Sarcină & BebeSăptămâna 39 de sarcină, începe pregătirea pentru travaliu

Săptămâna 39 de sarcină, începe pregătirea pentru travaliu

Despre bebe…

In saptamana 39 de sarcina, bebe are intre 46 si 55 de centimetri, o medie fiind 51 si cantareste intre 2, 7 si 4 kilograme, media fiind cam 3, 4 kilograme. Neuronii inca sunt in dezvoltare. Cand il vezi prima data, dupa nastere, poti fi oarecum surprinsa: va avea ochi umflati, capul putin conic si va fi acoperit de lichidul amniotic. Oricum, odata ce bebe este spalat, infasat si se odihneste, trasaturile ii incep sa fie distinctive si iti vei recunoaste copilasul.

…si viitoarea mamica:

In saptamana 39 de sarcina si in urmatoarele, te vei simti din ce in ce mai greoaie si neindemanatica. Stai cat mai mult in interior si evita accidentele. Este posibil sa simti o sete intensa, deci asigura-ti necesarul de lichide. S-a implinit termenul, insa se prea poate sa mai ai trei saptamani de asteptat – pana in saptamana 42, se considera ca sarcina este normala (dupa, este vorba de o sarcina prelungita sau suprapurtata).

In pregatirea pentru travaliu, se poate sa te confrunti cu dureri acute de spate si stari de diaree si voma. Poti pierde cam un kilogram din greutate – dar bebe nu e afectat de aceasta, el isi mentine greutatea. Daca sarcina ta ajunge la 42 de saptamani, placenta nu ii mai asigura lui bebe oxigen si nutrienti, deci se poate vorbi despre inducerea travaliului de catre medic. De asemenea, in unele situatii, bebe poate avea nevoie de ajutorul medicului pentru a iesi, care poate folosi forceps si vidextractia – o ventuza. Intereseaza-te despre aceste proceduri daca treci de saptamana 41 de sarcina.

Ultime pregatiri

Se prea poate sa mai ai de asteptat o saptamana, doua, chiar trei, insa asigura-te ca totul este bine pus la punct: ca bagajul pentru plecarea la maternitate este pregatit, ca totul in casa este pregatit pentru sosirea lui bebe – scutece, biberoane, patutul, hainute, prosopele. Asigura-te ca in frigider ai provizii, caci in primele zile acasa cu bebe, nu va veti gandi la cumparaturi!

Pregatire emotionala

In primul rand, incearca sa te mentii calma, sa fii pregatita pentru travaliu si pentru indurarea durerii. In al doilea rand, sa stii ca nasterea, desi magica, presupune si aspecte putin neplacute: elimini dopul gelatinos, mucus cu sange, iar in timpul travaliului, se poate sa vomiti sau sa ai diaree. Nu te teme, medicii stiu ca este normal si ca uneori cand impingi te poti scapa pe tine – nu sunt aspecte neobisnuite deloc. Tu concentreaza-te pe ceea ce este cu adevarat important – ca bebe sa iasa cu bine afara!

Declansarea travaliului

Daca tot astepti ca travaliul sa inceapa, ai impresia ca vei fi vesnic insarcinata, iata cateva sfaturi care se pare ca pot grabi lucrurile: misca-te, plimba-te prin casa sau in jurul casei (fara sa te indepartezi prea mult); foloseste mingea pentru gravide; poti face sex, daca te simti in stare si partenerul este de acord, dar cu grija – lichidul seminal inmoaie colul uterin, iar excitatia determina eliminarea de oxitocina (substanta secretata in timpul travaliului); stimularea sanilor poate induce contractii. Insa toate aceste metode nu iti garanteaza inducerea travaliului si trebuie sa astepti cu rabdare.

Inducerea travaliului

Daca ai trecut de saptamana 42 de sarcina, medicul poate hotari inducerea artificiala a travaliului, pentru a il feri pe bebe de riscul ramanerii fara oxigen. Inducerea poate fi necesara si daca: ai tensiune crescuta, exista anumite probleme ale lui bebe, o cantitate scazuta de lichid amniotic sau cand ti se rupe apa, insa nu ai contractii. In aceste cazuri, este recomandata monitorizarea electronica a lui bebe pe timpul travaliului (intreaba-ti medicul despre aceasta procedura). Inducerea artificiala se face prin administrarea de Pitocin (forma sintetica a oxitocinei), prin administrarea unui gel sau ruperea membranei care leaga sacul amniotic de uter.

Semne rele

Nu iti face ganduri negre, insa daca din saptamana 39 de sarcina incolo, simti ca este ceva in neregula cu miscarile lui bebe – fie ca nu il simti deloc, fie ca il simti mai intens, mergi la medic, care va monitoriza starea sa. De asemenea, daca observi scurgeri vaginale cu miros intepator, puternic, vorbeste cu medicul.

Bebe

Pentru unele mamici, prima data cand il vad si il ating pe bebe, se creeaza acea legatura unica. Dar pentru altele, este un moment ciudat si de abia pot recunoaste micutul din fata lor. Nu te teme daca nu simti din prima o dragoste intensa. Nu uita ca prima data cand il vezi, trasaturile nu sunt foarte vizibile, iar capul sau este conic. In cateva zile de abia, bebe va arata ca el insusi.

Oricum, dupa un travaliu lung, dureros si obositor, se prea poate sa fii prea obosita pentru a te bucura de mica ta minune – nu te autoinvinovati pentru ca vrei doar sa dormi! Este, de asemenea, normal, sa te simti nu numai obosita, ci si trista si tematoare, chiar nostalgica dupa perioada sarcinii. Insa dupa ce te odihnesti, dupa ce mananci si dupa ce te obisnuiesti sa il tii pe bebe si sa il alaptezi, se va crea si acea legatura speciala. Totusi, daca te confrunti mai multe zile dupa nastere cu sentimente intense de tristete, regret, temeri, discuta cu medicul – cazurile de depresii postnatale sunt frecvente si trebuie tratate.

Esti mamica!

Gata, ai ajuns la finalul calatoriei! Pe de o parte, esti epuizata, pe de alta, nostalgica dupa perioada sarcinii, dar si usurata, nerabdatoare, tematoare – atatea emotii! Dupa nastere, nu incepe sa te preocupi de diversele amanunte si obligatii, ci ofera-ti cateva zile in care sa te odihnesti, sa faci cunostinta cu bebe si sa stai impreuna cu partenerul tau. Sunteti acum o familie intregita si este bine sa stati cat mai mult impreuna.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.