Va prezentam in cele ce urmeaza cele mai bune cinci retete pe baza de orez.
1. Reteta de budinca de orez reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru budinca de orez sunt urmatoarele:
- 150 grame orez;
- 500 ml lapte;
- unt;
- 200 grama zahar;
- un plic cu zahar vanilat;
- sare.
Modul de pregatire pentru reteta de budinca de orez va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fierbeti orezul in lapte, alaturi de toate ingredientele;
- Amestecati din cand in cand pentru a evita afumarea orezului;
- Lasati orezul sa fiarba pana cand bobul sau este moale;
- Serviti budinca cu topping-ul dorit.
2. Reteta de chiftele cu orez si oua reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru chiftelele cu orez si oua sunt urmatoarele:
- 100 grame orez;
- doua oua;
- o legatura de ceapa verde;
- faina;
- un morcov;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de chiftele cu orez si oua va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fierbeti orezul;
- Amestecati orezul cu morcovul dat prin razatoare, ceapa verde tocata marunt, ouale si faina, pana cand obtineti o compozitie omogena;
- Prajiti chiftelele in ulei incins;
- Serviti-le atat reci cat si calde ca aperitiv sau alaturi de o salata.
3. Reteta de varza cu orez si iaurt reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru varza cu orez si iaurt sunt urmatoarele:
- o varza;
- o ceapa;
- unt;
- 100 grame orez fiert;
- 300 ml supa de pasare;
- 200 ml bors;
- 100 ml iaurt;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de varza cu orez si iaurt va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Caliti ceapa in unt, apoi continuati cu varza taiata fideluta si orezul fiert;
- Continuati cu supa de pasare si borsul;
- Lasati preparatul sa scada bine;
- Serviti varza cu iaurt de indata ce este gata.
4. Reteta de orez cu dovlecei reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: o ora.
Ingredientele necesare pentru trei portii de orez cu dovlecei sunt urmatoarele:
- 150 grame faina alba;
- 100 grame orez cu bobul rotund;
- 100 grame dovlecei;
- doua cepe;
- un catel de usturoi;
- un ou;
- 25 grame parmezan;
- ulei de masline;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de orez cu dovlecei va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Pregatiti un aluat mai tare din intreaga cantitate de faina, apa si ulei. Impartiti aluatul in doua parti egale, apoi cu ajutorul unui facalet intindeti-l in doua foi rotunde de dimensiuni egale;
- Alegeti orezul, indepartati resturile de boabe, apoi spalati orezul in mai multe ape pentru a indeparta excesul de faina de orez. Puneti orezul la inmuiat intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare timp de jumatate de ora. Dupa ce orezul s-a inmuiat bine, lasati-l la scurs intr-o strecuratoare inainte de a-l folosi in preparat. Cand s-a inmuiat suficient, puneti orezul la fiert intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare. Fierbeti orezul adaugand apa daca este nevoie, pana cand bobul sau devine moale. Apoi lasati-o sa se scurga bine intr-o strecuratoare;
- Spalati dovleceii, indepartati-le extremitati-le si coaja, apoi dati-i prin razatoarea cu ochiuri mari;
- Curatati ceapa, spalati-o, lasati-o sa se scurga, apoi tocati-o marunt sau dati-o prin razatoarea cu ochiuri mari;
- Curatati usturoiul, pisati-l bine cu un praf de sare pana cand obtineti o compozitie omogena;
- Spalati oul, lasati-l sa se scurga sau stergeti-l bine cu o hartie absorbanta achizitionata din comert. Bateti continutul oului cu un praf de sare, pana cand se omogenizeaza, capata o culoare albicioasa si isi mareste volumul;
- Dati parmezanul prin razatoarea cu ochiuri mici;
- Puneti pe foc un vas, lasati-l sa se incinga, apoi adaugati o canitate suficienta de ulei. Lasati uleiul sa se incalzeasca, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati ceapa tocata marunt anterior sau data prin razatoare, impreuna cu usturoiul. Caliti ceapa alaturi de usturoi la foc potrivit spre mic, amestecand din cand in cand pentru a evita arderea legumelor. Ceapa arsa, dar si usturoiul vor strica atat gustul, cat si textura preparatului final, asadar va recomandam sa acordati atentie preparatului la acest pas. Daca observati ca legumele au tendinta de a capata o culoare maronie, reduceti focul la minim, amestecati in continuu, iar daca este cazul indepartati vasul de pe foc, pentru a-i permite uleiului sa isi reduca temperatura. Cand legumele au capatat o culoarea aurie si au devenit sticloase, adaugati dovlecelul dat prin razatoare anterior si orezul fiert si scurs bine. Condimentati cu sare si piper dupa gust, amestecati pana la omogenizare si lasati preparatul pe foc pana cand cantitatea de lichid se reduce la minim. Indepartati vasul de pe foc, lasati compozitia sa se raceasca, apoi adaugati-i oul batut cu sare anterior, amestecati pana la omogenizare;
- Incalziti cuptorul la foc iute de circa 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
- Pregatiti o forma de tarta pe care o ungeti cu ulei. Adaugati in forma prima foaie de blat. Nivelati foaia in asa fel incat sa acopere intreaga suprafata a formei, dar si partile laterale. Intepati aluatul din loc in loc cu ajutorul unei furculite. Adaugati deasupra aluatului compozitia de ceapa, usturoi, orez si dovlecei pregatita anterior. Nivelati umplutura cu ajutorul unui cutit pana cand acopera intregul aluat intr-un strat uniform de grosime egala. Deasupra umpluturii adaugati cea de-a doua forma de blat pe care o intepati cu furculita din loc in loc deasemenea. Presarati deasupra ultimei foi de blat parmezanul ras;
- Cand cuptorul s-a incins suficient introduceti tarta si lasati-o sa se coaca la foc potrivit de circa 160 de grade Celsius timp de trei sferturi de ora sau pana cand se rumeneste frumos la suprafata;
- Inainte de a opri focul introduceti o scobitoate in centrul blatului, extrageti scobitoarea si inspectati-i suprafata, daca aceasta este umeda, inseamna ca tarta nu s-a copt si mai trebuie sa stea in cuptor, iar focul trebuie redus la minim pentru a evita arderea aluatului. Opriti focul numai in momentul in care odata extrasa din aluat scobitoarea prezinta o suprafata uscata, fara nici cea mai mica urma de aluat;
- Cand este gata lasati tarta sa se raceasca in cuptorul stins cu usa deschisa, in acest fel trecerea de la temperatura inalta necesara coacerii, la cea din exterior se face in mod treptat, iar tarta nu are nici un motiv sa se lase sau sa se incruzeasca, asa cum ar face-o in cazul in care o scoateti de indata ce este gata din cuptor;
- Serviti tarta de indata ce este gata sectionand-o in forme triunghiulare;
- Adaugati-i un sos de smantana cu marar sau serviti-o ca atare.
Orezul cu dovlecei este delicios si se pregateste usor. Puteti servi acest preparat atat la masa de seara, cat si la cea de pranz. Va recomandam sa incercati preparatul si va garantam ca gustul sau o sa va cucereasca inca de la prima degustare, urmand sa il pregatiti de fiecare data cand aveti ocazia.
5. Reteta de snitel din orez va prezinta un preparat delicios ce se poate servi in orice moment al zilei. Va prezentam mai jos atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: trei sferturi de ora.
Ingredientele necesare pentru patru portii de snitel din orez sunt urmatoarele:
- 150 grame orez cu bobul rotund;
- 50 grame naut conservat;
- un ardei capia;
- 50 grame parmezan;
- un ou;
- o lingura de pesmet alb preparat in casa;
- doua linguri cu faina;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de snitel cu orez va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Pregatiti pesmetul in casa astfel: Lasati peste noapte in bucatarie doua felii de paine alba la uscat. A doua zi incalziti cuptorul la foc iute de circa 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora. Cand cuptorul s-a incins suficient, asezati feliile de paine intr-o tava pentru cuptor, coaceti painea timp de cinci – zece minute la foc potrivit de circa 160 de grade Celsius sau pana cand se rumeneste frumoas la suprafata si capata o culoare maronie uniforma, aveti grija sa nu ardeti painea pentru ca va trebui sa o luati de la capat. Cand este gata scoateti painea din cuptorul incins, pentru a opri procesul de ardere si dati-o printr-un blender pana cand obtineti un pesmet fin. Amestecati pesmetul obtinut cu faina pana cand obtineti un amestec omogen pe care il distribuiti uniform pe o farfurie intinsa;
- Alegeti orezul, indepartati-i boabele degradate, apoi spalati-l in mai multe ape pentru a indeparta faina de orez. Lasati orezul la inmuiat intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare timp de jumatate de ora. Scurgeti apoi orezul si puneti-l la fiert in apa cu un praf de sare. Lasati orezul sa fiarba acoperit, pana cand bobul sau se inmoaie bine. Verificati din timp in timp gradul de fierbere al bobului de orez, dar si cantitatea de apa. Bobul de orez isi mareste volumul pe timpul fierberii si are tendinta de a consuma apa in care se fierbe, odata ramas fara apa el se va afuma. Cand bobul de orez este complet fiert, lasati-l la scurs intr-o strecuratoare;
- Spalati ardeiul capia, taiati-l pe jumatate, indepartati-i cotorul, nervurile albe din interior si eventualele seminte. Spalati din nou ardeiul, de acesta data si la interior, apoi lasati-l sa se scurga. Sectionati ardeiul in cubulete de dimensiuni egale;
- Desfaceti conserva de naut si lasati nautul sa se scurga intr-o strecuratoare;
- Dati parmezanul pe razatoarea cu ochiuri mici;
- Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate suficienta de ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati ardeiul taiat in cubulete anterior. Caliti ardeiul la foc potrivit pana cand se inmoaie bine, iar cantitatea de apa rezultata din deshidratarea sa se reduce la minim. In continuare adaugati orezul fiert si scurs bine, impreuna cu nautul din conserva. Condimentati cu sare si piper dupa gust si lasati amestecul sa se caleasca la foc mediu spre mic timp de un sfert de ora, amestecand din cand in cand pentru a evita lipirea orezului de tigaie. La final adaugati parmezanul dat pe razatoare anterior si pastrati preparatul pe foc pana cand parmezanul se topeste in totalitate si determina legarea compozitiei. Indepartati tigaia de pe foc si lasati preparatul sa se raceasca;
- Bateti oul bine cu un praf de sare pana cand capata o culoare albicioasa si isi mareste volumul;
- Formati din compozitia de orez, ardei, naut si parmezan pregatita anterior snitele pe care le treceti prima data prin amestecul de faina si pesmet preparat in casa, apoi prin oul batut cu sare si la final inca o data prin amestecul de pesmet si faina. Asezati snitelel formate pe un platou intins si lasati-le sa se odihneasca timp de zece minute;
- Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate suficienta de ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati snitelele formate anterior. Prajiti snitelele pe ambele parti pana cand se rumenesc frumos pe ambele parti. Cand sunt gata scoateti snitelele pe o hartie absorbanta de bucatarie achizitionata din comert pentru a indeparta excesul de ulei;
- Serviti snitelele cat sunt calde pentru ca sunt mult mai gustoase. Le puteti adauga alaturi legumele preferate.
Snitelele din orez reprezinta un preparat inedit si foarte gustos pe care va recomandam sa il incercati, in mod sigur gustul sau o sa va cucereasca si il veti pregati de fiecare data cand aveti ocazia.
Va dorim: Pofta buna!