Copii & adolescențiAstigmatismul, o afecțiune a ochiului des întâlnită. Vezi care sunt simptomele, cauzele...

Astigmatismul, o afecțiune a ochiului des întâlnită. Vezi care sunt simptomele, cauzele și tratamentul posibil

Astigmatismul reprezinta afectiunea de care sufera un mare numar de oameni, preponderent copii. Desi aceasta afectiune a ochilor deranjeaza destul de mult, ea poate fi tratata prin mai multe metode in functie de temerile pacientului, bugetul de care acesta dispune si de look-ul pe care doreste sa il adopte. Afectiunea se poate corecta cu ajutorul ochelarilor, a lentilelor de contact si prin interventii chirurgicale.

Aceasta afectiune a ochilor se manifesta prin curburile anormale ale corneei care se indreapta spre ovoidal si nu ramane rotunda, asa cum ar fi normal. Astigmatismul reprezinta o tulburare de refractie, putand fi patologica sau fiziologica. Cand curbura corneei devine prea mare, pacientul trebuie sa urmeze un tratament, insa daca  afectiunea nu are efecte asupra vietii cotidiene a pacientului, nu va fi nevoie de corectare.

Intelegerea afectiunii

Globul ocular este format din cristalin si cornee, avand o forma rotunda. Corneea acopera irisul, pupila si camera interioara a ochiului, si este transparenta, cristalinul se afla in spatele irisului, are o forma biconvexa si refracta lumina impreuna cu corneea. Cristalinul si corneeea detin 2/3 din puterea optica a ochilor, iar cand raza luminoasa ajunge in ochi, aceasta se va refracta uniform, determinand formarea imaginii clare si unice a obiectului.

In cazul bolnavilor ce sufera de astigmatism, acest lucru nu mai este posibil pentru ca lumina este refractata diferit in zone diferite, focalizand doar o parte din obiectul vizualizat. Respectivul obiect va aparea neclar si incetosat, astfel ca bolnavul nu va vedea detaliile, pana si liniile verticale putand parea distorsionate pentru acesta.

Astigmatism, Foto: visionexcellence.com.au
Astigmatism, Foto: visionexcellence.com.au

Astigmatismul poate lua doua forme:

  1. Regulat – care poate fi corectat cu ajutorul ochelarilor
  2. Neregulat – poate fi cauzat de leziuni la nivelul cristalinului sau al corneei si nu se poate corecta cu ajutorul corneelor externe, doar lentilele de contact permeabile si rigide putand ajuta

Studiile spun ca 3 din 10 copii sufera de forme de astigmatism care poate fi tratat. Aceasta afectiune este masurata in dioptrii, iar daca valoarea depasete 1 se va recurge la tratament. Forma de astigmatism patologic poate fi ereditara si apare in combinatii cu alte tulburari de vedere precum hipermetropia sau miopia.

Cauzele afectiunii

Nu se cunosc cauzele aparitiei astigmatismului, asa cum nu se cunoaste nici motivatia pentru care doar anumite persoane dezvolta afectiunea in timp ce altele sunt crutate. Astigmatismul poate fi mostenit in familie sau se poate dobandi ca urmare a presiunii exercitate pe pleoapa, a posturii incorecte sau a utilizarii vederii la locul de munca.

Desi anumiti copii se nasc cu astigmatism, altii dobandesc boala in timp. Aceasta afectiune are tendinta de a se stabiliza pana cand pacientul atinge varsta de 30 de ani. Cum factorii care cauzeaza astigmatismul nu sunt cunoscuti, singurele metode de recunoastere a bolii sunt evidentele leziunilor, traumatismelor, contuziilor, infectiilor oculare, modificarile de forma ale corneei dupa interventiile chirurgicale sau vindecarea prin cicatrizare a abraziunilor ori perforatiilor corneei.

O cauza rara de astigmatism este cheratoconul, o tulburare caracterizata prin deformarea cronica a corneei care este insotita de scaderea vederii. Femeile sunt principalele tinte ale acestei afectiuni. La baza acestei afectiuni se afla sinteza anormala de colagen, tratamentul sau fiind transplantul de cornee.

Astigmatismul poate fi lenticular sau corneean, cel lenticular fiind determinat de anomaliile cristalinului care apare in boli ce au componente metabolice (diabet zaharat, hipertensiune arteriala, sindromul metabolic). Forma cristalinului va reveni la normal doar daca nivelul glicemiei este pastrat in valori normale prin administrare de insulina si prin schimbari de dieta.

Simptomele bolii

Bolnavii care sufera de astigmatism netratat semnaleaza aparitia urmatoarelor simptome:

  • Dureri de ochi
  • Oboseala vederii
  • Cefalee
  • Vedere incetosata
  • Acuitate vizuala scazuta in ceea ce priveste vederea la distanta.

Simptomele de mai sus nu sugereaza neaparat existenta astigmatismului, astfel ca pacientii trebuie sa se prezinte la medicul oftalmolog pentru stabilirea unui diagnostic.

Diagnosticul bolii

Astigmatismul este descoperit in urma controlului oftalmologic amanuntit si de multe ori se intampla ca adolescentii si copiii sa nu fie diagnosticati din timp. Dioptria astigmatismului se mareste in fiecare an, tocmai de aceea bolnavii trebuie sa se prezinte la control in fiecare an. Oftalmologul si optometristul sunt cei care pot pune diagnosticul si oferi metode de tratament.

Cele mai importante teste care pot duce la descoperirea astigmatismului sunt:

  • Testele de refractie
  • Examinarea campului vizual
  • Keratometrie
  • Topografia corneeana.

    Ochelari, Foto: nveyesurgery.com
    Ochelari, Foto: nveyesurgery.com

Tratamentele afectiunii

Astigmatismul poate fi tratat atat cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact, cat si cu ajutorul chirurgiei.

Ochelarii cu lentile cilindrice au o forma speciala care echilibreaza forma patologica a corneei, fiind utili in vederea la distanta. Cand pacientul priveste in jos pentru mult timp, imaginea devine distorsionata. Daca vederea nu se imbunatateste dupa o saptamana de purtat ochelari, se va recurge la un nou control oftalmologic.

Lentilele de contact speciale au puterea de a corecta astigmatismul. Aceste lentile sunt speciale si revin la pozitia initiala de fiecare data cand pacientul clipeste, neschimbandu-si pozitia cand acesta clipeste.

Interventia chirurgicala este tratamentul suprem in ceea ce priveste afectiunea ochilor. Chirurgia cu laser isi propune sa remodeleze corneea astfel incat focalizarea luminii sa poata fi realizata mai usor. Acest tratament este singurul ce poate corecta cauza de aparitie a defectului de vedere. Interventia cu laser este realizata asupra pacientului aflat sub anestezie locala, realizandu-se un fald mic prin intermediul unei incizii fine. Acesta este ridicat in sus si tras pentru ca portiunea centrala sa fie accesibila tratamentului.

Mici fragmente din cornee sunt excizate pentru ca faldul sa acopere mai apoi corneea interna. Picturile oftalmice cu antiinflamatoare si antibiotice se aplica la nivelul ochiului pentru ca acestia sa nu se infecteze in urma operatiei.

Dezavantajele operatiei cu laser

Dupa ce a fost efectuata operatia de corectare a astigmatismului, pacientul poate prezenta xeroftalmie, poate percepe un halou  in jurul luminilor foarte puternice ce poate deveni deranjant, iar indicatia ochelarilor poate ramane una viabila daca pacientul va fi operat si pentru corectarea altor afectiuni ale ochilor.

Keratotomia astigmatica reprezinta procedeul medical prin care sunt realizate incizii mici in cornee in zone strategice, la unghiurile cele mai ascutite. Dupa aceasta operatie, corneea poate focaliza lumina pe retina intr-un mod precis.

Indicatia de tratament in ceea ce priveste astigmatismul depinde de starea sanatatii oculare, stilul de viata al bolnavului si capacitatea de refractie. La bolnavii de astigmatism cu keratocon, lentilele de contact mai rigide si permeabile pot imbunatati vederea mult mai usor decat ochelarii. In cazul astigmatismului sever se vor recomanda ochelari sau se va recurge la interventii chirurgicale.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.