Rasbora heteromorpha sau pestele arlechin este unul dintre cei mai populari pesti din familia Cyprinidae, genul Rasborinae. Denumirea stiintifica a acestui deosebit peste provine din limba greaca si inseamna “cu forma diferita” ceea ce inseamna ca aceasta specie este total diferita fata de alte specii care fac parte din genul Rasbora si, drept consecinta, specialistii au confirmat ca diferentele nu sunt doar vizibile, ci tin si de felul in care acesti pesti sunt crescuti in acvariu. Aceasta specie este originara din Asia de Sud, populand apele dulci de pe acest teritoriu.
Pestele arlechin este unul dintre cei mai indragiti pesti de acvariu, avand dimensiuni foarte mici si un aspect unic. Dimensiunea maxima pe care acest peste o poate atinge la maturitate este de 4,5 cm. Numele de “peste arlechin” provine de la faptul ca in partea posterioara a corpului se poate observa un mic desen triunghiular si negru care contrasteaza cu celelalte culori care il caracterizeaza.
Acest mic simbol porneste de la jumatatea corpului si se continua spre inotatoarea caudala. Coloritul acestui mic peste este unul deosebit, nuanta care predomina fiind de un portocaliu-rozaliu, aceasta fiind mai intensa sau mai putin intensa datorita factorilor din mediul inconjurator cum ar fi calitatea apei. Culoarea inotatoarelor dorsala, caudala si anala este rosu, cea din urma fiind mai mult pigmentata si, in rest, transparenta.
Diferentele dintre masculi si femele sunt evidente: masculul are triunghiul negru de pe corp mai mare si aripioara anala usor rotunjita. De foarte multe ori aceasta specie este confundata cu alte doua specii asemanatoare si anume Trigonostigma espei si Trigonostigma hengeli, cu toate ca exemplarele care fac parte din aceste doua specii au corpul putin mai subtire fata de cel al arlechinului, iar semnul distinctiv tinde sa se lungeasca inspre coada.
In mediul natural, pestele arlechin strabate apele dulci care sunt caracterizate in special de un continut scazut de minerale. Cu toate acestea, pestele arlechin este un peste exotic rezistent si se poate adapta foarte usor la viata din acvariu, chiar daca proprietatile apei difera usor fata de cele din mediul natural.
Acvariul trebuie sa fie foarte bine plantat deoarece si in mediul natural pestele arlechin prefera un mediu in care vegetatia este foarte deasa. Substratul trebuie sa fie inchis, iar plantele sa se gaseasca din abundenta, in special cele plutitoare pentru ca sursa de lumina sa fie discreta. Din acvariu nu trebuie sa lipseasca nici zonele in care acesti pesti pot inota in voie, in special zona centrala trebuie lasata libera.
Temperatura ideala a apei trebuie sa fie cuprinsa intre 23-26º C, pH-ul trebuie sa fie foarte putin acid, valoarea ideala fiind cuprinsa intre 6,0-6,5. Avand in vedere ca si in mediul natural acesti pesti traiesc in grupuri mari, este bine ca acvaristul sa tina cont de acest aspect si sa creasca cel putin 4 exemplare. Pot fi tinuti in acelasi acvariu si cu alte specii deoarece sunt foarte calmi si prietenosi.
Pestele arlechin nu este deloc un peste pretentios in ceea ce priveste hranirea. Este bine ca alimentatia sa sa fie cat mai diversificata si sa contina atat hrana uscata, cat si hrana vie sau inghetata.
Chiar daca din alte puncte de vedere pestii arlechini nu sunt deloc pretentiosi, reproducerea acestora este mai dificila si, pentru a fi posbilia, necesita respectarea anumitor reguli. Acvaristul trebuie sa aleaga cuplul care va urma sa se reproduca si sa il hraneasca doar cu hrana vie inainte cu cateva zile de imperechere. Dimorfismul sexual este vizibil, masculul este mai subitre decat femela. In unele situatii, pentru o singura femela sunt necesari doi masculi. Acvariul special pregatit pentru reproducere trebuie sa fie atent amenajat, trebuie sa contina plante cu frunze late, iar temperatura apei sa fie cuprinsa intre 23-28º C.
De obicei cuplul sau bancul de imperechere este introdus seara in acvariul special amenajat, deoarece reproducerea are loc dimineata. Masculul isi va curta femele printr-un dans foarte interesant. Femela va depune icrele pe frunzele plantelor si masculul le va fertiliza. Acvaristul trebuie sa scoata pestii din acvariu deoarece acestia au tendinta sa isi manance puii cand ouale vor ecloza. Pestele arlechin atinge maturitatea sexuala in jurul varstei de 9 luni.
Prin frumusetea si comportamentul sau jovial, pestele arlechin a reusit de-a lungul timpului sa atraga atentia acvaristilor fapt pentru care, in prezent, este unul dintre cei mai indragiti pesti de acvariu. Arlechinii sunt pesti ideali pentru acvaristii incepatori, chiar daca pentru reproducerea lor este nevoie de mai multa iscusinta.
Rasbora heteromorpha în acvariu, video: