Ce distruge o relatie de cuplu care poate parea armonioasa, ce poate provoca separarea treptata sau spontana a partenerilor unui cuplu? Poate fi vorba despre probleme comune in relatie – provocate de ambii parteneri, sau de o problema specifica a unuia dintre acestia. Oricat de puternica si solida poate parea o relatie, este bine de stiut ca ea este totusi extrem de fragila si necesita constant compromisuri si adaptare intre membrii cuplului.
Astfel, ce distruge o relatie de cuplu? In primul rand si previzibil, lipsa comunicarii! Uneori, partenerii nu stiu, nu sunt dispusi sau nu pot sa comunice adecvat si deschis cu celalalt – fie din incapacitatea relationala si inchiderea in sine, fie dintr-o indiferenta fata de celalalt, fie din cauza ca ei nu privesc comunicarea emotiilor ca fiind importanta. Unele persoane se asteapta ca partenerul sa cunoasca si sa inteleaga de la sine asteptarile, nevoile lor.
Dar cum este posibil sa iti intelegi partenerul, daca acesta nu vorbeste, nu iti spune deschis atunci cand simte ceva? O replica frecventa este: “trebuia sa iti dai seama singur(a)”! Insa cum? Toate asteptarile de viitor, dar si nevoile imediate trebuiesc impartasite partenerului, caci este irational sa te astepti ca acesta sa le cunoasca si sa le inteleaga datorita empatiei sau a intuitiei: poate ca isi da seama ce ceva e in neregula, dar nu este telepat, sa stie si ce anume e in neregula! Astfel o nevoie oarecare sau o problema aparuta trebuie comunicata partenerului – nu te astepta sa inteleaga singur si nici nu iti spune: “rezolv eu singur(a)”, caci aceasta duce la o departare treptata intre voi.
Ce mai distruge o relatie? Lipsa intimitatii – care este deseori provocata tot de catre lipsa de comunicare. Nu este vorba de intimitatea sexuala, ci de intimitatea afectiva, de a iti cunoaste in profunzime partenerul, de a ii sti visele, sperantele, temerile, emotiile. Oricine doreste sa se simta aproape de partenerul sau, sa stie cine este el/ea cu adevarat, in spatele mastilor sociale. Insa daca partenerul nu este dispus sa se deschida, daca este inchis in sine si nu isi impartaseste emotiile, atunci distanta emotionala poate duce in timp la separarea definitiva.
Ce distruge o relatie complet, daca nu indiferenta afectiva? Este mai mult decat lipsa intimitatii, este si lipsa manifestarii afectiunii fata de partener, lipsa afectivitatii si a aprecierii. Orice persoana isi doreste sa primeasca gesturi si vorbe afectuoase de la persoana iubita, este in natura umana sa avem nevoie de caldura, apropiere si apreciere. Insa exista indivizi atat de inchisi in sine, indiferenti fata de altii si egocentrici, incat nu realizeaza aceste nevoi ale partenerului, ignorandu-le.
Aceasta pentru ca, de obicei din cauza diverselor probleme de relationare trecute, este incapabil sa isi manifeste deschis afectiunea si emotiile – fie datorita fricii de respingere, fie datorita indiferentei afective ca trasatura a personalitatii. Astfel, cat poti sa stai langa o persoana care nu spune “te iubesc”, nu iti sta aproape, nu face gesturile obisnuite de afectiune?
Ce distruge o relatie in timp? Nepotrivirea drastica de caractere – de trasaturi de personalitate, preferinte si nevoi. De exemplu, daca ambii parteneri sunt excesiv de orgoliosi si mandri, ei pot intra frecvent in diverse conflicte care nu pot fi solutionate deoarece fiecare isi sustine cu tarie si mandrie propriul punct de vedere si nimeni “nu lasa de la el”. La fel, daca de exemplu, un partener este extroverit, foarte sociabil, in timp ce celalalt este introvertit si inchis in sine, aceasta aduce dupa sine si preferinte drastic diferite in ceea ce priveste activitatile de cuplu.
Daca unul dintre parteneri este axat pe valorile familiale si construirea unei familii, in timp ce celalalt este concentrat pe valori profesionale si dezvoltarea carierei, iarasi vor aparea inevitabile si frecvente conflicte. Aceste conflicte cauzate de nepotrivirea de caracter pot fi diminuate sau chiar anihilate doar daca ambii parteneri sunt dispusi sa faca compromisuri, daca il accepta pe celalalt cu personalitatea si preferintele sale si daca sunt dispusi sa isi modeleze propria personalitate asa incat sa se armonizeze cu cea a partenerului de cuplu. Daca ambii in schimb sunt rezistenti la schimbare si nedispusi sa se adapteze celuilalt si sa isi armonizeze valorile, opiniile, idealurile si preferintele practice cu ale celuilalt, in timp, relatia ajunge intr-un impas greu – daca nu imposibil – de solutionat.
Ce distruge o relatie fie practic si concret, fie in termeni de afectivitate si comunicare? Agresivitatea – fie pasiva, fie activa a unuia dintre parteneri. In cadrul unor cupluri, unul dintre parteneri (de obicei barbatul) creeaza o relatie de dependenta, distrugandu-i celuilalt stima de sine si capacitatea de a lua decizii pentru sine. Se procedeaza la jignirea subtila a celuilalt, la ranirea sa si distrugerea imaginii sale de sine, pana ce acesta devine dependent si incepe sa creada cu tarie ca nu este bun de nimic, ca merita tratamentul primit, ca daca se desparte de partener, nu va fi in stare sa isi gaseasca un altul pentru ca nu este suficient de bun.
Multe femei raman cu barbati care le agreseaza – psihic, prin vorbe insultatoare care le conving ca nu sunt bune sau fizic, ceea ce duce la aceeasi convingere – pentru ca se lasa convinse ca nu pot gasi ceva mai bun, ca ceea ce primesc o merita (o “corectie”!) si pentru ca gasesc in disperare diferite justificari partenerului. Insa agresivitatea nu poate fi suportata prea mult timp: dupa o perioada de cativa ani, chiar si cea mai dependenta femeie va lua hotararea separarii, pentru a scapa de tratamentul abuziv.
Iar de aici incolo, depinde doar de ea: unele femei raman neclintite in decizia lor, insa altele se lasa inca odata convinse si pacalite de regretele partenerului parasit – acesta le promite ca nu se va mai intampla, ceea ce de obicei este o minciuna. Asadar, daca vezi ca te-ai lasat prinsa intr-o relatie de dependenta, iar partenerul tau este agresiv si iti distruge moralul, scapa cat poti de repede!
Ce mai distruge o relatie? O viata sexuala nesatisfacatoare! Desi sunt unele aspecte mult mai importante – comunicare, respect, adaptare, obisnuinta, potrivire de caracter – si o viata sexuala deficitara poate conduce la terminarea relatiei. Caci intimitatea sexuala si satisfacerea nevoilor normale este foarte importanta, contribuind si la intimitatea afectiva dintre parteneri. Ce poate insemna o viata sexuala nesatisfacatoare? Fie o frecventa mult prea redusa a actului sexual pentru unul din parteneri, fie lipsa diversitatii – un act sexual banal, prea scurt, lipsit de noutate si schimbare, fie agresivitatea sexuala – un act sexual prea brutal pentru unul dintre parteneri.
Insa raspunsul la intrebarea “ce distruge o relatie?” poate fi in afara relatiei de cuplu, o cauza externa, o problema a unuia dintre parteneri fara legatura cu celalalt. Iar cea mai frecventa astfel de problema care duce la separare este dependenta: de alcool, de droguri, de jocuri de noroc. Statisticile arata ca partenerii de sex masculin cad mai des in capcana dependentei, insa nici femeile nu sunt ferite de acest risc.
Iar cand ai o relatie cu un partener dependent, iti este deosebit de greu sa continui, in special daca acesta nu admite ca are o problema si nu accepta tratament. Aceasta deoarece dependenta modifica intreg caracterul unei persoane, care dupa o perioada indeajuns de lunga, devine de nerecunoscut. Obsesia il acapareaza si nu mai acorda atentie relatiei sau altor aspecte la vietii sale. Mai mult, alcoolul si unele droguri favorizeaza si anumite comportamente agresive.
In unele cazuri, daca se depisteaza existenta unei probleme in cuplu din timp – fie ca este vorba despre lipsa comunicarii, a afectivitatii, a intimitatii, a potrivirii de caractere, sau a dependentei – si daca se accepta problema si ambii parteneri sunt dispusi sa munceasca pentru relatia lor, aceasta poate fi salvata. Insa de multe ori, aceste probleme arata ca unul din parteneri nu este dispus sa se schimbe, sa acorde importanta relatiei si partenerului si sa faca compromisuri, el nici macar nerealizand ca exista intr-adevar o problema. Iar fara compromisuri si adaptare, orice relatie este condamnata.