Animale de companieSussex Spaniel - Rasa canină cu care vei putea participa la...

Sussex Spaniel – Rasa canină cu care vei putea participa la cele mai pretențioase expoziții

Generalitati – temperament

Sussex-ul Spaniel este un vanator iscusit, stiind cum sa acopere foarte bine terenul pe care lucreaza. Datorita aspectului sau extravagant poate sa participe cu cea mai mare usurinta si la expozitiile canine specializate si chiar in cele mai bune cazuri sa castige. In timp ce s-a dezvoltat, Sussex-ul Spaniel si-a mai etalat o calitate si anume aceea de foarte bun tovaras al omului, fiind un animal de companie foarte bun.

Acest caine este si el parte din incrucisarile spanielilor intre spanieli, insa in 1850, rasa s-a stabilizat datorita unui impatimit al Sussex-ului Spaniel. In momentul in care a ajuns la 50 de exemplare din aceasta rasa, crezandu-se ca este intr-o continua expansiune, dupa al doilea razboi mondial a avut loc si declinul, cunoscandu-se astfel in toata lumea aproximativ cinci exemplare de Sussex Spaniel. Momentan se inregistreaza anual cam 60-100 de exemplare, cifre deloc multumitoare avand in vedere eforturile mari ale iubitorilor rasei pentru conservare si inmultire.

Sussex-ul Spaniel este de regula un caine vesel, care se adapteaza foarte usor, insa poate avea si cateva dificultati in acest sens. Un animal de casa exceptional, Sussex-ul Spaniel trebuie socializat suficient de devreme cu alte animale de casa, cu persoanele apropiate casei, cu copii, altfel pot aparea neplaceri destul de urate. Tocmai de aceea este foarte indicat sa achizitionati un Sussex Spaniel atunci cand este foarte mic si poate fi obisnuit repede cu tot ce va insemna „acasa” pentru el in urmatorii, poate chiar toti anii sai de viata.

Incercati sa profitati din plin de orice iesire in aer liber cu ei, sa-i antrenati, sa-i educati, sa-i faceti sa va asculte si sa stie cine-i seful, partea dominanta a relatiei din care faceti parte impreuna cu patrupedul. Este un caine de vanatoare si va profita din plin de abilitatile sale atunci cand il scoateti in aer liber. Desi sunt inteligenti, nu se poate afirma ca invata greu din cauza faptului ca nu i-ar duce capul, ci dimpotriva, dau cateodata dovada de atata incapatanare incat au nevoie de o mana ferma care sa-i educe suficient: cu rabdare, calm si cu mult tact.

Aspect fizic

Sussex-ul Spaniel are o statura masiva. Desi picioarele sale sunt scurte, acestea sunt destul de puternice, intregul sau corp fiind robust. Capul este putin mai alungit, cu botul putin mai scurt si o expresie mai severa a intregii fete. Are o privire chiar incruntata cu ochi de regula gri, care ii da un aspect putin hilar, mai ales daca este bosumflat. Blana Sussex-ului Spaniel este scurta si destul de bogata, de culoare maro-aurie. La maturitate un caine din rasa Sussex Spaniel ajunge si la 41 de centimetri in inaltime si la aproape 23 de kilograme in greutate, avand toti muschii bine proportionati.

Cum ii place sa traiasca

Sussex Spaniel
Sussex Spaniel

Sussex-ul Spaniel consuma cu aproximatie 350 de grame de alimente in fiecare zi si nu este deloc pretentios. Indiferent ca-l hraniti cu mancare speciala, indiferent ca-i oferiti din alimentele pe care dumneavoastra le consumati, acest caine va fi perfect multumit atat timp cat i se ofera necesarul.

Conteaza foarte mult cum ii invatati in primele luni de viata deoarece educatia pe care acestia o vor primi in „copilarie” se va revarsa asupra stilului de viata de la maturitate. In general Sussex-ul Spaniel nu are prea multe boli pe parcursul vietii, este un caine in general sanatos, care nu creeaza probleme stapanului. De regula, poate suferi de infectii la urechi si de displazie, insa acestea se trateaza cu usurinta si nu sunt considerate boli grave. In rest, susceptibilitatea acestui caine la imbolnavire este chiar inexistenta.

In cazul in care doriti sa va achizitionati un caine din rasa Sussex Spaniel nu trebuie sa va asteptati la cheltuieli foarte mari, nici ca pret de cumparare, nici ca si costuri de intretinere. Ar fi indicat totusi sa ii faceti o asigurare de sanatate, dar asta nu inseamna ca ar fi un caine bolnavicios. Si cum se multumeste si cu putina mancare, saturandu-se din cantitati mici, nu veti avea batai prea mari de cap cu el. Media de viata a unui Sussex Spaniel este clasata cam la 12 ani, durata sa de viata fiind intre 9 si 15 ani. O femela din aceasta rasa poate da nastere la 2 pana la 8 pui.

Desi nu este un caine caruia trebuie sa-i acordati o atentie deosebita, Sussex-ul Spaniel are in general nevoie de macar doua ore de plimbari, antrenamente si jocuri, altfel se poate ingrasa peste masura. Cand sunt mici trebuie sa-i scoateti mai putin la aer, fara sa-i fortati, deoarece au tendinta de a se plictisi repede. Educatia acestor caini trebuie sa inceapa timpuriu, datorita temperamentului lor incapatanat, atitudine la care trebuie sa se umble devreme pentru a putea fi temperata, insa cu multa rabdare si persuasiune, deoarece altfel nu prea se vor obtine rezultatele dorite.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.