Părinți și copiiSfaturi de călătorie în familie, alături de copil

Sfaturi de călătorie în familie, alături de copil

Există părinți care evită să-și ducă copilul în străinătate în vacanță, pentru a evita zborul cu avionul, dar decid să-l ia cu ei în călătorie în țară, în România. În acest fel, vacanța în familie este mult mai atractivă, alături de copilul lor iubit. Vacanța în familie este un moment unic prin care părinții pot fi alături de copil și pot trăi o experiență memorabilă.

Dacă îți dorești să te bucuri de zile de neuitat alături de întreaga familie, dar ți-e frică să călătorești cu trenul sau cu mașina cu copilul tău, citește câteva sfaturi în acest articol, care te vor ajuta să înțelegi că această experiență nu este dificilă și poate fi chiar distractivă.

Navigare rapidă în articol:

 1. Călătoria în tren
 2. Călătoria în mașină
 3. Alte sfaturi de călătorie

1. Călătoria în tren

Pentru un copil, călătoria cu trenul poate fi chiar distractivă. El poate să doarmă măcar o parte din călătorie, ceea ce ar fi chiar un mare avantaj pentru părinți. Călătoria cu trenul este grozavă pentru copiii care nu suportă scaunul auto și preferă să fie ținuți în brațe de părinți sau să doarmă în propriul lor cărucior. Dacă mergi pe distanțe mai lungi poți călători și noaptea cu trenul, la vagonul de dormit pentru a profita de orele de somn.

CFR Călători oferă copiilor cu vârsta peste 5 ani o reduce de 50% la tariful de transport și chiar gratuitate la cei mai mici, cu vârsta de până la 5 ani (dacă nu se cere loc separat) la clasele 1 și a 2-a. Dacă alegi vagonul de dormit, pentru doi copii care vor sta înr-un singur pat, vei plăti tariful pentru un singur supliment de pat.

Iată câteva sfaturi pentru călătoria cu trenul:

 • Ar trebui să cumperi bilete în avans, să selectezi ora de plecare în funcție de nevoile copilului
 • Alege o perioadă de călătorie când poți evita aglomerația
 • Fă cu atenție bagajul pentru copil, pentru a nu uita ceva important
 • Nu uita să iei câteva jocuri sau o carte pentru copil, pentru ca el să nu se plictisească și să aibă parte de divertisment
 • Este foarte important să iei apă și mâncare pentru copil, pentru a-l hrăni în timpul călătoriei.

Trusa de prim ajutor este un element obligatoriu în bagajul de călătorie. Aceasta poate include anumite medicamente, analgezice, produse împotriva răcelii sau pentru afecțiuni intestinale, dar și materiale de pansament.

2. Călătoria în mașină

Călătoria cu copilul în mașină nu este dificilă dacă abordezi problema cu înțelepciune și desigur te pregătești adecvat, din timp. În acest caz, nu există restricții de vârstă pentru călătorii, însă ca părinți trebuie să țineți cont de ritmul vieții copilului, de vârsta lui.

În multe situații, copilul (mai ales dacă este bebeluș) va dormi în mașină și deci nu va crea probleme, nu va necesita multă atenție. Chiar dacă bebelușul va plânge uneori în timpul călătoriei (probabil pentru că ceva nu-i va plăcea sau nu merge conform gândurilor lui), îl poți liniști. Copiii mici sunt un pachet de emoții și uneori devin sensibili și se străduiesc să obțină ceea ce vor în orice moment. Acest lucru se poate întâmpla oricând, acasă, la plimbare, la creșă, deci și în vacanță. Dacă este o călătorie mai lungă, nu te aștepta ca bebelușul să doarmă și să fie tot timpul liniștit.

Dacă este un copil de 1-2 ani, atunci acesta are nevoie de spațiu, de atenție, va vrea să se joace și să fie băgat în seamă de părinți. Și în acest caz, este recomandat să faci o călătorie pe o distanță scurtă și să ai un scaun auto de înaltă calitate și confortabil.

La copiii de 2-4 ani, care sunt mai activi, pot exista mai multe peripeții, pentru că ei sunt mai neliniștiți și s-ar putea să se plictisească la drum.

Avantaje

Călătoria cu mașina oferă o serie de avantaje și anume:

 • Poți alege traseul dorit și poți planifica excursii mai scurte, nu foarte lungi
 • Poți face opriri dese pentru a vedea locuri interesante; ai putea opri mașina cam la fiecare 2 ore minimum
 • Nu îți vei face probleme că micuțul va deranja alte persoane, cum se poate întâmpla în călătoria cu trenul
 • Îți vei putea planifica opririle și momentele de odihnă cum dorești.

Călătoria cu mașina este cea mai confortabilă dacă ai un copil mic, care va sta într-un scaun special (adaptat vârstei și greutății sale) și o mașină dotată cu airbag-uri corespunzătoare. În acest caz se reduce riscul de îmbolnăvire, pentru că ai un mare avantaj – limitarea contactului cu alte persoane.

3. Alte sfaturi de călătorie

Călătoria cu copilul necesită mai multă pregătire și o organizare eficientă. Fie că este vorba despre o călătorie scurtă de weekend sau de o vacanță de 1-2 săptămâni, în ambele situații ai nevoie de un plan foarte bine realizat. Asta este esențial. Cu cât pregătirile vor fi mai bine făcute cu atât și călătoria se va desfășura într-o atmosferă mai plăcută.

Când planifici o călătorie în familie, trebuie să te gândești la toate aspectele. Prin urmare, este bine să te pregătești din timp, cu tot ce îți trebuie, să faci rezervările la hotel și să te gândești la transport.

Dacă copilul are peste 3 ani, poți face un mic antrenament înainte de călătorie. Asta presupune organizarea unei excursii într-un oraș din apropiere, cu o noapte de cazare, pentru ca micuțul să se obișnuiască cu o astfel de experiență și să vezi cum tolerează un loc necunoscut – cum ar fi o cameră de hotel. De regulă, copiii se simt bine dacă sunt alături de părinți, pentru că aceștia au grijă de ei și le oferă acel sentiment de siguranță.

Dacă copilul este mai mare, poți discuta cu el și decide apoi unde este mai bine să mergeți și ce anume să vizitați. Planificarea cu copilul înseamnă și a discuta despre ceea ce veți face în timpul călătoriei. Prin urmare, fă un program pentru zilele de vacanță și notează obiectivele turistice de vizitat.

Dacă decizi să mergi la mare, nu există niciun inconvenient să nu-ți iei copilul cu tine, chiar dacă este mic. Important este să fie sănătos și pentru asta poți face o vizită la medicul pediatru să-i ceri sfaturi. Trebuie să planifici călătoria din timp, să organizezi și să alegi mijlocul de transport potrivit.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.