Bullmastiff-ul este un caine cu o statura robusta si o figura haioasa, mai ales daca este suparat. Face parte din grupa cainilor utilitari si este deosebit de afectuos in ciuda aparentelor dure pe care le prezinta. Bullmastiff-ul este practic un bun rezultat al incrucisarii bulldog-ului de origine engleza cu mastiff-ul de aceeasi origine englez dar cel vechi. Rasa nu este printre cele mai vechi, ea fiind practic rezultatul nevoilor umane de a-si pazi domeniile si gospodariile de catre braconieri.
Desi momentan rasa nu se mai bucura de aceeasi popularitate, cei care au ramas loiali Bullmastiff-ului se pot lauda cu aceeasi loialitate si devotament primite si din partea cainilor din aceasta rasa. Practic Bullmastiff-ul apare in Anglia prin anii 1860 din cauza dificultatilor intampinate de englezii ce aveau in proprietate domenii mari si paduri si se confruntau cu probleme majore cauzate de braconierii din zona. Astfel au reusit sa creeze un caine in stare sa imobilizeze pe oricine incerca sa incalce teritoriile pana ce veneau ajutoarele umane.
Incrucisarea dintre mastiff-ul englez – 60% si bulldog – 40% a dat rezultatul unui Bullmastiff ce nu cunostea frica, ataca la comanda dar nu omora si purta supra numele de „caine de noapte al padurarilor”, rasa care ulterior a fost recunoscuta de clubul englez si de cel american. Bullmastiff-ul si-a castigat notorietatea prestand servicii de paza in cadrul armatei si in cadrul politiei, dar cu timpul a devenit si un tovaras de nadejde, ai carui stapani nu se tem sa-l lase singur pentru a le proteja locuintele.
Aspect fizic
Bullmastiff-ul are o statura si o forta incredibila. Capul sau mare si lat prezinta cute, mai ales la nivelul botului si al fruntii, gatul sau este puternic si gros, zona in care de asemenea are cateva cute, ochii sai sunt mici si rotunzi de culoare inchisa, de regula maro inchis sau negru si urechile le poarta lasate in ambele parti, fiind practic blegite. Acest caine are o figura inteleapta, demna de respect care exprima totodata si noblete dar cateodata provoaca amuzamentul celor din jur daca este bosumflat.
Mai ales ochii il ajuta sa adopte aceasta postura. Blana Bullmastiff-ului este scurta, deosebit de lucioasa si neteda. Nu necesita o ingrijire foarte atenta, desi indicata ar fi o periere saptamanala pentru indepartarea parului mort de la suprafata. Culorile specifice acestei rase sunt cafeniu, tarcat sau dungat, cu pete inchise pe fond in special gri spre cenusiu sau maron spre roscat. Femelele din aceasta rasa ating o inaltime de 66 cm si o greutate de 54 kg, iar masculii ajung pana la 69 cm in inaltime si 60 kg in greutate.
Cum ii place sa traiasca
Bullmastiff-ul, un caine loial stapanilor sai, cu statura viguroasa si plin de putere, are ca si calitati de sine statatoare inainte de toate – prietenia si docilitatea. Acesti caini, recunoscuti pentru spiritul lor ascultator fata de stapan, supunere si curaj, isi asuma singuri statutul de protector al familiei si devin inca din primele momente ale convietuirii cu aceasta un membru tandru si obedient al casei. Bullmastiff-ul este bun cu copiii, simtind nevoie sa-i protejeze de orice si de regula prefera sa locuiasca la curte, unde va avea nevoie de un spatiu mare pentru a se desfasura, insa daca ii cresteti de mici in apartament se pot acomoda cu usurinta si unui spatiu mai mic.
In cazul in care ii cresteti intr-un apartament, trebuie sa-i faceti program zilnic de exercitii fizice, pentru a va asigura ca nu intra in rutina unei vieti sedentare. Daca ii tineti la curte indicat este sa aveti si o cusca calduroasa prevazuta cu tarc si sa nu va faceti griji prea multe pentru ei deoarece se vor acomoda atat cu vremea buna si calduroasa cat si cu vremea rece si umeda.
Datorita faptului ca sunt inainte de toate caini de protectie personala si de paza a domeniilor mari Bullmastiff-ul va da un randament ridicat chiar de la primele sedinte de antrenament, carora li se va supune cu maiestrie. Cainii din aceasta rasa sunt nerabdatori sa invete alaturi de stapani, pe care ii asculta cu sfintenie, doritori sa le faca pe plac in orice moment. Trebuie insa sa tineti seama si de faptul ca acest caine impunator ca si caracter, ca si forta, nu este indicat oricui, el are nevoie de un stapan ce intruneste aceleasi caracteristici temperamentale, care sa-i poata controla prin fermitatea limbajului toate pornirile.
Bullmastiff-ul este in general predispus la dilatatie gastrica, aceasta fiind o maladie ce apare subit si poate cauza chiar moartea patrupedului deoarece presupune umplerea cavitatii stomacale cu aer si torsionarea acestuia. Acest caine mai este predispus si la displazie de sold, la cancer, dat fiind ca un mare numar de Bullmastiff-i mor din cauza acestei boli, la dermatita de contact, eczeme si pierderea parului, iar durata sa de viata este de pana la zece ani.