Plecarea în străinătate a fost și rămâne un fenomen frecvent, mai ales că mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei de coronavirus. Deși se credea că pandemia a scăzut entuziasmul românilor de a căuta condiții mai bune de trai și muncă în străinătate, se pare că în acest an interesul lor pentru munca în alte țări ale Europei, crește din nou.
Navigare rapidă în articol:
1. Românii sunt dezamăgiți de traiul în țara lor
România m-a dezamăgit! – spun unii români. Milioane de români trăiesc acum în afara țării noastre, ei au plecat definitiv și s-au stabilit deja în Italia, Spania, Marea Britanie, etc. A lucra în România nu mai este o dorință a tinerilor din ziua de azi, mai ales din cauza nivelului de salarizare.
Numeroși români iau în considerare plecarea la muncă în străinătate, dar și emigrarea.
Potrivit cercetărilor realizate de analiști, dorința de a pleca din țară nu apare doar la românii cu un venit foarte mic. Chiar și cei care au câștiguri peste 5.000 de lei se gândesc la oportunitatea de a lucra în străinătate, unde vor fi mai bine remunerați.
An de an, cu toții am observat că românii pleacă în număr mare peste granițe, iar faptul că mai mult de jumătate dintre ei părăsesc țara din motive financiare nu mai este o surpriză pentru nimeni.
Interesant este însă și faptul că mulți au decis să plece și din cauză că sunt dezamăgiți de România, de nivelul de trai de aici. Cei mai mulți spun că nu pot găsi un loc de muncă în România, iar alții sunt dezamăgiți de situația generală din țară.
Din cauza aceasta, ei trăiesc sentimente de tristețe, mânie, rușine, lipsă de energie, pierderea speranței în viitor, dezamăgire, iar toate acestea nu sunt emoții pe care și le doresc să le experimenteze zi de zi, în viitor. Prin urmare, pentru a săpa de astfel de emoții negative, ei încearcă să se orienteze spre alte țări, unde cred că vor avea parte de condiții de trai mai bune.
2. Munca în străinătate
Mulți români au preferat în alți ani să lucreze în Marea Britanie. Brexit-ul însă le-a complicat viața și unii deja s-au întors în țară. În acest an, majoritatea deja se gândesc să plece iar peste granițe, sau chiar să își legalizeze șederea în Marea Britanie.
În orice caz, în 2021, capacitatea de a lucra oriunde în lume reprezintă o consolidare deosebit de importantă pe piața muncii. Cel mai mare deficit de specialiști se pare că ar exista în industria de IT.
Românii care deja lucrează în alte țări ale Europei spun că nu vor să se întoarcă în România, deoarece în țara natală situația nu este mai bună pentru ei, ca afară. Cei care decid să se întoarcă totuși în România, fac asta doar în cazul în care găsesc oportunități mai bune de angajare aici. La asta se adaugă și alte motive: dorința de a fi mai aproape de rude, sau de a trăi în țara în care s-au născut. Și totuși, pentru mulți, aceste motive nu sunt suficiente pentru a renunța la o carieră internațională pe termen lung.
Situația economică din Româna afectează deciziile românilor de a căuta un loc de muncă în străinătate
Mulți români decid să plece din țară pentru că statutul lor profesional s-a deteriorat aici. Pentru a avea un nivel de trai mai bun, ei caută oferte de muncă în afara României. Deja unii români și-au înființat afaceri în Marea Britanie, chiar înainte de Brexit. Prin urmare, Regatul Unit va continua să fie ținta emigrării economice și în continuare.
Datorită pandemiei de coronavirus, imigrații români trebuie să îndeplinească o serie de formalități necesare pentru a asigura dreptul la prestații sociale, la muncă și la ședere în Marea Britanie. Noi reglementări au fost impuse și românilor care lucrează în alte țări, nu doar în Marea Britanie, cum ar fi de pildă: Austria, Norvegia, Portugalia, Ungaria, Suedia, Elveția.
Motivele plecării în străintate
Românii indică salariile mai mari ca motiv al emigrației. De asemenea, alte motive sunt: sistemul social mai bun și sistemul de îngrijire al sănătății mai ridicat. Problema salariilor există și în alte țări din partea estică a Europei, cum este de pildă Bulgaria sau Polonia.
În principiu, românii își doresc inițial să plece doar o perioadă, ei se gândesc să lucreze în străinătate timp de cel mult 10 ani, iar apoi să se întoarcă. În acest an s-a observat faptul că numărul de români care pleacă a crescut, iar mare parte dintre aceștia sunt și tineri cu studii superioare.
După cum s-a observat deja, de-a lungul timpului, probabil că după ani de muncă în străinătate, românii se vor întoarce în țara lor, tânjind după cei dragi, regăsindu-și bucuria și liniștea de a fi printre cei apropiați și revenind cu dor la rădăcinile lor.
În prezent, românii și-au câștigat reputația de angajați de încredere și bine calificați, și pot lucra în majoritatea țărilor UE.
Cele mai bune țări pentru a lucra în străinătate
Conform specialiștilor, cele mai bune țări pentru a locui și trăi în străinătate sunt: Norvegia, Olanda, Suedia, Germania, Austria. Urmărirea vizelor de ședere și a permiselor de muncă reprezintă o probemă în urma pandemiei de COVID-19. În acest an, românii sunt în căutare de informații despre țările în care ar putea găsi de muncă, luând în considerare și mutarea. Ei vor să profite de libertatea pe care o au, pentru a pleca, pentru a-și echilibra viața profesională și cea de familie.
Românii trebuie să știe că aproape fiecare țară din lume este dispusă să le ofere viză turistică, care le permite să stea câteva luni, însă nu toate țările le vor da permisiunea de a locui și lucra în interiorul granițelor lor. În concluzie, există o serie de țări care le vor oferi viză turistică, care le permite să locuiască legal în țară, dar nu le vor permite să lucreze pe acea perioadă de ședere de câteva luni. Prin obținerea vizei de ședere și a unui permis de muncă, românii obțin și acces gratuit la sistemul național de asistență medicală.