Animale de companieOsteoartritele la câini, află care sunt simptomele și ce tratament există

Osteoartritele la câini, află care sunt simptomele și ce tratament există

Osteoartritele la caini tin de articulatii si se produc ca urmare a unor patologii la care sunt predispuse aceste animale. Cel mai adesea osteoartrita este provocata de displazia articulatiilor soldului, a cotului sau a pelvisului – acestea fiind anomalii congenitale sau altfel spus anumite predispozitii ale anumitor rase de caini.

Sunt boli care provoaca invaliditate de crestere la caini si cauzeaza osteoartrita in articulatiile afectate. Statisticile arata ca unul din cinci caini sufera de aceasta boala grava, dureroasa si progresiva numita osteoartrita. In dorinta lor de a scapa de durere, cainii incearca sa nu mai faca miscare, stau mai mult culcati si in final ajung la imobilitatea articulatiilor.

Oasteoartrita la caini poate fi cauzata de defalcarea cartilajului, a oaselor sau tesuturilor moi in articulatii. Acestea determina aparitia unor inflamatii care reduc mobilitatea articulatiilor si dau o hipersensibilitate animalului. Acesta are o stare generala de rau, depresiva, in mod progresiv se observa o scadere a mobilitatii articulatiilor si starea sa de sanatate devine tot mai rea.

Exista diverse tratamente prin care se incearca incetinirea progresiei osteoartritei. Acestea cuprind metode chirurgicale sau tratamente cu medicamente.

Principala cauza de invaliditate la aceste animale este ruptura de ligament anterior al genunchiului. In cazul acestei boli se aplica tratamente chirurgicale care daca se finalizeaza cu succes pot preveni si aparitia ulterioara a osteoartritei. Un rol important in vindecare il are si tratamentul medicamentos prescris de medicul veterinar. In cazul in care medicamentele nu dau rezultate se utilizeaza tehnicile chirurgicale.

Osteoartrita poate fi de natura infectioasa sau non-infectioasa. Cea infectioasa este o forma care apare mai rar si se datoreaza unor medicamente sau agentului patogen care patrunde in cavitatea articulara. De regula apare dupa injectarea unor medicamente fara respectarea unor conditii aseptice.

O forma foarte severa de osteoartrita este cea datorata unei inflamatii cronice la nivelul cartilajului, ducand la compactarea sau din contra detasarea acestuia, iar in cazuri mai grave la anumite modificari ireversibile si la o forma de osteoartrita degenerativa.

Rasele de caini care au o predispozitie la osteoartrita sunt cele mai mari, ca de exemplu: Saint Bernard, Bulldog American, Labrador Retriever, Ciobanesc Caucazian, Ciobanesc German, Rottweiler si altele. Boala apare si la cainii care se afla la o varsta frageda sau la cainii batrani.

probleme cu oasele

De asemenea, cainii supraponderali, care au suferit deja anumite fracturi in trecut sau cei care sunt expusi inca de tineri la anumite activitati fizice pot dezvolta aceasta boala. Indiferent de rasa de caine boala trebuie identificata rapid pentru a fi tratata inca de la primele simptome cand este in faza incipienta. In acest fel se poate incetini procesul de distrugere al articulatiilor si cainele va suferi mai putin.

Simptomele care apar la osteoartritele la caini:

  • Cainele este foarte obosit, nu mai are chef sa se joace si sa mearga, se deplaseaza greoi, schiopatand.
  • Are o stare de plictiseala, de indiferenta, este deprimat.
  • Isi pierde pofta de mancare.
  • Sta mai mult culcat si isi linge articulatiile.
  • Devine sensibil la atingere, nu mai suporta sa fie mangaiat.
  • Din cauza durerii latra, este agresiv si are un comportament ciudat.

In cazul acestor simptome cainele trebuie dus la un medic veterinar pentru a vedea daca sufera de osteoartrita sau de alta boala care ii poate afecta de asemenea starea de sanatate.

Cele mai comune forme de osteoartrita sunt cele ale articulatiei umarului sau ale cotului. In aceste cazuri principalele simptome sunt: schiopatura in diferite grade, mai mult sau mai putin severe, hipotrofia musculara la nivelul umarului.

Pentru stabilirea diagnosticului medicul face radiografii cu raze X in proiectii frontale si laterale care pot arata etapele initiale de dezvoltare ale osteoartritei. De asemenea el poate face o punctie pentru a obtine lichidul sinovial (din cavitatea articulatiilor) ce ajuta in identificarea florei microbiene. Astfel se poate descoperi o osteoartrita purulenta sau o artrita reumatoida.

O alta metoda de diagnosticare este artroscopia – care se aplica in stadiile incipiente ale bolii si are avantajul de a stabili concret, sigur problema prin metoda endoscopica a cavitatii articulatiei. Prin aceasta metoda se poate vedea zona respectiva, lichidul sinovial, structura osoasa si cartilajul. Avantajul tratamentului artroscopic consta in posibilitatea indepartarii fragmentelor de os, cartilaj sau continut fibros in zona respectiva. Dupa acest tratament cainele se recupereaza rapid, dupa o perioada de 72 de ore (timp in care patrupedul nu are voie sa faca miscare, sa-si forteze articulatiile).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.