Sarcină & BebeSfaturi pentru pregătirea bebelușului pentru somn

Sfaturi pentru pregătirea bebelușului pentru somn

Pregatirea pentru somn a bebelusului – da, trebuie sa il pregatesti pentru ora de culcare, nu este de ajuns sa il pui in patut si gata! Multe proaspete mamici se plang de programul neregulat si intrerupt de somn al bebelusului. Exact cand crezi ca doarme linistit si profund si vrei sa te intinzi si tu, il auzi plangand!

Din fericire, exista cateva metode eficiente pentru pregatirea pentru somn a bebelusului, asa incat sa aveti amandoi un program de odihna cat de cat satisfacator. De la alegerea patutului, la invelirea micutului si la povestile dinainte de culcare.

Alegerea patutului

Alege un patut nou, cu o saltea moale si compacta, care sa se potriveasca perfect in cadrul patutului. Inainte de a culca bebelusul, este bine odata la cateva zile sa aerisesti salteaua. Patutul trebuie sa fie solid, sa nu se clatine, sa nu faca zgomot si sa nu aiba decupaje decorative in care micutul isi poate prinde mainile.

Locatia patutului

Niciodata nu dormi cu bebelusul in pat! Din motive de siguranta (exista cazuri multe de moarte subita infantila), dar si din motive de confort! Dar unde pui patutul? In primele luni, poate ca este mai comod sa pui patutul in camera ta si a sotului pe timpul noptii, pentru a il auzi bine cand se trezeste si vrea de mancare.

Insa inca de la inceput, ziua obisnuieste-l pe bebe sa stea in camera sa, pentru a ii fi familiara, caci dupa cateva luni de viata, vei incerca tranzitia – vei pune patutul in camera sa si vei lasa usile deschise pentru a il putea auzi. In primul stadiu, bebe poate dormi si intr-un cosulet pentru copii, dar nu va incapea multa vreme. Poti sa te interesezi de anumite modele de cosulete pentru bebe cu trei laturi, care se ataseaza de marginea patului tau – astfel, va fi foarte aproape de tine, insa separat.

Nu schimba des locatia

Odata ce i-ai stabilit locul patutului, lasa-l asa – dupa cum s-a spus, ziua in camera sa, iar noaptea pentru o vreme, langa patul vostru.

Ordine

Inainte de culcare, aduna toate jucariile din patut, pentru a evita riscul de sufocare. Poti folosi un sac de dormit pentru caldura.

Infasat

Unii bebelusi dorm mai bine infasati intr-o patura moale. Alege o patura subtire, moale si nu prea calduroasa. Ai grija sa inveti exact cum trebuie sa infasezi bebelusul, pentru a nu il incomoda.

copil pregatit de somn

Camera

Nu pastra o temperatura prea ridicata in camera in care va dormi bebelusul, caci ii va fi cald. Cand nu este in camera lui, aeriseste-o timp de jumatate de ora – o ora. Pastreaza intuneric in camera la ora culcarii, nu tine lumina aprinsa (sau semi-intuneric daca vezi ca nu doarme, insa lumina sa fie departe de patutul micutului).

Leganat

Leganatul il adoarme pe bebe, iar in primele luni de viata, scaunul-balansoar este foarte eficient (dar ai grija sa il supraveghezi). Inainte de culcare, il poti legana in brate o vreme, insa nu il obisnui des sa adoarma in bratele tale, caci va cere mereu acest „tratament”. Leagana-l in timp ce ii canti si pune-l in patutul lui inainte sa adoarma, cand ai cum.

Cantecele si povesti

Desi tu te poti plictisi la culme, foarte important in pregatirea bebelusului pentru somn este sa ii formezi o rutina stabila si regulata inainte de ora culcarii. Lui bebe ii plac lucrurile repetitive si cunoscute! Asadar, alege doar doua-trei cantecele pe care sa i le canti mereu si doar doua-trei povesti pentru bebe pe care sa i le spui in fiecare seara.

Alege acele cantece si povesti care nu te deranjeaza – gandeste-te ca le vei spune mult timp de acum incolo! Povestile cele mai eficiente pentru bebe sunt cele cu ritm si rime (nu intelege el ce spui, insa ii place cum suna). Nu te gandi ca e prea devreme pentru povesti, caci el aude totusi cuvintele si se obisnuieste cu limbajul verbal. Daca urmezi aceasta rutina de cantecel si poveste, bebe va pricepe semnalul si va sti ca e timpul de culcare.

Activitate

Cu vreo doua ore inainte de culcare, incearca sa ii oferi o activitate „obositoare”: fie porneste-i caruselul si lasa-l sa se uite cum se misca si cum canta, fie pune-i in patut o jucarie colorata cu sunete, fie foloseste o lampa care proiecteaza pe perete diverse forme, desene care se misca. Bebe va obosi si se va culca mai multumit daca a avut o „zi plina”. In plus, o plimbare de dupa-amiaza la aer curat il va ajuta sa aiba un somn odihnitor.

Apropiere

De multe ori, bebe se trezeste si plange nu pentru ca vrea laptic, nu pentru ca il doare ceva, ci pentru ca se simte singur si are nevoie de atentie, afectiune – insa ai si tu nevoie de putin somn! Incearca un mic truc: tine pe tine, direct pe piele, mai mult timp paturica sau sacul de dormit in care il invelesti, asa incat acesta sa prinda mirosul tau. Bebe se va simti mult mai in siguranta asa!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.