Aveti nevoie de cateva sfaturi pentru parintii plecati in strainatate la munca? Este greu – cand sunteti nevoiti sa plecati si aveti copii mici, vi se face dor de ei, va temeti ca cei mici se pot indeparta de voi, va pot uita si mereu cand ii revedeti dupa un timp va mirati cat de mult s-au schimbat, cat de mult au crescut…
Cand parintii sunt plecati in strainatate la munca, legatura cu copiii are de suferit – copiii mici nu pot intelege necesitatea plecarii si pot crede ca nu sunt destul de importanti pentru parintii lor, incat acestia sa stea cu ei. Relatia are de suferit: voi, ca parinti, nu puteti fi acolo, sa va bucurati de schimbarile prin care trec copilasii, sa le arati grija si afectiune. Iar copiii resimt aceasta lipsa si pot dezvolta anumite resentimente fata de parintii plecati, pot sa se indeparteze de acestia.
Sfaturi pentru parintii plecati in strainatate la munca:
Intelegere. Este foarte important ca micutii sa stie de ce este necesar ca voi sa plecati de langa ei! Chiar daca sunt mititei, incercati sa le explicati ca este ceva ce trebuie sa faceti, insa ca nu ati vrea sa stati departe. Spuneti-le cat de mult ii iubiti, cat dor va va fi de ei si promiteti-le ca veti fi oricum mereu langa ei si oricand au o problema, va pot trimite un mesaj. Purtati mai multe discutii cu ei inainte de a pleca, asigurati-va ca ei inteleg ca nu e dorinta voastra de a sta departe de ei.
Telefon. Macar o data la cateva zile, purtati o conversatie, cat de scurta, la telefon, pentru a le arata ca nu i-ati uitat si ca va intereseaza ceea ce fac. Intrebati-i amanunte din ziua respectiva – orice ce va face sa va simtiti apropiati de ei. Este important sa va auda vocea si sa vada ca va este dor de ei. Chiar daca copiii sunt micuti si de abia pot spune cate ceva, trebuie sa va auda vocea!
Internet. Situatia este mai usoara acum datorita comunicarii pe Internet. Mergeti la o sala de Internet sau procurati-va unde locuiti temporar un computer, net si un webcam – este important sa va vada. Daca sunt prea mici sa scrie, macar imaginea voastra reala transmisa prin webcam ii va ajuta sa nu va uite si sa va simta cat de cat aproape.
Vizite. Oricat de greu va este, asigurati-va ca puteti sa le faceti cat de des posibil vizite in tara, in special de sarbatori, cand orice copil vrea sa stea cu parintii.
Timp si comunicare. Cand veniti in tara, nu este de ajuns sa le aduceti daruri, ci asigurati-va ca petreceti timp cu ei, ca faceti diverse lucruri impreuna si ca le dedicati toata atentia. Vorbiti cu ei pentru a vedea cum s-au schimbat, ce s-a mai intamplat in vietile lor, pentru a nu ajunge in situatia sa nu va mai recunoasteti proprii copii. Aveti nevoie de sfaturi pentru parintii plecati in strainatate la munca? Acesta este cel mai important: nu lasati sa treaca timp fara sa vorbiti cu micutii. Copiii cresc prea repede, in cateva luni se pot schimba mai mult decat v-ati astepta.
Asigurati-va ca totul este in regula. Intrebati-i pe copii, atunci cand sunteti singuri (fara bunicii care au grija de ei sau fara celalalt parinte – in caz ca unul din voi a ramas in tara sa aiba grija de ei) daca totul e bine, daca li se indeplinesc nevoile, daca au vreo problema. Spuneti-le ca totul ramane intre voi, dar e important sa va spuna daca au de ce sa se planga. Uneori, educatia oferita de catre bunici poate sa nu fie cea mai adecvata in ziua de astazi… La fel, asigurati-va intreband pe cel/cei care are grija de copii daca totul merge bine, daca micutii se confrunta cu probleme de socializare, de educatie, de razvratire.
Probleme. Se intampla des, atunci cand parintii sunt plecati in strainatate la munca, ca cei mici ramasi acasa sa se razvrateasca si sa nu asculte de autoritate (cea de acasa sau cea de la scoala) sau, dimpotriva, sa fie ascultatori, insa izolati, distanti, depresivi. Sunt doua cai de face fata in mod ineficient situatiei: fie se razbuna pentru plecarea parintilor facand lucruri interzise, fie se indeparteaza de orice persoana, pentru a nu mai fi parasiti. Interesati-va si la scoala, vorbiti cu profesorii pentru a afla ce tip de comportament are copilul.
Daca aflati ca se confrunta cu asemenea probleme, in nici un caz nu pedepsiti! Nu aveti dreptul sa veniti acasa dupa o perioada de timp si sa incercati sa “faceti ordine” deodata, sa educati copilul prin pedepse. Trebuie sa realizati ca problemele sale de comportament sunt, intr-un fel, din vina voastra, chiar daca neintentionat. Asa ca dedicati mult timp si rabdare in incercarea de a vorbi cu copiii, de a afla ce simt ei si de a le explica inca o data de ce trebuie sa stati atat de mult departe.
Daca cel mic s-a izolat, s-a indepartat de lume, mergeti impreuna cu el la consiliere (si scolile ofera gratis consiliere de multe ori). Un psiholog va va ajuta sa comunicati, sa vindecati cat se poate relatia si sa aflati ce se petrece in sufletul copilului. Aceasta este mai simplu cat timp sunt mici, insa cand cresc, ei pot fi foarte distanti si pot refuza comunicarea din resentimente. Nu incetati sa incercati sa ii vorbiti si poate pana la urma, veti ajunge la el!
Cat timp sunteti plecati? Incercati, daca plecati pentru mult timp – mai mult de un an – sa veniti cat mai des acasa. Iar daca plecati amandoi in strainatate la munca, nu stati departe amandoi prea mult timp. Cel mai bine este ca doar unul dintre parinti sa plece. Daca situatia cere sa plecati amandoi – este mai bine pentru cuplu, insa foarte rau pentru copii, care se vor simti parasiti.
Vorbiti cu ei si explicati-le ca imediat ce este posibil, ii veti lua cu ei. Iar daca aveti intentia sa ramaneti mai multi ani, daca v-ati gasit servicii oarecum stabile, faceti toate eforturile sa ii aduceti la voi. Un parinte nu trebuie sa rateze anii frumosi de copilarie, el trebuie sa fie prezent in viata copilului, sa ii urmareasca si sa se bucure de schimbarile prin care trece micutul si sa il incurajeze mereu.