Sarcină & BebeScoatem bebelușul afară pe ger? Ce beneficii au aceste ieșiri și când...

Scoatem bebelușul afară pe ger? Ce beneficii au aceste ieșiri și când devine prea riscant?

Scoatem bebelusul afara pe ger? Exista multe beneficii in plimbarile afara cu micutul, insa multe mamici se tem de vremea ostila (pe buna dreptate) si aleg sa isi tina bebelusul in casa pe durata sezonului rece. Este cat se poate de adevarat ca un bebelus si un copil mic sunt extrem de sensibili la temperaturile scazute (dar si ridicate!) si la conditiile atmosferice. Insa este la fel de adevarat ca bebe are nevoie de aer curat si de stralucirea soarelui – chiar si atunci cand soarele are “colti”!

Scoatem bebelusul afara pe ger – beneficiile iesirilor din casa:

Razele soarelui – chiar cand este foarte frig – sunt extrem de benefice pentru bebe: stimuleaza asimilarea vitaminei D.

Aerul curat ii face bine, caci aerul din casa pe timpul iernii devine incarcat si uscat din cauza incalzirii.

A iesi timpuriu cu bebe ii asigura sanatatea si dezvoltarea sistemului imunitar – rezistenta sa se mareste si se va imbolnavi mai greu (ganditi-va la copiii de la munte, care sunt obisnuiti cu vremea ostila si sunt sanatosi si puternici!).

Dupa o plimbare afara, chiar scurta, bebe este mai putin agitat si mananca si doarme mult mai bine.

Este distractiv si interesant pentru bebe si ii stimuleaza dezvoltarea.

Degeraturi

Bebelusii sunt mult mai expusi la degeraturi; deci, scoatem bebelusul afara pe ger? Da – insa cat timp el nu se misca si nu merge pe propriile picioare, imbracati-i cu atentie extremitatile si nu prelungiti o plimbare peste jumatate de ora – o ora (in functie de vreme). Dupa plimbare, ajunsi acasa, vedeti daca are mainile si picioarele reci – inseamna ca i-a fost frig, asa ca luati data viitoare masuri pentru a-l feri de degeraturi! La semnele degeraturilor, sunati medicul.

Raceala

Bebe nu va raci de la ger, ci de la un virus, deoarece sistemul imunitar e vulnerabil, e sezonul racelii, iar frigul si umezeala cresc riscul de imbolnavire. Insa aceasta nu inseamna sa il tineti inchis in casa permanent – cu cat este expus aerului de afara mai devreme (insa nu mai devreme de 2 saptamani daca este ger), cu atat sistemul imunitar se intareste! In plus, raceala este foarte probabila si in casa – aerul inchis favorizeaza infectia. Prima raceala este inevitabila, iar raceala nu este deosebit de riscanta decat daca micutul dezvolta febra – totusi, la semnele racelii anuntati medicul, imediat daca micutul are sub 3 luni de viata sau febra sa e peste 38 grade.

Nas infundat sau curgerea nasului

Nu este neobisnuit dupa o plimbare ca bebe sa aiba nasul infundat sau sa aiba curgeri – trebuie sa ii curatati des nasul cu o pompita si ser fiziologic si sa pastrati uscata zona de sub nas.

Tuse sau probleme de respiratie

Cand temperatura este cu mai multe grade sub 0 grade Celsius, in special in primele 3 luni de viata, renuntati la plimbare si aerisiti camera; deoarece plamanii micutului sunt inca in dezvoltare si gerul sau umezeala il pot afecta; daca tuseste, nu mai iesiti cu el si daca tusea se prelungeste, sunati medicul; daca respira zgomotos sau rapid un timp dupa iesire, sunati medicul.

Hipotermie

Expunerea indelungata, mai ales subita (daca nu l-ati obisnuit progresiv cu aerul curat si temperaturile scazute) poate duce la hipotermie. De asemenea, daca in casa este o temperatura prea mare – peste 23 grade Celsius si il scoateti brusc la temperaturi de 0 grade, riscurile sunt crescute. La orice semn (frisoane, raceala corpului, paloarea pielii, apatie, puls slab, respiratia superficiala sau destul de lenta), mergeti imediat la spital.

bebe in zapada

Nou-nascutul

De obicei, daca afara este ger (de la 0 grade spre temperaturi cu minus), nu se recomanda iesirile afara in timpul primei luni de viata (este mult prea vulnerabil). In schimb, dupa primele doua saptamani, este indicat sa aerisiti de 2 ori zilnic camera sa si sa il tineti bine imbracat in camera, la aer, progresiv – prima oara, 1 minut, apoi 3 minute, apoi 5 minute – pana se ajunge la o ora de stat la aer curat…

Vremea ostila

Nu se recomanda sa iesiti cu bebe in primul an in zilele in care vantul este puternic, ploua si este mare umezeala, este ceata sau viscol! Daca vantul este mai bland, ploua sau ninge linistit, este burnita si innorat – scurtati plimbarea, dar nu renuntati la ea. Daca ninge linistit, nu este umezeala, nu bate vantul, nu este ceata si soarele straluceste – e vremea potrivita de plimbare, atat timp cat temperatura nu este prea scazuta.

Temperatura pana la care puteti iesi cu un bebelus (in primii 2 ani de viata) are ca limita un -4 – -5 grade Celsius (cand este mai ger de atat, renuntati la plimbare, iesiti cu el afara doar cand e necesar si scurt si aerisiti camera de 2 ori zilnic). Atentie insa: daca nu il scoateti, bebe poate fi mai agitat, asa ca incercati sa il mentineti ocupat jucandu-va cu el, leganandu-l, cantandu-i etc..

In timpul iernii, este recomandat sa iesiti la ora pranzului cu bebe, cand temperatura este cea mai potrivita si sunt sanse de soare.

Iesirile cu bebe trebuie facute progresiv – daca este ger, insa nu sub -5 grade Celsius, dupa prima luna de viata, in care l-ati expus aerului curat si rece aerisind camera, incepeti sa il scoateti cate putin din casa: cate 5 minute, apoi cate 10, cate 15, cate 30 minute, fara sa stati mai mult de jumatate de ora totusi in primele 3-4 luni de viata. Nu scoatem bebelusul afara pe ger brusc niciodata!

In primele 3 luni, este recomandat sa il scoateti nu mai mult de 30 minute daca temperatura este in jur de 0 grade sau sub, folosind un port-bebe: lipit de dumneavoastra si leganat ii este mai bine.

Dupa aceasta, il puteti scoate in carucior, dar daca bate vantul sau este prea frig, acoperiti caruciorul cu o copertina.

Cand micutul poate merge pe picioarele sale, dupa primul an jumatate de viata – primii doi, puteti sta mai mult, chiar cateva ore fara, insa lasati-l sa se miste cat mai mult.

A-l imbraca adecvat este esential: aveti in special grija la acoperirea capului cu tot cu urechi si la extremitati – maini si picioare. Nu uitati sa il imbracati in straturi (regula este cu un strat in plus fata de cum va imbracati), cu haine de bumbac sub si haine impermeabile la suprafata, sa il echipati cu caciula, fular, manusi si bocanci care sa ii vina lejer.

Cand zapada este mare, ochii ii pot fi afectati de stralucire – daca vedeti ca si-i mijeste, puteti achizitiona ochelari cu flitru UV. Nu ii puneti strans fularul peste gura si nas decat daca vantul este aprig (caz in care nu prelungiti plimbarea) – aceasta deoarece respirand in fular, se face condens si in loc de aer curat, bebe respira aer umezit.

Daca scoatem bebelusul afara pe ger, este esential sa observam daca acesta se simte bine: daca plange, se agita iritat, daca are paloare, este vanat, mergeti inauntru. Semnele ca ii este frig sunt obrajii, dar mai ales mainile si spatele gatului reci (introduceti rapid mana pe sub manusi pentru a verifica). Inca ceva – cand ajungeti in casa si il dezbracati, verificati – daca are picioarele reci, i-a fost frig; daca este transpirat in spatele gatului, l-ati infofolit prea mult.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.