoasca faptul ca a fost ochit fara sa incerce sa isi curete rapid vopseaua de pe echipament (exista si astfel de persoane). Chiar daca veti fi ochit repede la inceput, in urmatoarele jocuri un incepator poate acumula mai multa experienta si in acest fel isi poate castiga stima.
7. Este foarte important ca un jucator incepator care nu intelege una dintre reguli sau are vreo nelamurire sa ii intrebe pe cei avansati.
8. Atunci cand se opteaza pentru jocul in echipa fiecare dintre echipe isi va alege un capitan. Ceilalti jucatori se vor supune tuturor regulilor impuse de capitanul lor. Aceasta este cheia care asigura reusita unui joc de paintball. Nu este neaparata nevoie ca cel ales capitan de echipa sa fie cel mai experimentat sau inteligent, ci trebuie sa detina un minimum de cunostinte. Este important ca toti membrii echipei sa comunice intre ei si, eventual, sa isi puna la cale un plan sau macar sa discute asupra unor strategii.
9. Foarte multi jucatori aflati la prima lor iesire la paintabll nu au suficienta viteza de reactive. Este foarte important pentru un jucator de paintball sa fie mereu atent la tot ceea ce se intampla in jurul sau si sa fie alaturi de echipa. Stationarea intr-un singur loc nu este nici ea o tehnica potrivita. Jucatorii trebuie sa comunica intre ei si sa alerge cat se poate de mult pentru a-si induce adversarii in eroare.
Pentru multi jucatorii prima iesire la paintball reprezinta inceputul unei frumoase pasiunii, insa pentru altii, in special pentru cei care nu respecta regulile mai sus mentionate, prima activitate de acest gen nu lasa un gust prea placut. De ce? Pentru ca, in general, incepatorii gresesc deoarece sunt speriati de… vopsea. Toti trebuie sa constientizeze ca, mai presus de orice, paintball-ul este un joc si are riscurile sale.