Sarcină & BebeProbleme comune la alăptare, ce trebuie să știe viitoarea mămică

Probleme comune la alăptare, ce trebuie să știe viitoarea mămică

Laptele matern este, intr-adevar, cea mai sanatoasa si naturala cale de a-ti hrani bebelusul, insa de multe ori, apar si anumite probleme comune la alaptare. Aceste dificultati nu au legatura cu abilitatea ta de mama, asa ca nu trebuie sa te lasi descurajata.

Daca te confrunti cu una dintre problemele comune la alaptare, afla ce poti face pentu a o diminua si in cazul in care nu mai poti alapta, apeleaza la pomparea laptelui matern si hranirea bebelusului cu biberonul.

Refuzul bebelusului de a se hrani la san

Uneori, bebe nu vrea pur si simplu sa se hraneasca la sanul tau – plange si refuza sa ia sfarcul in gura. Aceasta problema apare fie primele dati cand incerci sa il inveti cu alaptarea, fie dupa o perioada in care bebe s-a hranit fara dificultati. In primul rand, trebuie sa stii ca dureaza ceva vreme, chiar cateva luni, pana ce si tu si bebe v-ati obisnuit cu alaptarea si nu aveti probleme in acest sens.

Cand bebelusul refuza sa se hraneasca la san primele dati, cauzele pot fi legate de prematuritate – copilul nascut prematur nu poate suge cu forta; de durere (infectii, rani in cerul gurii); de reflux; de colici; de sensibilitatea la anumite alimente pe care le-a consumat mama; de probleme in supt, inghitit si respiratie; de insuficienta cantitatii primite (copilasi cu limba „legata” ce apuca sanul cu gingiile, nu cu limba).

Atunci cand bebelusul refuza sa se mai hraneasca la san dupa o perioada in care alaptarea a decurs bine, cauzele pot fi legate de o rana in gura, imbolnaviurea micutului (infectii, indigestii), schimbarea gustului laptelui matern (daca mama a consumat ceva nou) sau de un flux prea mic sau prea mare al laptelui. Cand intampini aceasta problema, este bine sa discuti cu medicul, care poate consulta bebelusul pentru a verifica daca este perfect sanatos. Daca ai exclus probleme medicale, atunci solutia principala este sa pompezi lapte si sa il hranesti cu biberonul.

Nu renunta, insa, si incearca, cand il vezi relaxat, sa il pui la sanul tau. Poti incerca si protectii de sfarc, care controleaza fluxul de lapte. Incurajeaza-l sa stea la san, chiar fara sa se hraneasca – poti folosi un marsupiu. Faptul ca bebe nu vrea sa se hraneasca la san nu este vina ta – nu renunta sa ii oferi sanul, insa daca refuza, pomparea este o varianta eficienta.

Angorjarea sanilor

Sanii tai pot deveni tari, umflati, incordati si durerosi, cu mameloanele plate. Uneori, lapele nu curge si poti dezvolta febra. Cauza este legata tocmai de o alaptare prea putin frecventa sau insuficienta (sau atunci cand bebe nu se hraneste corect). Solutia este sa alaptezi de cate ori poti si sa pompezi lapte, caci se va elibera presiunea (incearca sa masezi si sa pompezi putin lapte, dupa care adu-l pe bebe la san). Incearca si aplicarea de comprese reci, dupa alaptare. Poti incerca si aplicarea de foi de varza din frigider de doua ori pe zi timp de vreo jumatate de ora.

Un flux mare si jet puternic

Bebe poate sa se inece daca sanii tai au un jet prea puternic de lapte. Daca tasneste cu putere, incearca sa te mulgi cu mana sau sa pompezi putin inainte de a ii da sanul micutului. Poti incerca si protectiile de sfarc. Daca iti curge lapte intre alaptari, apeleaza la tampoanele pentru sani – insa schimba-le frecvent pentru a evita infectii.

Sfarcuri sensibile si dureroase

Este una dintre problemele comune la alaptare de care e greu sa scapi – vei avea mult timp sfarcuri mai mult sau mai putin dureroase. Ele pot fi si fisurate sau inflamate. Incearca un unguent cu lanolina, iar daca te doare intens sau umflarea este mare, vorbeste cu medicul. Pentru a evita mameloanele ranite, asigura-te ca bebelusul apuca intreg mamelonul si o mare parte din areola in gurita. Incearca bai cu apa cu sare, evita sapunul, aeriseste sanii des.

Blocarea canalelor

hranire la biberon

Cand ductele se blocheaza, vei simti un fel de nod sub piele, sanii vor fi rosii si durerosi intr-o oarecare masura. Blocarea canalelor poate fi cauzata de alaptarea prea rara, pozitia incorecta de supt sau supt ineficient.  Pentru a evita aceasta problema, hraneste-l pe bebe de la ambii sani si daca dupa alaptare inca simti sanii plini si presati, pompeaza. Maseaza usor sanii si aplica comprese calde inainte si reci dupa alaptare.

Mastita

Inca una dintre problemele comune la alaptare cu care s-ar putea sa te confrunti. Semnele sunt febra, frisoane, durere de cap, epuizare, stare de letargie. Cauza poate fi o infectie mamara sau angorjarea si canalele blocate netratate (mastita neinfectioasa). Vorbeste neaparat cu medicul daca observi aceste simptome – se prea poate sa ai nevoie de tratament. Poti lua ibuprofen si trebuie sa continui alaptarea combinata cu pomparea laptelui daca sanul nu e golit. Verifica daca alaptarea se face bine – bebe trebuie sa cuprinda cu gura mult din areola, nu doar sfarcul si vezi daca pozitia este corecta (o pozitie verticala, corp la corp, poate fi adecvata). Incearca comprese reci si calde si odihneste-te.

Afta

Dureri extrem de ascutite in timpul si dupa alaptare indica prezenta unei candidoze la nivelul sanului. Ai sfarcuri inflamate care te ustura si te mananca. Trebuie sa discuti cu medicul caci ai nevoie de tratament medicamentos.

Muscaturi dureroase

Pe langa toate problemele comune la alaptare, se poate si ca bebe sa inceapa sa te muste… Atunci cand ii cresc dintii, cand se satura si vrea sa se joace, cand nu ii este foame, bebe poate sa te muste – nu stie ce face. Dezvata-l din prima, intrerupand un timp alaptarea imediat dupa ce a muscat. Ai grija sa nu tipi, pentru a nu ii crea o repulsie fata de alaptare. Daca incepe sa muste des si dureros, vorbeste cu medicul si vezi daca este timpul sa treci la biberon.

Retine, pentru a evita problemele comune la alaptare si a te asigura ca bebe se hraneste sanatos:

  • Incearca mai multe pozitii de alaptare si vezi in care bebe este relaxat si mananca fara probleme; important este contactul corp la corp si linistea;
  • Asigura-te ca bebe suge eficient si apuca intreg mamelonul si o parte din aerola.
  • Aeriseste-ti des sanii, foloseste tampoane absorbante, nu ii lasa umezi (daca a curs lapte schimba-te rapid);
  • Dupa alaptare, umezeste putin mameloanele cu lapte;
  • Poarta sutiene confortabile, elastice,  care sustin, insa nu preseaza deloc sanii;
  • Alapteaza de cate ori bebe o cere si daca iti simti sanii prea plini sau curge lapte, pompeaza putin;
  • Daca ai un jet prea mare, pentru a evita ca bebe sa se inece, pompeaza sau mulge-te putin inainte de alaptare;

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.