Terrier-ul Bedlington face parte din grupa terrierilor si-si reclama cu tarie acest drept. Comportamentul sau il ajuta in cea mai mare parte, datorita faptului ca este un incapatanat fara pereche si cateodata chiar agresiv cu cei din jur. Terrier-ul Bedlington necesita educare timpurie si trebuie luat ca atare, el fiind practic un lup in blana de miel, ce este voluntar peste masura si are probleme de comportament, fiind putin razvratit.
Stapanul acestui caine trebuie sa stie ca Terrier-ul Bedlington trebuie sa fie socializat de mic cu strainii si cu copiii, dar si cu celelalte animale de casa pe care acesta le detine. De indata ce ai reusit sa-i stabilesti toate regulile de baza, Terrier-ul Bedlington va fi un tovaras de nadejde si un prieten loial. Cainii din aceasta rasa pot suferi de asa numita boala a stocarii cuprului.
Din fericire insa, acum se pot depista aceste infectari, iar purtatorii sunt exclusi din programele de imperechere pentru a evita raspandirea maladiei. Printre bolile de care mai poate suferi Terrier-ul Bedlington se numara si cataracta, imperforarea canalului nazo-lacrimal, mici probleme retiniene, districhiazisul sau chiar si displazia de sold, cateva probleme tiroidiene si multe altele. Femelele dau nastere la minim trei pui si maxim sase.
Cum ii place sa traiasca
Terrier-ul Bedlington este un caine ce necesita antrenament sever, mai ales daca doriti sa-l socializati cu pisicile sau cu animale de companie de talie mai mica. Altfel va poate cauza probleme total neplacute. Chiar si in relatiile cu alti caini, Terrier-ul Bedlington poate avea necazuri datorita ierarhiei ce se stabileste in haita, deoarece tinde sa se impuna ca lider. Dupa ce isi revendica locul, nu vor mai fi probleme ulterioare, insa pana atunci vor exista cateva dispute.
Evident, cainii mai mari ii accepta cu mai mare usurinta, cat despre straini acestia sunt reperati imediat, dar de indata ce sunt acceptati in casa stapanului sau, vor fi acceptati si de Terrier-ul Bedlington cu multa simpatie. Trebuie doar sa li se arate ca sunt de-ai casei si ca nu reprezinta niciun pericol pntru caminul sau.
Au nevoie constanta de stimulare psihica si fizica, chiar continua, pentru a putea duce o viata fericita, dupa placul lor. Daca sunt socializati de mici cu copiii, vor fi buni cu ei dar se vor atasa puternic de un singur membru al familiei: acela care considera ei ca merita mai mult. Inainte Terrier-ul Bedlington era un caine mult mai agresiv, dar in urma imperecherilor dirijate si-au dezvoltat o personalitate mai blanda, jucausa, plina de veselie si vioaie, capatand astfel calitatile unui bun animal de companie.
Datorita caracterului sau si a personalitatii puternice, Terrier-ul Bedlington trebuie convins, practic rugat sa faca ceva si trebuie sa i se dea impresia ca el a fost generatorul ideii si nu stapanul, altfel lucrurile pot lua o intorsatura urata. Aceasta rasa poate fi mult mai incapatanata decat un om cateodata, iar in cazul sau nu trebuie niciodata folosita forta pentru educare.
Chiar si in cazul unor antrenamente simple, acestea trebuie aplicate cu blandete si o oarecare umilinta din partea stapanului. In cazul in care doriti sa aveti rezultate bune, trebuie sa fiti constienti ca acestea le veti obtine dar numai dupa un timp lung, cu corectii repetate, contructive si intensive. Acesti caini au nevoie de activitate zilnica datorita faptului ca sunt foarte energici si trebuie sa le asigurati minimul de o ora de miscare pe zi, altfel riscati sa aveti in preajma un caine morocanos, plictisit si rautacios.
Terrier-ul Bedlington traieste pana la aproximativ 17 ani, desi a fost inregistrat un caz al unui exemplar ce a trait pana la 23 de ani. Acest caine nu naparleste, dar necesita scurtarea blanii cam la o luna jumatate si se ingrijeste constant pentru pastrarea formei. Trebuie de asemenea sa aveti grija ca-i smulgeti periodic parul din urechi ca sa ii puteti aerisi astfel canalul auditiv.
Aspect fizic
Terrier-ul Bedlington are un aspect putin mai ciudat, deosebit spun unii, fiindca seamana cu un miel, insa cu un miel cu caracter de lup. Este de talie mijlocie, dar corpul sau este plin de muschi, elastic si spatele sau este putin curbat si-i da un aspect de „spate de crap”. Capul sau in forma de para este putin ingust, oarecum alungit, dat rotunijt, nu are stop, iar ochii sai mici in forma de triunghi au mereu o culoare inchisa. Urechiusele sale de marime medie, atarna pe cap, avand la capete un par putin mai bogat.
Coada sa in forma de con este lasata in jos, este lunga si putin curbata, iar blana sa este un amestec de moale, des, tare, cret, pufos, ondulat. Terrier-ul Bedlington este intalnit cel mai des in culoarea albastru deschis si mai rar albastru cu maro, nisipiu sau maro galbui, iar puii se nasc, de regula, negri sau maro, urmand ca apoi sa-si contureze culoarea.
Video – Terrier-ul Bedlington: