Sarcină & BebeComplicațiile pe care poate să le sufere mamicile și copiii în cazul...

Complicațiile pe care poate să le sufere mamicile și copiii în cazul unei sarcini multiple

O sarcina multipla (fie ca este vorba despre gemeni, tripleti sau chiar cvadrupleti, cvintupleti) poate fi o adevarata surpriza minunata pentru parinti – dintr-o singura „lovitura”, se vor bucura de mai multi copilasi si acestia se vor avea mereu unul pe altul. Insa aceasta sarcina presupune si un risc crescut si necesitatea ca femeia insarcinata sa acorde mai multa atentie ingrijirii si nevoilor sale.

Sarcina multipla poate fi o sarcina monozigota – un singur ovul este fecundat de catre spermatozoid si apoi se divide (in acest caz, vorbim de frati identici) si sarcina dizigota – mai multe ovule sunt fecundate in acelasi timp si se dezvolta in embrioni. Se pare ca in ultimul timp, a crescut numarul de sarcini multiple datorita tratamentelor de fertilitate, dar mai ales a tehnicii fertilizarii in vitro (in cadrul acestui procedeu, se implanteaza in mama purtatoare mai multi embrioni creati in laborator si exista sansa supravietuirii a mai multora dintre acestia).

Dar probabil ca nu va intereseaza prea mult aspectele teoretice in cazul unei sarcini multiple, ci ceea ce ar trebui sa faceti cand veti da nastere in curand la doi sau mai multi bebelusi!

Riscuri

Nu trebuie sa va speriati, insa este util sa cunoasteti diversele riscuri presupuse de o sarcina multipla. Atunci cand doi sau mai multi embrioni se dezvolta in uter, cresc anumite riscuri prezente in orice sarcina, de la riscul de moarte inainte de nastere, de nastere prematura, la riscul dezvoltarii anumitor defecte congenitale.

Riscurile frecvente pentru bebelusi ar fi: nasterea prematura, dezvoltarea deficitara a unuia dintre bebelusi (care nu primeste suficienta hrana), afectiuni ale aparatului respirator (plamani subdezvoltati). Riscurile in ceea ce priveste viitoarea mama tin de hipertensiune, diabet, travaliu prematur, pierderea de sange si ranirea vaginului in cazul nasterii naturale.

De aceea, o sarcina multipla presupune atentie in stilul de viata, ingirijirea femeii insarcinate si o supraveghere medicala constanta. Trebuie sa iti gasesti un medic specialist de incredere si sa ii asculti toate sfaturile. Trebuie sa ai grija de tine si cu ajutorul medicului, vei da nastere la doi sau mai multi bebe sanatosi si frumosi. Nu trebuie sa iti faci multe griji – acestea afecteaza starea ta generala, ci sa te bucuri de norocul tau: vei avea in curand o familie mare si fericita!

Ce sa faci daca ai o sarcina multipla

Alimentatia

Poti face doua greseli: fie sa mananci in exces (crezand ca daca ai doi sau mai multi bebe, trebuie sa le oferi din plin mancare), fie sa mananci prea putin. Este normal ca in cazul unei sarcini multiple sa castigi mai mult in greutate – insa nu este normal si nici sanatos pentru tine si bebelusi sa tii diete sau sa iti inhibi foamea! Daca nu le oferi nutrientii necesari, creste semnificativ riscul defectelor fiziologice si a unei nasteri premature si dezvoltari insuficiente.

Asadar, intreaba-ti medicul cat si ce ar trebui sa consumi zilnic si nu depasi, nici nu diminua necesarul. Nu trebuie nici sa mananci non-stop, chiar daca s-ar putea sa ai pofte groaznice – incearca sa te controlezi si sa consumi ce iti spune medicul. Poti scade acumularea excesiva de kilograme prin consumarea alimentelor sanatoase si prin luarea mai multor mese, insa in cantitati mai mici zilnic.

Apa

Asigura-ti macar doi litri de apa pe zi, caci organismul tau are nevoie mai mult ca oricand de lichide. Te poate incomoda, caci vei avea des nevoie la toaleta (din cauza presiunii crescute a uterului si a consumului mare de lichide), insa trebuie sa eviti cu orice pret deshidratarea. Chiar daca nu iti e sete, vei consuma apa si ceaiuri – informeaza-te ce plante nu prezinta risc pentru sarcina.

Odihna

Intr-o sarcina multipla, te vei simti si mai epuizata, deci este necesar sa incerci sa te odihnesti, sa dormi suficient si sa te relaxezi. Menajeaza-te si fereste-te de orice treburi prea obositoare – macar acum, pentru noua luni, cat ai mai multi copii in tine, poti cere ajutorul sotului, al rudelor in indeplinirea sarcinilor domestice.

La serviciu, incearca sa ceri un program scurtat – cel mai bine cu o ora-doua de pauza la pranz. Daca te simti incapabila sa iti indeplinesti atributiile profesionale, sfatuieste-te cu medicul si acesta iti poate recomanda cateva zile, saptamani de concediu. Nu face nici un fel de efort care nu e necesar: carat, alergat, dansat, sarit si oricand simti vreun disconfort persistent, consulta-te cu medicul tau.

Sport

In mod normal, chiar se recomanda sa faci anumite tipuri de activitati fizice pe perioada sarcinii. Dar in cazul sarcinii multiple, cel mai bine este sa eviti orice efort fizic prelungit. Consulta-te cu medicul, care iti va spune ce poti sa faci: de exemplu, poti sa faci plimbari pe jos, exercitii usoare pentru muschi – insa nimic care presupune efort si epuizare.

Daca ai grija de tine, mergi periodic la consultul medical, ai un regim alimentar sanatos, eviti oboseala, stresul si lipsa somnului, in curand vei fi fericita mama a mai multor bebelusi dragalasi! Nu se intampla foarte des, de aceea ar trebui sa fii recunoscatoare pentru acest dar – va fi greu, insa vei vedea ca va merita: gemenii sau tripletii (cvadrupletii etc.) sunt absolut irezistibili!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.