Sarcină & BebeCând trebuie să iei în considerare riscurile preconcepției?

Când trebuie să iei în considerare riscurile preconcepției?

Perioada dinainte de a ramane insarcinata este, din pacate, ignorata de multe femei – si totusi exista anumite riscuri in preconceptie care pot determina reale dificultati atat femeii insarcinate, cat si bebelusului ei. Atunci cand sarcina nu a fost programata, planificata si s-a intamplat pur si simplu, nu prea ai ce face, decat sa speri ca sanatatea si obiceiurile tale nu vor provoca vreo neplacere sau dificultate in a duce sarcina la bun sfarsit. Insa daca ai hotarat sa ai un copil impreuna cu partenerul tau de viata, atunci este obligatoriu sa te informezi asupra riscurilor in preconceptie pentru a le diminua si a preveni orice posibila problema.

Nu doar cum te ingrijesti si ce faci din momentul in care ai ramas insarcinata conteaza – ci si ce stil de viata si probleme de sanatate ai avut dinainte. Riscurile in preconceptie pot tine, astfel, de riscuri fiziologice, medicale, riscuri sociale si de comportament. Preventia si interventia nu poate fi facuta decat dupa consilierea si consultul medical preconceptiv, prin care vei afla daca ai fost expusa sau te-ai expus la diversi factori nocivi pentru tine sau fat sau daca vei intampina probleme de fertilitate.

Cand trebuie sa iei in considerare riscurile in preconceptie?

Bineineles, in perioada dinaintea conceptiei! Daca va hotarati sa aveti un bebe, nu incepeti pur si simplu „munca”! Nu este de ajuns sa renunti la contraceptive si sa te apuci de treaba! Nu este de ajuns nici sa renunti la unele obiceiuri nocive precum consumul de tutun si alcool – este obligatoriu, dar nu de ajuns!

Medical vorbind, este bine ca macar cu cinci-sase luni inainte de a incerca sa ramai insarcinata, atat tu, cat si partenerul tau de viata, viitorul tatic, sa urmati un examen complet medical si sa faceti unele schimbari in stilul vostru de viata. Doar astfel vei preveni orice risc in preconceptie si te vei asigura ca ai facut tot posibilul pentru a te bucura de o sarcina fara probleme si de un bebelus sanatos. La fel, te-ai asigurat ca bebe se va bucura la randul sau de o mamica sanatoasa si fericita!

Nu te gandi ca ai o viata destul de sanatoasa sau obisnuita, ca esti tanara si sanatoasa si ca nimic rau nu ti se poate intampla chiar tie! Desi nu suna intocmai incurajator, intotdeauna se poate intampla ceva – asa ca precautia este atat rationala, cat si responsabila! Bineinteles, aceasta discutie despre riscurile in preconceptie nu are scopul de a te descuraja sau speria – din contra!

Daca previi timpuriu orice risc si daca iti oferi o perioada de sase luni pana sa incerci sa ramai insarcinata, atunci totul va decurge bine! In special, vei avea timp destul pentru a te obisnui cu ideea de a ramane insarcinata, cu ideea de maternitate si cu noul stil de viata cerut de maternitate! Vei avea destul timp, incat sa vrei cu adevarat sa ai un bebe!

In special daca aveti – tu si partenerul de viata – un stil de viata activ, obositor, stresant, daca aveti anumite obiceiuri precum fumatul, daca ai avut sau ai diferite tulburari medicale (chiar inofensive), daca ai deficiente nutritive – legate de lipsa acidului folic si a altor vitamine necesare pentru a hrani fatul, atunci trebuie sa inlaturi toate aceste riscuri. Daca ai urmat o perioada indelungata tratament cu contraceptive, este mai bine sa il opresti, insa sa folosesti timp de cinci-sase luni de zile o alta metoda care nu se bazeaza pe modificarea ciclului menstrual (prezervativ, diafragma). Astfel, vei lasa indeajuns timp ciclului tau sa se regleze.

La ce se refera concret prevenirea riscurilor inainte de conceptie?

riscurile preconcepției

Factori psiho-sociali si comportamentali:

Daca ai un stil de viata prea agitat si stresant, vei face anumite schimbari, vei adopta un program cat mai regulat de somn, munca, relaxare. La fel, va trebui sa iti asiguri un regim alimentar regulat si sanatos, care sa iti ofere toate vitaminele, proteinele, mineralele necesare. Va trebui sa adopti si un program de sport, pentru a-ti antrena corpul care va trece printr-o solicitare majora si a evita o acumulare excesiva de kilograme odata ce ai ramas insarcinata. Acestea se refera la preventie. Si tatal ar trebui sa isi formeze un program regulat si sanatos, caci oboseala si stresul dauneaza calitatii spermei.

Interventia in cazul factorilor sociali si comportamentali se refera la inlaturarea unor obiceiuri care pot fi nocive: renuntarea la fumat, consum de alcool in exces, droguri si anumite medicamente. In special trebuie sa te lasi cat de timpuriu poti de fumat, caci odata ce ai ramas insarcinata si inca fumezi, iti va fi si mai dificil sa te lasi.

A evalua si daca starea ta psihica este favorabila acestei schimbari totale a vietii tale poate fi de ajutor daca te-ai confruntat sau te confrunti cu stres, oboseala cronica, epuizare fizica si psihica, depresii. Acestea se pot inrautati in perioada sarcinii si se pot transforma intr-o grava depresie atat in perioada sarcinii, cat si in cea postnatala.

Factori medicali

Este necesar ca atat tu, cat si partenerul de viata sa urmati un consult medical complet pentru a vedea daca exista:

  •  riscul incompatibilitatii Rh-ului (Rh negativ si Rh pozitiv);
  •  riscul unor boli cu transmitere sexuala (virsusul HIV, clamidioza, gonoreea);
  •  boli cronice (diabet, astm, obezitate, boli cardiace);
  •  boli transmisibile (rubeola, rujeola, oreion, hepatita A si B);
  •  tulburari genetice si boli ereditare (fibroza chistica, anemia siclemie, Huntingdon);
  •  infectii care pot fi transmise fatului;

De asemenea, va trebui sa oferiti un istoric medical doctorului, caci orice afectiune de care ati suferit in trecut poate fi relevanta.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.