Casă și grădinăPrincipalale metode prin care poți duce o viață mai sănătoasă în propria...

Principalale metode prin care poți duce o viață mai sănătoasă în propria casă

Principala cauză a poluării în casă provine din tutun și din efectele fumului. Pentru a-ți menține sănătatea plămânilor este important să trăiești într-un mediu sănătos și să aplici și alte strategii importante în propria casă. Află care sunt principalele metode prin care poți duce o viață sănătoasă în propria casă.

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum îți poți menține sănătatea plămânilor în casa ta
  2. Alimentația pentru sănătatea plămânilor

1.Cum îți poți menține sănătatea plămânilor în casa ta

Când vine vorba despre sănătate, alimentația corectă, exercițiile fizice și mediul de trai, din casă, merg mână în mână. Întrebarea este dacă nu ar trebui să fie evitați și alți factori, pentru a putea duce o viață sănătoasă.

Atmosfera în casă

Un climat sănătos în propria casă este necesar pentru a-ți menține sănătatea organismului. Poți face asta prin următoarele strategii:

  • Menține un aer curat și proaspăt în interiorul casei, aerisește dimineața sau ori de câte ori este nevoie
  • Încălzește corespunzător casa, ar trebui să ai cel puțin 18⁰C în camere și până la 23⁰C în baie
  • Menține o umiditate optimă în casă și o ventilație corespunzătoare; se spune că predispoziția omului la afecțiuni sau boli infecțioase crește la un nivel de umiditate de 30%
  • Dacă aerul este prea uscat în casă, membrana mucoasă se deshidratează, iar ochii devin mai uscați; asta poate crește riscul de infecții bacteriene, declanșarea inflamațiilor și a răcelii.

Fă exerciții de respirație pentru plămâni

Exercițiile de respirație au scopul de a facilita schimbul de oxigen și de a îmbunătăți mobilitatea diafragmei. De asemenea, ele ajută la deplasarea și eliminarea secrețiilor și la restabilirea capacității pulmonare. Ele se fac acasă, respectând indicațiile unui kinetoterapeut.

Există multe moduri de a respira: superficial, adânc, lin, tare, liniștit, natural, nenatural. Exercițiile de respirație au rol vindecător și sunt folosite și în meditație. Multe beneficii ale respirației le observăm imediat, pentru că ne oferă o stare de bine, de relaxare.

Respirația diafragmatică se caracterizează prin faptul că diafragma atrage oxigenul în partea cea mai largă și cea mai inferioară a plămânilor. Respirația este profundă și adesea se absoarbe mult oxigen la o singură inhalare naturală. Prin respirație diafragmatică se obțin beneficii și la coloana vertebrală, se face un masaj blând și se revitalizează sistemul nervos la fiecare respirație. Atunci când diafragma se relaxează la expirație, sistemul nervos parasimpatic va trimite un semnal în corp și astfel vei simți o stare de odihnă și de calm. Respirația este un mod simplu de a te calma și de a-ți menține sănătatea.

Vezi aici un video cu exerciții de respirație pentru plămâni:

Plantele medicinale

Principalele 5 plante medicinale cu efecte benefice pentru plămâni sunt: cimbrul, eucaliptul, ghimbirul, ceaiul verde și mugurii de pin. Acestea oferă multe avantaje:

  • Cimbrul are proprietăți antifungice și antiseptice. Este recomandat în cazuri de tuse, dureri de gât, eliminarea sputei. Cimbrul facilitează respirația și ajută la detoxifierea plămânilor. Se consumă sub formă de infuzie sau se fac inhalații.
  • Ceaiul verde are flavonoide antioxidante, catechine, care atenuează leziunile pulmonare.
  • Eucaliptul este folosit în medicina tradițională, în tratamentul problemelor respiratorii, are efect asupra fluidității mucusului pulmonar.
  • Ghimbirul are proprietăți antioxidante puternice, ajută la curățarea plămânilor, la prevenirea și tratamentul gripei și răcelii.
  • Mugurii de pin și de brad au proprietăți antiseptice și expectorante, ajută la reducerea tusei și la subțierea mucusului pulmonar.

Aromaterapia

Aromaterapia face parte din terapiile naturale și poate fi aplicată și în casă. Efectele unor uleiuri esențiale asupra plămânilor și asupra căilor respiratorii sunt uimitoare. De exemplu, uleiul esențial de eucalipt, uleiul esențial de mentă și uleiul esențial de lămâie ajută în protejarea plămânilor de infecții.

Aceste uleiuri esențiale sunt recomandate în scop preventiv, dar se pot folosi și în tratamentul afecțiunilor respiratorii.

Ele se pot pune (sub formă de picături) într-un aroma difuzor în care se adaugă și puțină apă, sau se fac inhalații cu abur cald. De asemenea, uleiurile esențiale se folosesc și în masaj, pe frunte, piept și spate, dar mai întâi trebuie puțin diluate cu ulei vegetal (ex. ulei de măsline ce are și el numeroase beneficii pentru piele).

Folosește plante de apartament

Plantele de interior sunt cel mai bun mod de a curăța aerul din casă și de a-ți proteja astfel și sănătatea plămânilor. Plantele absorb toxinele, produc oxigen, promovească creativitatea, concentrarea, au efect terapeutic.

Renunță la fumat

Fumatul în casă afectează mediul interior și sănătatea plămânilor. Compușii chimici nocivi din fumul de țigară rămân încorporați în pereți, obiectele de mobilier, îmbrăcăminte, dar și în alte lucruri din casă. La acest factor de poluare se adaugă și praful, care este și el destul de periculos pentru sănătate.

Gudronul de tutun va fi mereu prezent în casa ta, dacă fumezi în interiorul acesteia, în mod frecvent. Pentru a trăi într-un mediu mai sănătos, ar trebui să nu mai fumezi în casă, să elimini acest obicei dăunător din viața ta. Pentru a elimina efectele fumului de țigări din casă, folosește un purificator de aer de calitate. În acest fel poți elimina mirosul și compușii chimici degajați de anumite substanțe chimice din locuință, din mobilierul de pal, mochete, lacuri, produse de curățenie.

Poluarea din casă poate duce la anumite probleme de sănătate, la afecțiuni ale sistemului respirator, ale sistemului nervos și gastrointestinal. De asemenea, anumite substanțe toxice pot cauza dureri de cap, iritații, alergii, boli, uscăciunea căilor respiratorii, scăderea puterii de concentrare și a memoriei.

2. Alimentația pentru sănătatea plămânilor


Pentru a avea o sănătate bună a plămânilor alege o dietă echilibrată, care să conțină nutrienți ce ajută în prevenirea și tratamentul bolilor pulmonare. De exemplu sunt recomandate alimentele care conțin vitamine (A, C, E) și minerale (potasiu, zinc, magneziu, seleniu). Suplimentarea cu vitamine ajută în consolidarea sistemului imunitar al organismului. De asemenea, consumul de pește are un conținut bogat de acizi grași Omega-3, care au proprietăți antiinflamatorii. Se recomandă consumul de ton, somon, sardine, hering și macrou.

Alimentația este foarte importantă pentru sănătatea plămânilor. De exemplu legumele și fructele nu trebuie să lipsească din dietă, pentru că ele mențin sănătatea organismului, cresc imunitatea, încetinesc declinul funcțiilor pulmonare. Consumul de fructe și legume este indicat și oamenilor care suferă de astm.

Pentru a-ți menține sănătatea plămânilor, este recomandat și consumul de usturoi și ceapă, care sunt considerate antibiotice naturale, deci previn infecțiile din organism.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.