Sarcină & BebeSfaturi pentru proaspetele mămici legat de probleme de sănătate comune la bebeluși

Sfaturi pentru proaspetele mămici legat de probleme de sănătate comune la bebeluși

Ca proaspata mama, este bine sa fii mereu pregatita si sa te informezi asupra problemelor de sanatate comune la bebelusi – in loc sa intri in panica atunci cand iti dai seama ca micutul tau este putin bolnavior… In special la primul copil, primele luni acasa cu bebe sunt mai grele: nu stii mereu ce vrea si ce ii trebuie bebelusului, totul este nou, atat frumos cat si infricosator…

Care sunt problemele de sanatate comune la bebelusi, cum le recunosti dupa manifestari, cum trebuie sa intervii adecvat, daca este cazul sa iti faci griji, cand trebuie sa suni medicul… Toate lucruri pe care orice mamica ar fi bine sa le cunoasca! Inca un sfat util: pentru ca nu se poate sa iti suni medicul pediatru la orice ora din zi si noapte – desi o relatie buna cu acesta e esentiala, cere-i o lista clara cu diferitele probleme de sanatate comune la bebelusi, cu simptome, masuri adecvate acasa si semne ca ar trebui sa il consulte medicul.

Colici

Ce inseamna un bebelus cu colici? Inseamna ca cel mic, desi nu exista motiv evident, plange continuu si strident si pare iritat. Colicile nu sunt si nu implica probleme de sanatate, ci doar o neplacere, insa sunt incluse aici deoarece pot fi insotite deseori de balonare si gaze. Pe la 4 luni de zile, bebe va scapa de aceasta neplacere – si voi la fel.

Unii medici pun colicile pe seama indigestiilor (sistemul digestiv este inca slab) sau alergiilor la proteinele din lapte de vaca (daca e hranit cu formula de lapte de vaca sau daca mama consuma produse pe baza de lapte de vaca). Cand are colici, ajuta-l, dupa ce se hraneste putin, sa elimine aerul inghitit si maseaza-i usor spatele si burtica, in sensul acelor de ceasornic. Intinde-l pe spate si apuca-i piciorusele, mimand mersul pe bicicleta – elimina gazele. Poti incerca ceaiuri din farmacie speciale pentru bebelusi.

Diaree

In mod normal, scaunele bebelusilor sunt moi si frecvente, deci iti poate fi greu sa depistezi diareea. Insa daca frecventa scaunelor se intensifica brusc, fara ca bebe sa fi consumat mai mult lapte decat de obicei, daca isi modifica si culoarea sau consistenta, este vorba de diaree. In plus, bebe poate plange din cauza durerilor stomacale. Diareea este una din problemele de sanatate comune la bebelusi, care nu prezinta risc daca eviti deshidratarea micutului. Ofera-i solutii speciale ce previn deshidratarea si ofera-i lapte cat de frecvent accepta.

Daca i-ai introdus alimente semi-solide in alimentatie deja, ofera-i cereale imbogatite cu fier si piureuri de morcovi, orez, banane. Daca diareea dureaza mai mult de doua-trei zile, suna medicul. Atunci cand e insotita de febra si refuzul mancarii, suna-ti imediat medicul pediatru – e vorba de o infectie.

Constipatia

Nu este foarte comun ca un bebe ce se hraneste doar cu lapte sa sufere de constipatie si totusi se intampla, in special daca este hranit cu lapte formula. Bebelusul este constipat atunci cand frecventa scaunului se rareste – nu are scaun timp de o zi – doua (aceasta insa depinzand de frecventa normala a scaunelor sale) si cand scaunul e mai tare decat de obicei.

La bebelusii care au inceput sa consume alimente semi-solide, bananele si cerealele pot cauza constipatie. Ce poti face: baie calda, masaj pe burtica in sensul acelor de ceasornic, bicicleta; peste 3-4 luni, ii poti oferi sirop de mere diluat. Daca plange mult si banuiesti ca are dureri mari si constipatia trece de trei zile, este bine sa iti suni medicul pediatru.

Varsaturi

Una dintre problemele de sanatate comune la bebelusi – a nu se confunda cu regurgitarea dupa alaptare! Cand e vorba de varsaturi si nu de regurgitare, jetul e mai puternic si nu se manifesta imediat dupa masa. Daca vezi ca micutul varsa de doua-trei ori, e timpul sa vezi daca prezinta alte simptome si daca ceva nou in regimul sau ar putea fi cauza. Uneori, daca se agita mult dupa o masa bogata, aceasta poate fi cauza varsaturilor, deci linisteste-l si tine-l in pozitie semi-verticala o perioada. Oricum, varsaturile pot indica: raceala, gripa, infectie, probleme digestive, deci daca continua si vezi ca starea bebelusului se inrautateste, suna medicul pediatru.

Raceala

Una dintre problemele de sanatate comune la bebelusi este raceala – pentru ca sistemul lor imunitar este vulnerabil, micutii pot raci deseori. Nu trebuie sa te sperie – orice copil mic, oricat de ingrijit este, raceste in jur de 10-12 ori anual. Pentru ca poti usor confunda raceala cu o gripa, este bine sa il consulte medicul pediatru, daca starea sa se inrautateste dupa doua-trei zile sau daca febra depaseste 38 grade Celsius la un bebe sub 3 luni, 38,4 grade la un bebe sub sase luni si 39 grade la un bebe de peste 6 luni. Unui copilas racit ii va curge nasul, va tusi, va avea cel mai sigur febra.

Ce sa faci – nu ii administra antibiotice, dar nici medicamente de nici un fel fara recomandarea medicului (chiar si pentru ibuprofen ai nevoie de sfatul pediatrului)! Hidrateaza-l (la 4-5 luni, ii oferi si apa, in afara de lapte), asigura-te ca se odihneste, foloseste picaturi nazale de solutie salina (nu sprayuri) si apoi aspira mucusul. Foloseste un umidificator in camera si nu mari prea mult temperatura camerei, asa incat sa devina insuportabila! Nu il infofoli si nu adopta cai traditionale precum comprese sau bai cu spirt sau reci!

Gripa

Gripa, infectia cu virusul gripal, este una din problemele de sanatate comune la bebelusi, care poate lua forme grave (rareori este fatala). Asa ca fii atenta la simptome: ca si raceala, se manifesta prin febra, tuse, secretii nazale, frisoane; dar si prin o stare generala de letargie, iritabilitate, lipsa miscarii, refuzul mancarii, varsaturi, diaree. Daca febra apare printre primele simptome si creste brusc, atunci cel mai sigur e vorba de gripa. Atat timp cat febra nu creste riscant (vezi mai sus), masurile pe care trebuie sa le iei sunt: hidratare (bebelusului peste 4 luni, ii poti oferi apa fiarta si supa) si odihna din plin. Nu e recomandat nici un medicament fara a merge la medic – de multe ori nici nu ajuta. Daca in 3 zile nu se schimba nimic si inca are febra sau daca febra creste, mergi la medic.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.