Mulți bebeluși adoră să se joace, să apuce obiecte și să aibă multe jucării. Ei au obiceiul să aducă în gură lucrurile care îi interesează, de aceea ele trebuie să fie foarte curate. Părinții sunt deseori preocupați de faptul că micuțul lor duce la gură jucării murdare, își fac griji cu privire că acesta ar putea lua microbi.
Jucăriile pentru bebeluși sunt diferite și vin într-o varietate de materiale. Ele ajung pe podea, unde poate fi praf și murdărie, care se pot lipi direct de ele.
Cum ar trebui părinții să le curețe, pentru ca ele să fie dezinfectate pentru copii?
Cum se dezinfectează jucăriile copiilor?
Bebelușii au un sistem imunitar mai slab sau imatur, așa că este important ca jucăriile să fie curățate adecvat printr-o metodă care îndepărtează praful, murdăria și are și un efect sterilizant.
Se spune că apa alcalină este perfectă pentru curățarea jucăriilor pentru bebeluși.
Sfaturi despre cum să ai grijă de jucăriile copilului:
- Jucăriile din lemn trebuie uscate foarte bine; acestea nu se inmoaie în apă și nu se sterilizează prin fierbere, pentru că apa va intra în lemn și asta va favoriza dezvoltarea mucegaiului; ele se șterg cu un șervețel dezinfectant și apoi se usucă
- Jucăriile din țesături sau din cârpă se spală în mașina de spălat; ele apoi se pun la uscat în aer liber
- Jucăriile din plastic se spală cu apă și cu un detergent neutru. Nu se folosește un burete prea rigid (ci unul moale).
Curățarea și dezinfectarea jucăriilor
Pentru a curăța și dezinfecta jucăriile din plastic și articolele pentru bebeluși, se recomandă apă alcalină electrolizată, ce are un pH peste 12. În aceste condiții alcaline puternice, bacteriile nu pot supraviețui și sunt inactive. Această apă poate steriliza și virusurile (ex. gripale).
De asemenea, ajută și folosirea bicarbonatului de sodiu și stergerea jucăriei foarte bine, chiar de 2-3 ori.
Detergenții pe bază de clor și înălbitorul pot ajuta la îndepărtarea mucegaiului.
Cum se curăță jucăriile de pluș?
Animalele din pluș pot fi și ele, la un moment dat, pline de praf și murdărie și trebuie spălate în mod regulat. Se ține cont de materialul din care este realizat animalul de pluș.
Dacă acesta este din piele sau blană reală, trebuie evitată spălarea, pentru că aceste materiale sunt sensibile la apă. În cazul unor jucării de pluș care sunt din poliuretan spongios, acestea nu trebuie spălate cu apă pentru că astfel își vor pierde forma la umezeală. Acestea se șterg cu o cârpă umedă, prin frecare ușoară. Se verifică întâi să nu-și schimbe culoarea. Ele se pot spăla și în oraș, în mod profesional.
Animalele din pluș se pot curăța la mașina de spălat rufe. Pentru ele sunt necesare: puțin detergent neutru, un balsam, un prosop, o plasă de rufe. Detergenții neutri au proprietăți neutre și sunt indicați în acest caz.
Unele animale de pluș se pot curăța cu ajutorul unui prosop. Se înmoaie un prosop în soluție de curățare în lighean (realizată dintr-un detergent neutru și apă). Apoi se stoarce puțin prosopul și se șterge jucăria pentru a îndepărta murdăria.
În cazul jucăriilor din pluș, care se pot băga în mașina de spălat, lucrurile sunt mai simple.
Ințial se perie de praf fiecare jucărie, pentru a îndepărta o parte din murdărie. Apoi se pun jucăriile de pluș în plasa de rufe, se bagă în mașina de spălat. Fiind produse mai delicate, ele se spală la un ciclu normal, astfel vor avea parte de o spălare rapidă și nu-și vor pierde forma. După spălare și clătire, se oprește mașina de spălat. Nu mai trebuie centrifugare pentru a nu deteriora jucăriile. Apoi se scot jucăriile din mașina de spălat, se înfășoară într-un prosop pentru a absorbi apa.
Se pun jucăriile la uscat pe o plasă de rufe, în aer liber. Înainte de uscare, jucăriile trebuie puțin periate pentru a ridica perii și astfel ele vor avea un finisaj mai pufos.
Uscarea animalelor de pluș se face la aer, dar nu chiar în lumina directă a soarelui, aceasta ar putea duce la decolorarea lor. Ele se vor usca la umbră, într-o zonă ferită de lumina directă a soarelui și cu ventilație mare.