Timp liberSecretul unei vacanțe de vară fără probleme intestinale

Secretul unei vacanțe de vară fără probleme intestinale

Vacanța de vară, la mare, nu este doar o oportunitate de a te relaxa, este și o perioadă în care este posibil să fii nevoit să faci față unor infecții, sau probleme intestinale. O concepție greșită la oameni este că apa de mare are proprietăți curative și că ar putea fi utilizată pentru a face garagară în gât sau pentru a spăla nasul. Acest lucru nu trebuie experimentat, deoarece apa de mare poate conține o cantitate mare de reziduri organice, bacterii și protozoare, care în contact cu sistemul digestiv ar putea duce la manifestarea unor infecții intestinale.

O altă problemă destul de comună în timpul vacanței este toxiinfecția alimentară. Asta poate să apară la unii oameni care doresc să încerce diferite feluri de mâncare, sau să consume fructe care nu au fost bine spălate. Disbacterioza este una din cauzele intoxicației alimentare.

Vacanță perfectă fără probleme intestinale – Ce să mănânci și cum să te hidratezi?

Medicii recomandă insistent persoanelor care au deja anumite boli să fie atenți cu privire la expunerea excesivă la soare, dar și la alimentație.

Înainte de a pleca în vacanță, persoanele care sunt predispuse la apariția dopurilor de sulf, ar trebui să acorde o atenție mare sănătății urechilor. Aceste dopuri în contact cu apa se umflă și pot produce dureri severe la urechi, iar în plus pot afecta și auzul. Înainte de a pleca la mare, indicat este de a verifica sănătatea urechilor și de a elimina dopurile de sulf, dacă există această problemă.

De asemenea, în cazul în care suferi de anumite boli de piele, trebuie să știi că în apa de mare există și microorganisme ce pot agrava starea pielii, care este deja sensibilă. Medicii nu recomandă scăldatul în mare persoanelor care au herpes, eczeme, dermatită sau alte boli ale pielii.

Fă-ți un plan de masă!

Înainte de a merge în vacanță, încearcă să-ți obișnuiești organismul cu tipul de mâncare pe care îl vei avea în destinația aleasă. Asta înseamnă să-ți pregătești stomacul pentru o digestie bună, oferindu-i un aport de fibre, cereale integrale, leguminoase și legume.

În vacanță trebuie să ai un plan de masă, să alegi să consumi gustări sănătoase și desigur, să nu sari peste mesele importante ale zilei. Este mai bine să mănânci de 4 ori pe zi, decât să mănânci foarte mult la o singură masă, copioasă, care îți va suprasolicita stomacul.

Când călătorești este indicat să ai câteva gustări în geantă, cum ar fi: produse din cereale integrale, nuci, fructe. Respectă regulile elementare de igienă și alege să mănânci doar alimente proaspete, ale cărei componente le cunoști.

O idee bună ar fi să iei și probiotice, care au un efect bun asupra bacteriilor benefice din intestin. Acestea ajută la echilibrarea microbiotei intestinale și la prevenirea simptomele de disconfort, deranj la burtă, balonare, flatulență. În caz de balonare sau flatulență, un bun remediu este cărbunele activ. De asemenea, ceaiul de mentă ameliorează durerea de burtă și combate diareea.

Hidratarea este foarte importantă!

Cel mai important factor nutrițional este aportul adecvat de lichide. Dacă pleci în vacanță în lunile de vară, când temperaturile sunt ridicate, atunci aportul minim recomandat de lichide este de 2 litri. Desigur, necesarul de apă poate fi și mai mare, el depinde într-un mediu cald de umiditatea aerului, activitatea fizică, vârstă, gradul de aclimatizare. În condiții de climă caldă, o persoană cu activitate fizică redusă are nevoie de 3 litri de apă zilnic.

Consumul mare de apă combinat cu transpirația intensă duce la pierderi crescute de săruri minerale prin transpirație. Asta înseamnă că este bine ca hidratarea să se realizeze cu apă plată, dar și cu sucuri naturale de fructe și legume.

Este bine de evitat băuturile carbogazoase și sucurile care au coloranți, aditivi, etc. În ceea ce privește băuturile alcoolice, acestea pot crește secreția de urină și pot afecta negativ echilibrul hidric și electrolitic al organismului. Acestea nu sunt recomandate în zilele caniculare de vară.

Evită stresul și anxietatea!

Foarte mulți oameni sunt foarte stresați și anxioși, chiar și în vacanță. Ei sunt instabili emoționali, au gânduri negative, stări de apatie și de oboseală constantă. Aceste stări pot afecta intestinul, duc la încetinirea digestiei, pot perturba bacteriile prietenoase din intestin și duc la tulburări digestive.

Este posibil ca stresul să nu fie singura cauză a iritabilității și nervozității. Consumul de prea mult zahăr poate afecta sănătatea și înrăutăți aceste stări neplăcute. Aportul de prea mult zahăr în dietă poate favoriza inflamația și crește susceptibilitatea la simptomele depresiei. Alimentele bogate în zahăr, care nu au proteine și grăsimi, pot crește rapid nivelul de glucoză din sânge. Zahărul este ușor de absorbit și digerat, iar asta duce la o senzație de oboseală mai accentuată.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.