Animale de companieFiecare câine are nevoie de un set de vacinuri pentru a crește...

Fiecare câine are nevoie de un set de vacinuri pentru a crește sănătos

Medicii veterinari sunt cei care stabilesc seria de vaccinuri necesare unui caine crescut ca animal de companie.

Puii care sunt ingrijiti de mama lor dobandesc imunitate la unele boli inca din primele doua zile de viata, prin extragerea anticorpilor din lichidul seros (colostru) ce este secretat de glanda mamara. Acest lichid apare in ultimele luni de sarcina si persista inca trei zile dupa nastere, apoi se transforma in lapte. Dupa prima luna insa, imunibilitatea oferita de acest lichid se pierde, de aceea vaccinarea cateilor este foarte importanta pentru asigurarea unei vieti sanatoase acestora.

Fiecare catel trebuie dus la medicul veterinar pentru a face aceste vaccinuri ce ofera protectie impotriva unor boli forte grave, ca de exemplu:

  • Jigodia sau boala lui Carre – in acest caz virusul se transmite de la cainele bolnav la cel sanatos prin contactul cu secretiile la nivelul ochilor. Simptomele bolii sunt: pierderea poftei de mancare, apatia, moleseala, aparitia in continuare a secretiilor la nivelul ochilor.
  • Parvoviroza – este o boala virala contagioasa care se transmite prin contactul cu voma sau fecalele unui caine infectat. Simptomele sunt: varsaturi, anorexie, letargie, dezhidratare, diaree cu sange. De multe ori boala poate provoca moartea animalului.
  • Letospiroza – reprezinta o boala bacteriana foarte grava care se raspandeste la un caine sanatos prin contactul acestuia cu urina unui caine bolnav. Simptomele sunt: stare de letargie, dureri abdominale, slabirea organismului, urinari dese, senzatie permanenta de sete, diaree cu sange, apar rani la gingii, gura si limba, modificarea culorii ochilor, varsaturi. Este o boala mortala deoarece afecteaza foarte grav ficatul, rinichii si tractul digestiv.
  • Hepatita infectioasa – este o boala contagioasa transmisa de la exemplarele bolnave la cele sanatoase prin saliva, fecale, urina. Sunt afectate organele abdominale, dar cel mai mult ficatul. Simptomele bolii sunt: secretii la nas, gura si ochi, febra, ochii devin rosii, pierderea poftei de mancare, apatie, uneori coma. In primele 10 zile cainele poate sa se vindece in urma tratamentului sau sa moara daca boala este mai grava. Cei care supravietuiesc prezinta temporar opacitatea ochilor.

Viata cainelui dumneavoastra poate fi protejata printr-o vizita la veterinar si stabilirea vaccinurilor pentru prevenirea acestor boli.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.