Sarcină & BebeTotul despre auzul bebelușului în burtica mamei, ce aude el defapt?

Totul despre auzul bebelușului în burtica mamei, ce aude el defapt?

Totul despre auzul bebelusului in burtica mamei – cand incepe micutul sa auda sunetele diverse de afara, cand isi aude si recunoaste mama vorbindu-i? Ii influenteaza, oare, expunerea in-utero la diferite sunete de afara dezvoltarea si cresterea? Ce sunete ii fac bine si ce sunete dauneaza fatului?

Totul despre auzul bebelusului in burtica mamei – dezvoltarea urechilor

Urechile fatului isi incep formarea si dezvoltarea cam prin saptamana noua-zece a sarcinii, iar dezvoltarea lor este finalizata complet inca din saptamana 24 a sarcinii. Auzul este, de altfel, printre simturile cele mai dezvoltate ale nou-nascutului – in trimestrul trei, auzul sau este perfect. Fatul incepe insa sa auda sunetele din jur – insa distorsionate – din saptamana 20 a sarcinii. Cercetatorii au aratat ca fatul raspunde la stimulii auditivi  – schimbari ale ritmului cardiac, miscari agitate, isi intorc capul).

Sunete interne

Fatul aude in primul rand sunetele din interior, sunete din organismul femeii insarcinate – in principal, bataile inimii mamei si sunetele stomacului; iata de ce dupa nastere, atati bebelusi sunt calmati si relaxati de acele „sunete albe” (sunete ritmate, regulate precum cel al ventilatorului, al masinii de spalat): pentru ca se aseamana cu sunetul familiar al batailor de inima auzite de fat in-utero, deci ii ofera micutului odata nascut sentimentul de familiaritate si confort emotional. Nivelul sunetelor in-utero este de 75 decibeli.

Vocea mamei sale

Fatul aude cel mai bine vocea mamei sale – pentru ca se transmite prin tot corpul ei. Cercetatorii au aratat nu numai ca bebe aude foarte clar vocea mamei sale cam de prin saptamana 20 a sarcinii, ci si ca ei o invata si o recunosc, vocea mamei avand darul de a ii calma si linisti; cercetarile arata ca bataile de inima ale fatului se regleaza la auzul vocii mamei, ceea ce indica calm si relaxare. Un fat este complet capabil sa distinga vocea mamei sale de vocea unei alte femei, chiar daca ambele sunt inregistrate (s-au facut experimente cu vocea mamei si a unei alte femei citind o poveste, experimente ce arata ca chiar auzind o inregistrare, fatul reactioneaza diferit si prefera sa o auda pe mama sa).

Iata de ce nu este deloc ciudat sa ii vorbiti si sa ii cantati micutului in timpul sarcinii. Mai mult, un nou-nascut recunoaste si prefera vocea mamei sale, nu a altor persoane (chiar prefera vocea mamei sale trecuta printr-un filtru care o distorsioneaza putin, facand-o sa semene cu cea care e auzita in-utero, ne arata cercetarile efectuate).

Alte voci

Bebelusii aud foarte bine si disting si alte voci din jur – in plus, se pare ca achizitionarea limbajului incepe in-utero, deoarece s-a aratat ca bebelusii prefera sa auda oameni vorbind in limba natala si nu in alte limbi (le este mai familiara, ei retinand anumite patternuri ale limbajului).

De asemenea, daca este expus repetat unui stimul auditiv, bebe il va memora pe termen scurt si va fi capabil sa recunoasca stimulul, asadar este bine ca si viitorul tatic sa ii citeasca povesti si sa ii vorbeasca micutului nenascut. Nu numai ca bebelusul in burtica mamei aude, ci si retine si se familiarizeaza cu vocile persoanelor, cu limbajul in general, dar si cu alte sunete la care este expus des.

Muzica

Unele studii arata ca ascultarea muzicii clasice (sau un alt tip de muzica armonioasa, slow, fara ritmuri agresive) influenteaza pozitiv starea de spirit a micutului in-utero si dezvoltarea sa – fenomenul este denumit „efectul Mozart”. Diferite cercetari demonstreaza ca expunerea la muzica clasica relaxeaza, dar stimuleaza si dezvoltarea cognitiva a unui bebelus si copil (chiar inca inainte de nastere, contribuind la dezvoltarea conexiunilor neuronale si la cresterea creierului). Insa nu toti cercetatorii cad de acord daca efectul Mozart este intr-adevar real sau nu in-utero. In plus, nu este obligatorie muzica clasica – ci orice gen muzical armonios, slow, fara sunete si ritmuri prea brutale.

Chiar daca nu este sigur ca muzica ajuta dezvoltarea cognitiva, este sigur in schimb faptul ca muzica o relaxeaza in primul rand pe viitoarea mamica, iar se stie faptul ca fatul percepe prea bine starea de spirit a mamei, care ii influenteaza propria stare. Important: medicii recomanda sa formati un obicei regulat al ascultarii muzicii la anumite ore ale zilei si sa nu folositi casti direct pe burtica (ci mai degraba sa puneti muzica la boxe in camera, la volum mediu); asta deoarece expunerea de durata lunga la muzica (mai ales directa, prin castile pe burtica) poate sa ii distruga fatului programul sau propriu de somn.

Sunete familiare

Dimpotriva, expunerea la sunete care sunt noi, nu sunt cunoscute de fat si in special la sunete agresive, puternice, inalte, il influenteaza negativ pe micut fizic (ca ritm cardiac) si psihic (ca stare de spirit, agitatie, anxietate). Medicii ne spun ca un zgomot tare, deranjant, venit deodata il sperie pe fat, ii fac inima sa bata mult mai repede, il fac sa se miste agitat (uneori isi schimba chiar pozitia); de altfel, multe femei insarcinate spun ca simt o lovitura a fatului cand se aude un zgomot puternic.

De aceea, este recomandat ca femeia insarcinata sa se fereasca, pe cat posibil, din saptamana 20 mai ales, de expunerea la sunete inalte sau deranjante. In alta ordine de idei, sunetele familiare ii fac bine micutului, ii ofera confort emotional si siguranta, asadar este bine sa adoptati obiceiul sa ascultati un anumit tip de muzica si sa ii cititi anumite povestiri sau pur si simplu sa vorbiti cu el – nu va intelege cuvintele, dar invata sa distinga tonul si sa perceapa ce stare de dispozitie aveti!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.