Scalarul sau “pestele inger”, asa cum mai este supranumit, este unul dintre cei mai apreciati pesti de acvariu, avand o evolutie interesanta in istoria acvaristicii. A fost descoperit pentru intaia oara in anul 1824 si se presupune ca isi are originile in partea nordica a Bazinului Amazonian.
Numele stiintific al acestui peste este Pterophyllum scalare si face parte din familia ciclidelor. Chiar daca originile sale dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea, abia in jurul anilor 1920-1930 acest peste incepe sa fie crescut in captivitate pe teritoriul Statelor Unite.
Scalarul se numara, dupa cum am mentionat si anterior, printre cei mai iubiti pesti de acvariu pentru ca ingrijirea si intretinerea sa nu ridice foarte mari probleme. Mai mult decat atat, scalarii sunt pesti deosebiti, cu un aspect unic si inconfundabil.
Caracteristici ale scalarului
Scalarul sau “pestele inger” are o infatisare deosebita, este foarte calm si ii place sa traiasca intr-un acvariu mare, din care vegetatia si ascunzatorile sa nu lipseasca. Probabil va intrebati de unde provine denumirea scalarului de “pestele inger”; ei bine, pe langa aceasta denumire, scalarul mai este supranumit uneori si “regele acvariului” pentru ca are o atitudine de-a dreptul deosebita, o infatisarea plina de demnitate, gratie si eleganta. Mai mult decat atat, modul sau de a inota se distinge de cel al celorlalti pesti din acvariu, fiind foarte calm, dar in acelasi timp si impunator.
Corpul pestelui scalar are o forma deosebita. Lungimea sa poate atinge 15 cm, insa inaltimea sa poate atinge chiar si 25 de cm. Corpul este foarte aplatizat, iar inotatoarele sale (cea dorsala si cea anala) sunt foarte bine dezvoltate. Scalarul are o frunte bombata, care se continua cu un bot ascutit.
In ceea ce priveste coloritul, scalarul surprinde printr-o armonioasa varietate de culori. Cei mai multi scalari sunt de culoare argintie, fiind brazdati de dungi negre. Insa exista si exemplare cu o paleta de culori absolut fantastice; pot exista scalari negri, fumurii, roz, argintii, aurii si marmorati. Scalarul marmorat prezinta mici pete argintii, negre si chair aurii.
Daca in cazul altor pesti diferentele dintre masculi si femele se pot observa cu usurinta, nu la fel se poate spune si in cazul scalarului. Cele doua sexe se deosebesc foarte greu, de cele mai multe ori doar in momentul depunerii icrelor. Comportamentul scalarilor este un alt motiv pentru care foarte multi acvaristi ii adora. Scalarul este un peste foarte calm, astfel incat se poate spune ca nu doar are o infatisare gratioasa si plina de demnitate, ci si un comportament care se poate incadra in aceste standarde.
Insa exista posibilitatea ca, in cazul in care companionii de acvariu au dimensiuni mai mici decat ale sale, acestia sa fie devorati de catre scalar. De aceea este de preferat ca acvaristii incepatori sa fie atenti la gruparea diferitelor specii de pesti. In rest scalarul este pasnic si foarte sensibil la tot ceea ce misca. Se streseaza destul de usor, fiind receptiv la zgomote si miscari.
Scalarul este un peste oarecum timid, tocmai din acest motiv acvariul trebuie sa fie amenajat cu plante, pietre sau alte obiecte pentru decor; scalarul obisnuieste sa stea ascuns destul de mult timp.
Reproducerea scalarilor nu ridica nici ea probleme foarte mari. Scalarul isi depune icrele pe frunzele plantelor din acvariu sau chiar pe obiectele de decor din acesta. Perioada de incubare a icrelor variaza de la 24 la 36 de ore. Atat femela, cat si masculul vor avea grija de pui, fiind foarte protectori. Scalarii ajung la maturitate si incep sa isi caute parteneri in jurul varstei de 11 luni. Inainte de a depune icrele, scalarul curata foarte bine locul ales.
Ingrijirea scalarului
Scalarul nu este un peste pretentios, iar ingrijirea sa nu reprezinta o problema. Un acvariu mare cu apa nu prea dura la o temepratura cuprinsa intre 24-28 de grade este ideal pentru un scalar. Nu uitati insa de amenajarea acvariului, care este foarte importanta pentru ca scalarul iubeste sa stea ascuns, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare. Mai mult decat atat, scalarul isi va depune icrele pe frunzele plantelor.
Scalarii sunt foarte sensibili atunci cand vine vorba de calitatea apei, de aceea specilistii recomanda schimbarea a 30% din volumul acesteia de doua ori pe saptamana.
In ceea ce priveste hranirea, scalarul nu este pretentios. El este omnivor si este de preferat ca dieta sa sa fie cat se poate de echilibrata. Desi de cele mai multe ori prefera hrana vie, acestia se pot obisnui rapid si cu cea congelata sau cu hrana de tip vegetal. Acvaristii care detin scalari trebuie sa ia in considerare faptul ca nu trebuie sa ii hraneasca in exces. Este de preferat ca scalarii sa fie hraniti de doua ori pe zi, mancarea fiind distribuita in cantitati limitate.
Speranta de viata a unui scalar este mare; acesta poate sa traiasca pana la 10 ani daca este crescut in conditii favorabile, avandu-se in vedere faptul ca este si un peste sensibil.