Pubertatea la baieti se manifesta progresiv, intr-o perioada a vietii, si rezida in transformarile prin care corpul incepe sa treaca, mare parte din ei ajungand chiar sa compare modificarile suferite de ei cu cele ale altor baieti. De fapt, aceasta curiozitate este justificabila, in conditiile in care, dupa o varsta, mai precis pe la 14-15 ani, baietii sunt preocupati de stadiul la care transformarile corpului au ajuns. Tocmai de aceea, chiar si in mintea lor incepe sa se instaleze un fel de simt de competitivitate vizavi de ceilalti prieteni de aceeasi varsta, undeva pe la 10 ani, ei intrand chiar si in conflict pentru o fata pe care o plac.
Un exemplu relevant in acest caz este mica ura ce poate aparea intre doi colegi de gradinita, pentru ca o fata ii ofera o atentie mai mare unuia, in defavoarea altuia. Acestea nu sunt neaparat dorinte sexuale, ci, mai mult, nevoia de a domina sexul opus, de a face parte din cercul restrans pe care o fata il poate deschide in interiorul unui colectiv. De fapt, dorintele sexuale isi fac prezenta mult mai repede, adica de la o varsta mai frageda, insa ele se traduc cu totul diferit, fiind, mai degraba, percepute ca o joaca precum oricare alta.
Oricum, maturitatea sexuala incepe inainte de 10 ani, odata ce se stimuleaza cresterea organelor sexuale, acest proces manifestandu-se diferit de la un baiat la altul. Cu alte cuvinte, pubertatea la baieti se manifesta intr-un mod cu totul diferit de la unul la altul. Primul semn care anunta pubertatea se plaseaza undeva pe la varsta de 10, chiar 11 ani, si este reprezentat de debutul dezvoltarii testiculelor, care si secreta hormonii sexuali, numiti testosteron.
Chiar si asa, varsta depinde de fiecare baiat in parte, normal fiind ca testiculele sa se dezvolte chiar si incepand cu varsta de 13 ani sau chiar de 9 ani, asa cum am si specificat. Acestea nu sunt neaparat doua extreme, ci, mai degraba, sunt doua valori absolut normale, fie ca vorbim de un baiat care traieste in mediul rural, fie de unul din cel urban. Ba chiar, mediul nu are nimic de-a face cu pubertatea la baieti, aici, referindu-ne, desigur, la mediile sanatoase si nicidecum la cele care pot incetini procesul de transformari si, totodata, pot provoca mutatii.
In acest sens, din nefericire, exista nenumarate cazuri, indeosebi in zonele extrem de poluante, insa aceste mutatii apar inca din primii ani de viata, fiind chiar vizibile inca din prima secunda de la nasterea celui mic. Cu toate acestea, vom face referire doar la mediile normale, desi exista multe teorii aberante care sustin ca baietii din mediul urban, de pilda, se dezvolta mai incet ca si cei din mediul rural.
Aceste asa zise studii nu se sustin nicidecum, specialistii catalogandu-le penibile si fara niciun temei in realitate. In sfarsit, cam pe la varsta de 12 ani, organul genital incepe sa se alungeasca, aparand, astfel, si primele fire de par in zona pubiana. Multi se simt rusinati, mai ales daca tatal nu le explica, de fapt, ca aceste transformari sunt complet normale si fac parte din procesul pubertatii la baieti.
Mai mult decat atat, este indicat ca tatal sa-i explice baietelului si urmatoarele modificari care, intr-un final, vor aparea. Apoi, dupa ce organul genital incepe sa se alungeasca, la varsta de 12-13 ani, va avea si prima ejacularea, cel mai probabil, in somn. In acelasi timp, el va incepe sa creasca si in inaltime, iar vocea va incepe sa li se schimbe usor. Stim ca aceste modificari sunt datorate hormonilor sexuali, si anume testosteronului. Pe de alta parte, medicii atentioneaza parintii care observa ca baietii lor nu au inceput sa prezinte aceste modificari pana la varsta de 15 ani.
Acestora din urma li se vor administra testosteron, iar medicul ii va supraveghea odata la o jumatate de an, sau ori de cate ori considera de cuviinta ca este nevoie. De pilda, pana la 14-15 ani, trebuie sa apara firele de par in zona pubiana, cateva la subrat, iar constitutia, respectiv osatura, trebuie sa i se schimbe baiatului semnificativ. Acestea pot fi semnele unor afectiuni, cum ar fi diabetul.
In o buna parte din cazuri, un baiat de 14-15 ani, va deveni usor mai agresiv, chiar mai nepoliticos, desi acesta nu este neaparat un semn al pubertatii, insa daca apare, este normal, atat timp cat manifestarea sa nu trece dincolo de limitele acceptate. Dar un semn clar al pubertatii la baieti este, fara nicio indoiala, acneea, pe care parintii o pot observa de la o varsta incolo. In peste 70 % din cazuri, acneea apare in perioada pubertatii, ea prelungindu-se chiar si putin peste varsta de 18-19 ani, respectiv cam pana la 20-22 de ani. Daca dupa aceasta varsta acneea persista in serveritate, este indicat consultarea unui dermatolog, intrucat cauzele pot fi cu totul altele.
Chiar si asa, daca nu apare, nu inseamna neaparat ca pubertatea la baieti nu a inceput, acest lucru depinzand de mai multi factori. Apare, apoi, pilozitate faciala, undeva pe la varsta de 15-16 ani, majoritatea baietilor avand un oarecare deficit de atentie. Oricum, pubertatea la baieti se manifesta pregnant intre varsta de 12, respectiv 17 ani, in aceasta perioada crescand in inaltime, iar pana la 18 ani, crescandu-i si par la subrat, pe maini, eventual pe piept si, bineinteles, de regula, cam pe toate partile corpului, inclusiv pe picioare. Parul facial este iarasi un semn al pubertatii la baieti.
Si totusi, unii au mai mult par, altii mai putin, chiar si la varsta de 18 ani, iar aici, nu tinem seama de momentul in care adolescentul a inceput sa se barbireasca. Cu toate acestea, faptul ca un baiat are mai putin par facial decat altul, nu inseamna ca procesul de transformare nu a debutat inca. In fine, pubertatea la baieti se manifesta diferit de la un individ la altul, motivele de ingrijorare fiind putine, acestea, in putinele cazuri, ascunzand cauze medicale, cum ar fi afectiuni destul de grave, precum diabetul.