Părinți și copiiProtejează zâmbetul copilului tău! Evită cariile dentare cu tratamentul corect!

Protejează zâmbetul copilului tău! Evită cariile dentare cu tratamentul corect!

Cariile timpurii în copilărie sunt cele mai răspândite probleme dentare la copiii mici. Există studii ale cercetătorilor care arată că există diferite carii dentare la dinții primari și permanenți la copii, care afectează sănătatea dentară și chiar a întregului organism.

Medicii stomatologi recomandă metode de tratament neinvazive pentru a preveni dezvoltarea complicațiilor, care pot afecta negativ viața copiilor.

Cariile timpurii apar frecvent și afectează dinții copiilor cu vârsta sub 6 ani. Medicii stomatologi spun că dinții temporari cad din cauza creșterii și dezvoltării copilului. De asemenea, ei precizează despre carii că au un efect negativ asupra dinților permanenți și pot afecta chiar și starea generală de sănătate a vieții copilului.

La copiii preșcolari, apar de obicei dificultăți în timpul tratamentelor stomatologice, din cauza stresului și fricii de intervenție la aceștia.

Măsuri de îngrijire a cavității bucale a copiilor de diferite vârste

Aspecte privind diagnosticul cariilor dinților temporari

Diagnosticul este stabilit pe baza anamnezei realizate de medic, a analizei factorilor de risc la fiecare copil, a evaluării manifestărilor clinice ale bolii și a efectuării diagnosticului diferențial.

La majoritatea copiilor, diagnosticul este stabilit pe baza unui examen clinic al cavității bucale.

Din cauza cariilor dinților temporari se pot dezvolta uneori anumite complicații, cum ar fi inflamația și necroza pulpei, dezvoltarea abceselor și a proceselor inflamatorii acute ale zonei maxilo-facială. Toate acestea produc un disconfort mare la copil și îi afectează sănătatea.

Părinții ar fi bine să-și ducă din timp copilul la un medic stomatolog, pentru un diagnostic precis al cariilor dinților și al complicațiilor ce pot să apară. La unii copii, cariile duc la dezvoltarea rapidă a complicațiilor la dinții temporari. Deși uneori nu apar simptome pronunțate care indică complicațiile, totuși acestea apar la mulți copii.

Medicul face anamneza, evaluează factorii de risc, obeservă leziunile, dezvoltarea și multiplicarea acestora, iar apori realizează un plan de tratament. Copilul este examinat medical în scopul de a se afla manifestările clinice precoce și de a vedea dacă există zone de demineralizare a smalțului dinților.

Medicul aplică anumite metode de dagnostic moderne, pentru a diagnostica cariile ascunse ale molarilor temporari. Cu ajutorul lor, el poate analiza și anumite părți ale coroanei molarilor superiori și inferiori.

La copii de vârstă școlară primară, medicul analizează și starea pulpei dentare, verifică sensibilitatea acesteia, inflamația, printr-un test simplu la rece, astfel vede imediat reacția copilului. Medicul recurge și la posibilitatea de a face o examinare mult mai amănunțită a leziunilor carioase sau a cavităților cariilor dentare, mai ales în cazul în care copilul are un comportament neliniștit, din cauza simptomelor sale ce se manifestă și-i produc un disconfort evident.

În ce constă tratamentul pentru cariile dinților temporari la copii?

Tratamentul pentru copiii care au carii ale dinților temporari constă în tratarea preventivă a dinților sănătoși cu preparate cu fluor (geluri, paste de dinți, ape cu gură cu fluor), dar și în acoperirea fisurilor molarilor temporari. Medicul pregătește, tratează, umple cavitățile carioase cu materiale de umplutură compozite, speciale. Uneori sunt necesare coroane artificiale, coroane metalice standard, coroane dentare din zirconiu pentru recconstrucția dinților.

Alte recomandări date de medic sunt cu privire la alimentație, îngrijirea dinților, igiena acestora, alegerea pastei de dinți cu un conținut de fluor adecvat copiilor în funcție de vârsta lor.

Principalele simptome ale cariilor dinților sunt: demineralizarea smalțului, cariile în smalț. Acestea nu sunt chiar o problemă gravă pentru dinte și pot fi tratate. Dacă manifestările sunt avansate, atunci se pot forma cavități carioase în dinți, care au diferite adâncimi. În astfel de cazuri pot apărea complicații: inflamație, abcese, necroza pulpei, procesele inflamatorii acute ale zonei maxilo-faciale.

Dacă la copil aprea durerea de dinți, atunci se face un control cu anestezie locală.

Pentru a reduce dezvoltarea și progresia noilor leziuni carioase în dinți, medicul acoperă gropile și fisurile de pe molarii temporari cu meateriale de etanșare.

La copii, periajul zilnic cu pastă de dinți care conține fluor reprezintă o procedură de igienă obligatorie ce ajută în prevenirea cariilor. Acesta se face cel puțin de două ori pe zi.

Pentru restaurarea dinților temporari distruși de carii, medicul folosește un tratament minim invaziv, cu sau fără injecție cu anestezic local. La restaurarea dinților temporari ce au carii extinse la copii, medicul folosește coroane metalice standard. În plus, medicul recomandă evitarea consumului de alimente care conțin zahăr și periajul dinților de două ori pe zi, cu pastă de dinți ce are fluor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.