Exista anumite schimbari in cuplu, schimbari prin care trece orice relatie si care sunt naturale in evolutia acesteia. Insa cateodata aceste schimbari pot avea efecte negative asupra relatiei dintre parteneri, fie pentru ca nu erau pregatiti pentru ele, fie pentru ca le este frica de nou, fie pentru ca pur si simplu nu erau de la inceput potriviti unul pentru altul!
Printre primele schimbari in cuplu este pasul cand declarati celor apropiati ca formati intr-adevar un cuplu! Dupa cateva saptamani de intalniri sau o luna, este normal sa recunoasteti ca aveti o relatie stabila si monogama si sa va cunoasteti prietenii si rudele! Asta daca totul merge bine… Daca a trecut o luna si nu credeti ca sunteti pregatiti sa va aratati cunoscutilor ca un cuplu, atunci ceva nu merge: poate nu va doriti o relatie sau poate persoana de langa voi nu va face sa va doriti implicarea!
Ce se poate intampla rau in acest stadiu al relatiei: prietenii partenerului sa nu va „inghita” sau invers! Prietenii apropiati vor fi intotdeauna putin gelosi cand vine o persoana si le „fura” de langa ei bunul lor amic, asadar, trebuie avuta mare grija atunci cand ii intalnesti prima oara! Influenta grupului de prieteni este extem de mare, de aceea e important sa incerci sa te integrezi, sa fii cat mai fermecator/fermecatoare si sa nu critici pe nici unul dintre amicii lui/ei. Daca acest prim pas nu merge ca pe roate, relatia va avea in mod sigur oarece probleme in evolutia sa.
Ce schimbari in cuplu urmeaza? Prima oara cand va faceti declaratii de dragoste, cand unul dintre voi spune „te iubesc”! Ideea este ca aceasta declaratie trebuie sa fie sincera, nu o vorba spusa doar ca sa fie spusa! Ce se poate intampla rau? Sa te grabesti sa o spui si sa nu ti se raspunda sau, mai rau, sa ti se raspunda ceva de genul: „multumesc”! De aceea este bine sa astepti pana ce esti sigur(a) pe sentimentele tale si pe relatie. Sigur, „te iubesc” trebuie sa fie o declaratie spontana, venita din suflet si spusa cu emotie, dar inainte de a te expune in fata celuilalt, trebuie sa vezi cat de cat ca si el/ea simte la fel!
Printre cele mai importante schimbari in cuplu este decizia de a va muta impreuna! V-ati cunoscut, v-ati indragostit, v-ati cunoscut reciproc familiile si prietenii, v-ati spus „te iubesc”, v-ati format o anumita rutina de cuplu, acum ce ramane de facut: sa formati un cuplu „pe bune”, sa va petreceti fiecare dimineata si fiecare seara impreuna! Pentru unii, aceasta decizie este luata in mod spontan dupa cateva luni de relatie, pentru altii, dureaza mai multi ani! Asta pentru ca aceasta importanta decizie tine de influenta a multor factori: ce varsta aveti, ce experienta anterioara in relatii aveti, ce posibilitati practice si cum merge relatia…
Important este si cat de maturi psihologic sunteti si cat de pregatiti amandoi sa renuntati la confortul vietii de celibatar, la confortul de a avea propriul dormitor, propriul pat, propria casa. Este o schimbare care aduce cu sine multe alte schimbari importante: in relatie, in comunicare, in intimitatea dintre voi, dar si in stilul vostru de viata individual.
De aceea este extrem de important ca amandoi partenerii sa se considere pregatiti pentru acest pas major. Ce se poate intampla rau? In primul rand, luarea acestei decizii din motive gresite: de exemplu, din dorinta de a scapa din casa parintilor sau din dorinta de a avea pe cineva care sa gateasca, sa faca curat si sa se ingrijeasca de casa! Daca aceasta schimbare in cuplu se intampla fara ca amandoi sa fiti pregatiti sau din motivatii gresite, atunci puteti ajunge sa nu va mai suportati si sa va scoateti peri albi!
Ce schimbari in cuplu importante urmeaza, daca nu logodna si dupa o perioada, casatoria! Multe cupluri, din dorinta de spontaneitate si romantism, iau decizia de a se casatori trecand peste etapa precedenta: aceea a locuitului impreuna. Insa nu este o decizie prea buna, caci e important sa experimentati locuitul impreuna o vreme, macar cateva luni de zile, sa vedeti daca va potriviti, daca va intelegeti, daca nu aveti conflicte prea mari.
Asadar, decizia de a va logodi trebuie luata dupa o perioada de experimentare si dupa ce va ganditi bine, desi nu mai este la fel de romantic! Tu, ca barbat, esti cel care esti nevoit sa faci primul pas – mai rar o femeie care cere un barbat in casatorie! Insa inainte de a lua un inel, trebuie sa fii sigur cand faci acest pas, caci reprezinta o implicare serioasa si o promisiune fata de ea! Iar tu, ca femeie, trebuie sa fii la fel de sigura ca asta vrei cu adevarat atunci cand spui „da”! Nu trebuie sa te lasi influentata de soc, uimire, emotii sau de inelul dragut, ci trebuie sa stii ca vrei aceasta schimbare!
V-ati logodit, dupa un timp ati facut si nunta: ce schimbari in cuplu mai pot urma? Cea mai importanta, aceea care va modifica de data aceasta complet relatia voastra, viata voastra si modul in care va percepeti: aceea de a deveni parinti! Este o decizie intr-atat de importanta incat trebuie sa fiti pregatiti atat material, cat mai ales emotional, caci nu trebuie sa aveti vreodata regrete! A deveni mamica si tatic este o adevarata fericire si implinire personala si relationala, insa numai atunci cand va doriti asta si stiti ca sunteti pregatiti.
Trebuie sa fiti constienti ca acest eveniment va schimba multe, inclusiv modul in care va autopercepeti si in care va priviti partenerul: din iubiti deveniti parinti! Iar relatia voastra trebuie sa fie indeajuns de consolidata si de puternica, incat sa reziste dificultatilor presupuse de sarcina, de nastere si de aparitia micutului. Relatia voastra intima – atat in ceea ce priveste aspectul comunicational, cat si cel sexual – va avea de suferit, caci intervine o noua persoana intre voi, o persoana care cere atentia si afectiunea voastra totala!
Viitoarea mama se poate confrunta cu dificultati legate de schimbarile fizice si emotionale presupuse de sarcina, iar partenerul trebuie sa fie mereu alaturi sa o sustina. Proaspatul tata se poate confrunta cu sentimente ambigue fata de micut, caci acesta ii „fura” iubita, care acorda intreaga sa atentie doar bebelusului, ignorandu-si parenerul! De aceea, aceasta decizie este printre cele mai intense schimbari in cuplu, iar o relatie trebuie sa fie armonioasa, puternica si deschisa pentru a trece cu bine peste acest pas. Ca in cazul celorlalte schimbari, trebuie sa va pregatiti si sa va acordati timp sa va obisnuiti cu ideea, sa va comunicati temerile si nevoile si sa va sprijiniti reciproc – intr-un cuvant, sa formati o echipa!
Aceste schimbari in cuplu mentionate apar mai devreme sau mai tarziu in evolutia unui cuplu: unii sar chiar peste etape si se casatoresc in cateva luni, altii stau impreuna ani intregi pana sa se mute impreuna! Insa nu viteza cu care evolueaza o relatie este importanta, ci modul in care ea evolueaza – cat de bine va intelegeti si comunicati, cat de pregatiti sunteti pentru a face cate un pas inainte, cat de mult va iubiti!