DiverseRețelele sociale și sănătatea mintală - Ce probleme pot să apară?

Rețelele sociale și sănătatea mintală – Ce probleme pot să apară?

În ultimii ani, utilizarea rețelelor sociale a devenit parte integrantă a vieții oamenilor, mai ales a tinerilor. Acest lucru poate avea efecte pozitive și negative asupra sănătății mintale a oamenilor. Toată lumea își dorește să fie online și să aibă acces la informații. Dar oare câți se gândesc și la efectele negative create de rețelele de socializare asupra sănătății mintale?

Navigare rapidă în articol:

  1. Dependența de Internet și rețele sociale
  2. Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală

1. Dependența de Internet și rețele sociale

Activitatea din ce în ce mai frecventă în mediul online poate duce la dependență. Petrecerea timpului pe Internet devine o activitate din ce în ce mai consumatoare de timp, ceea ce poate afecta sănătatea utilizatorilor și în plus, îi poate face să-și neglijeze alte domenii ale vieții lor.

Lumea virtuală este un element important al lumii cotidiene și tinde chiar să o înlocuiască pe aceasta din urmă. Lumea virtuală este mai complexă decât lumea reală și atrage tot mai mulți oameni. Deși se spune că pe Internet oamenii au contact mai ușor unii cu alții, totuși relațiile existente nu ar trebui să fie transferate în lumea virtuală. Asta va duce la un comportament de dependență, care este caracteristic petrecerii timpului pe Internet.

Care sunt consecințele dependenței de internet?

Oamenii care sunt dependenți de Internet ajung să fie incapabili să ducă o viață socială și familială tipică. Ei nu-și mai pot îndeplini obligațiile de bază și chiar nu mai au simțul responsabilității.

Dependența are multe consecințe:

  • Îngustează în mod clar domeniul de interes
  • Contactele interpersonale sunt reduse
  • Dispar legăturile emoționale
  • Scade bunăstarea personală pentru că se pune accent pe alte lucruri neesențiale
  • Sunt neglijate alte treburi și îndatoriri zilnice care sunt legate de propria viață sau de o relație de cuplu
  • Internetul poate dezorganiza viața oamenilor
  • Sunt reduse abilitățile cognitive și capacitatea de concentrare pe alte aspecte ale vieții de zi cu zi
  • Apar tulburări ale ciclului circadian
  • Contactele cu persoane reale sunt înlocuite cu prieteni virtuali
  • Se dezvoltă un comportament agresiv, apar stări de irascibilitate și tulburări de vedere, dar și stări de ostilitate față de lume și față de alți oameni
  • Dacă poziția la PC este nesănătoasă se poate produce o curbură anormală a coloanei vertebrale.

2. Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală

Petrecerea timpului pe Internet și rețele sociale are consecințe periculoase legate de rolul social, de sănătatea fizică și mintală.

Conform studiilor cercetătorilor, acest obicei poate crea dependență, asociată cu depresia, anxietatea și anumite boli fizice. Mulți oameni au nevoie de aprecieri și de asta folosesc platforme și rețele de socializare. Cei care sunt dependenți de acest stil de petrecere a timpului liber, este posibil să aibă o stimă de sine scăzută. Pentru a-și crește stima de sine, ei postează conținut pe rețelele de socializare, astfel au un sentiment de apartenență și doresc să obțină un feedback pozitiv. Ei joacă un rol, iar dacă nu au aprecieri, pot trăi chiar sentimente de anxietate și depresie.

Potrivit cercetătorilor, rețelele de socializare joacă și un rol esențial în promovarea unor produse. Reclamele fel de fel prezintă caracteristici ale oamenilor ideali – bărbați și femei – care sunt greu de atins. Nemulțumirea tinerilor față de propriul corp poate crește riscul de comportamente nesănătoase le ei, cum ar fi: consum de alcool, tutun, droguri, steroizi, etc.

Sănătatea mintală la tineri este afectată de social media

Studiile cercetătorilor arată că mulți tineri utilizează în mod frecvent rețelele sociale, iar asta le afectează sănătatea mintală. Faptul că ei exagerează în acest sens, nu este bine, le produce o suferință psihologică. Ei postează imagini pozitive cu viața lor, astfel își creează un profil al unei vieți idealizate. În plus, mai fac și comparație între viața lor și cea a altor oameni, iar asta le produce plictiseală, anxietate, frustrare.

Statisticile arată că:

  • Majoritatea tinerilor care folosesc în mod frecvent rețelele sociale trăiesc sentimente de anxietate și depresie
  • Foarte mulți tineri se trezesc noaptea pentru a-și verifica mesajele primite pe rețelele de socializare de la prieteni virtuali, deci ei au o calitate slabă a somnului; teama de a nu pierde conținut duce la un deficit de somn și asta le afectează starea de sănătate
  • Unul din 6 tineri suferă de anxietate la un moment dat în viața lor, din cauza folosirii în mod intens a rețelelor sociale
  • Tinerii consumatori de Internet au o stimă de sine scăzută din cauza imaginilor photoshopate ale unor celebrități sau persoane de pe Internet
  • Aproximativ 70% dintre tineri s-au confruntat cu hărțuirea cibernetică și au suferit din punct de vedere psihic, din cauza asta; se pare că făptuitorii tind să fie mai agresivi și mai curajoși pe Internet.

Izolare socială

Utilizarea în mod excesiv a rețelelor sociale duce la izolare socială, iar asta poate afecta sănătatea mintală a oamenilor. Conexiunile sociale reale sunt vitale pentru sănătatea oamenilor, iar dacă acestea sunt înlocuite cu prietenii virtuale, nesemnificative, consecințele vor apărea imediat. Acest lucru va reduce oportunitățile de a dezvolta prietenii reale, care au un efect pozitiv asupra bunăstării personale.

Oamenii care petrec mult timp utilizând site-uri de socializare se simt mai singuri decât ne-am imagina, arată un studiu realizat de cercetători. Asta se datorează faptului că ei se confruntă cu o lipsă de implicare în relații interpersonale valoroase în ziua de azi, și astfel apar probleme legate de sănătatea mintală dar și de izolare socială în rândul tinerilor.

Deși s-ar spune că rețelele sociale ar putea umple acest gol, totuși nu se întâmplă așa. În realitate oamenii care stau mai mult de 2 ore pe site-urile de socializare (cum sunt Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, YouTube) trăiesc acel sentiment de izolare socială. În plus, timpul petrecut pe rețele sociale devine plictisitor, le ia din timpul liber și din timpul necesar pentru a construi relații valoroase în viața reală.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.