Cât de importantă este intimitatea emoțională în căsătorie?

0
138

Intimitatea emoțională are legătură cu acea conexiune sufletească. Când doi oameni căsătoriți sunt intimi din punct de vedere emoțional, ei își folosesc emoțiile pentru a-și arăta dragostea și pentru a rămâne unul lângă celălalt. Ei își mărturisesc iubirea, încrederea, respectul și au un mod sincer și deschis de a interacționa.

Conexiunea emoțională este un element esențial într-o relație de cuplu sănătoasă, de durată. Oamenii vor să se simtă iubiți, apropiați, admirați, apreciați, să se ajute reciproc, să simtă acel sentiment de siguranță și protecție. Dacă conexiunea emoțională lipsește, va fi greu ca o căsătorie să supraviețuiască.

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum îți dai seama că lipsește intimitatea emoțională în căsătorie
  2. Cum construiești intimitatea emoțională în căsătorie

1. Cum îți dai seama că lipsește intimitatea emoțională în căsătorie

Multe cupluri își pierd intimitatea emoțională din cauza vieții stresante pe care o duc, a jobului sau a programului încărcat, a stărilor de nervi, a afecțiunilor psihice, a lipsei de timp și de interes pentru persoana iubită.

Dacă te simți singur, frustrat, deconectat emoțional de persoana iubită, este clar că ceva nu merge în căsătoria ta. O relație de cuplu fără intimitate emoțională nu poate rezista.

Principalele semne ale lipsei de intimitate emoțională în cuplu:

Te simți singur și te distanțezi de persoana iubită

Aceste semne arată că intimitatea emoțională scade în relație. Cu cât te simți mai singur în căsătorie, cu atât pentru tine deconectarea emoțională va fi mai dureroasă. Deși împărtășești o viață cu persoana de cuplu, trăiești în aceeași casă cu ea, totuși simți că ceva nu merge, că v-ați îndepărtat, că nu mai există conexiune emoțională în relația voastră.

Lipsa de afecțiune și de dragoste

O căsătorie fără afecțiune arată că dragostea și pasiunea au dispărut. Lipsa conexiunii emoționale afectează și viața intimă, iar asta creează tensiune și frustrare în relație.

Lipsa comunicării și a empatiei

Persoanele care nu știu să comunice în relație, de regulă nu știu să construiască o intimitate emoțională. Ele au conversații seci, neinteresante, prin care nu știu să își facă viața mai frumoasă. Lipsa comunicării duce la distanțare și la pierderea dragostei.

Din cauza pierderii conexiunii emoționale, dispare și empatia, acea abilitate de a înțelege sentimentele celeilalte persoane și de a-i arăta că îți păsa de ea. Prin pierderea empatiei, se creează un gol în relație și retragerea emoțională devine mai mare.

Certuri interminabile și tendința de a critica persoana iubită

Aceste obiceiuri apar și din cauza lipsei intimității emoționale. În multe cupluri, oamenii se ceartă frecvent de la bani, treburi casnice sau alte probleme (cum sunt acelea legate de copii) tocmai pentru că se simt singuri, frustrați, lipsiți de acea empatie și conexiune emoțională. La acestea se adaugă și glumele fără rost, obiceiul de a critica și de a lua în derâdere comportamentul celuilalt. Toate acestea produc stres, stări de nervi, tensiune și ruperea relației.

Când apar certuri, unul probabil va ceda la un moment dat, însă acest lucru de a face mereu pe plac dispoziției proaste a partenerului poate deveni foarte stresant și obositor pe zi ce trece. Stările de nervi care apar zi de zi în relație, conflictele create nu fac decât să distrugă și mai mult intimitatea emoțională și relația de cuplu.

Citește și:  Domnișoare de onoare de sex masculin, află care sunt îndatoririle

2. Cum construiești intimitatea emoțională în căsătorie

Uneori ai senzația că nu mai cunoști persoana iubită, deși ai fost căsătorit cu ea ani de zile. Realitatea vieții este că oamenii se schimbă în timp, probabil și din cauza circumstanțelor ce apar în viață. Pentru a-ți menține relația, trebuie să fii atent la nevoile emoționale ale celeilalte persoane, să construiești iar intimitatea emoțională dacă aceasta a fost afectată de acțiunile tale.

Pentru a te conecta cu nevoile persoanei iubite, trebuie să fii deschis, sincer și un pic vulnerabil față de ea, să-ți exprimi sentimentele și să încerci să te apropii emoțional de aceasta. Dacă faci primul pas și ești un pic vulnerabil, s-ar putea să o determini și pe ea să facă același lucru.

Încăpățânarea partenerului

Toți oamenii au defecte și orgolii, deci este greu de trecut peste anumite aspecte neplăcute ce apar într-o căsătorie, în care există probleme de intimitate emoțională. Unii apelează chiar la ajutorul unui consilier matrimonial pentru a-și rezolva problemele, pentru a-și salva relația de cuplu.

Cei care se confruntă cu încăpățânarea partenerului au nevoie de mai multă răbdare și compasiune, dacă își doresc să repare situația.

Conexiunea emoțională este ceva ce se poate construi treptat, asta dacă cei doi au deschiderea necesară unul facă de celălalt și dacă își doresc să fie mai apropiați.

Alte metode de a construi intimitatea emoțională în relație

Petrecerea timpului împreună este o modalitate bună de a construi intimitatea emoțională. O mică călătorie în weekend v-ar putea aduce momente plăcute și v-ar putea aproapia mai mult. Nu este suficient să stați seara la TV sau să faceți cumpărături împreună, aveți nevoie de activități mai speciale, care nu se fac zilnic și care vă pot îmbunătăți starea de dispoziție.

Încercați să fiți mai generoși, să vă faceți mici atenții sau cadouri, să vă manifestați compasiunea și empatia. Mulți oameni își consolidează relațiile prin generozitate, asta îi apropie mai mult și îi ajută să aibă o conexiune emoțională mai bună. Arătați-vă atenția, recunoștința, chiar și în cele mai mici acțiuni cum ar fi pregătirea mesei, spălatul mașinii, mersul la cumpărături, etc.

Încercați să comunicați mai mult, să discutați despre problemele pe care le aveți și cum le-ați putea rezolva. Comunicarea sănătoasă vă poate salva căsătoria de la divorț.

Problemele de intimitate emoțională apar din diferite cauze și ele trebuie înțelese și rezolvate. Principalele cauze sunt ciclurile de viață, problemele legate de situația financiară sau de viața personală. Prin identificarea factorilor ce au produs stres și tensiune în relație, orice problemă de intimitate emoțională se poate rezolva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.