Dintre plantele toxice pentru pisici, crinii reprezinta un adevarat pericol, chiar si o mica cantitate poate afecta negativ viata acestor patrupede.
Micutele noastre animale de companie – pisicile – nu sunt in plina armonie cu plantele decorative de apartament, intrucat fie din plictiseala sau joaca, fie ca simt nevoia de a elimina ghemotoacele de par din stomac, au tendinta sau obiceiul de a roade tulpinile, florile plantelor ornamentale din casa. Prin continutul lor de substante nocive plantele pot dauna atat oamenilor cat si animalelor, de aceea chiar este necesar sa evitam accesul pisicilor in camera unde sunt tinute aceste plante.
Conform medicilor veterinari cea mai intalnita problema de intoxicatie la pisici este cea cu crini. Chiar si in cantitati mici atat polenul, petalele cat si frunzele au o actiune toxica sau chiar mortala pentru animalul de companie si poate cauza diverse simptome clinice cum ar fi dificultati de respiratie, depresie, deshidratare prin sete excesiva, voma, greata, diaree, iar in anumite cazuri mai complicate apar afectiuni renale deosebit de grave care pot duce la deces.
Pisica avand o fire jucausa sau uneori chiar din pliciseala are tendinta de a fi in centrul atentiei. De aceea fiecare proprietar al unui astfel de animal de companie trebuie sa tina cont de anumite sfaturi ce sunt utile pentru a evita si preveni eventualele probleme ce apar in urma ingerarii de plante toxice de catre acesta.
In primul rand, nu trebuie sa-i lipseasca anumite vegetale ca de exemplu: iarba (numita iarba matei), salata sau chiar si orzul care au un rol foarte important in sanatatea pisicii, o ajuta in eliminarea ghemotoacelor de par din stomac. Varza este incredibil de buna pentru stomac, la fel si morcovul este foarte bun pentru pisici, unele chiar il rod cu placere, iar patrunjelul este folosit ca vermifug.
In cazul in care face mici pozne prin casa nu trebuie certata de catre stapan.
Anumite jucarii pentru pisici ii pot ocupa timpul in mod placut, astfel incat sa nu mai fie curioasa sa studieze plantele din apartament.
Crinul de Paste cunoscut si sub denumirea de Lilium longiflorum este o frumoasa floare ce provine din Japonia, mai exact din insulele Ryukyu. Acest crin este usor de recunoscut dupa aspectul cat si mirosul lui deosebit si este considerat cea mai veche planta cultivata de om, el fiind apreciat inca din Antichitate, de la vechii egipteni. Aceasta floare a fost simbolul monarhiei franceze timp de multi ani, exprima puritate prin stralucirea sa, insa pe cat este de placuta, pe atat este si de toxica pentru pisici.
Crinul patat este numit si Lilium tigrinum, sau crinul vargat din Japonia. Aceasta planta face flori rosii-portocalii, in interior patate cu purpuriu si este considerata la fel de toxica pentru pisici precum cea prezentata mai sus.
Crinul rubrum denumit Lilium speciosum rubrum este o floare cautata pentru parfumul ei, infloreste vara regasindu-se deseori pe terasele noastre ca floare ornamentala. Acest crin face si el parte din categoria plantelor toxice pentru pisici.
Crinul rosu cunoscut si ca Lilium umbellatum este o planta ce infloreste primavara-vara si este formata din 3-5 cupe florale de culoare rosie, are tija lunga, frunzele ascutite, groase, in nuante verzi, care necesita multa lumina si trebuie udata moderat.
Crinul oriental sau Lilium orientalis este o planta originara din Asia. Infloreste primavara si este foarte populara drept planta de apartament si de gradina. Are tulpina inalta de cel mult 90 cm, iar florile sunt batute, mari, de culoarea roz, puternic mirositoare.
Crinul de zi sau Hemerocallis dumortieri si Hemerocallis fulva este o planta perena decorativa destul de rezistenta la diferite conditii de clima, usor de cultivat incepand cu luna martie-aprilie pana in toamna, face flori parfumate si compacte ornamental (cu aspectul unei tufe cu diametru de 22 cm) ce dureaza o zi, iar frunzele sunt inguste si verzi. Se inmulteste an de an, trebuie tinuta la lumina si udata la timp.
Crinii sunt plante decorative des cultivate de catre om intr-o bogata varietate ce infrumuseteaza incaperea prin eleganta si gama culorilor lor, dar in acelasi timp sunt apreciate inca din Antichitate pentru propietatile terapeutice. Pentru sanatatea prietenilor nostri necuvantatori insa, crinii reprezinta o adevarata problema.
In momentul cand pisica decide sa incerce gustul de crin si musca din frunza sau floarea acestuia s-ar putea ca intr-o perioada scurta de timp, de cateva ore, sa inceapa sa vomite, sa aiba stari de greata, sa isi piarda pofta de mancare si chiar sa intre in coma. In cazuri mai grave apar leziuni renale, iar daca nu primeste ajutor medical timp de 36-72 de ore poate sa moara.
Cel mai bun lucru pe care il putem face pentru pisica noastra in cazul cand observam ca prezinta anumite simptome clinice datorate ingerarii sau inhalarii unei substante toxice, este sa mergem cu ea de urgenta la un medic veterinar pentru a fi tratata corespunzator.
In cazul cand medicul nu este disponibil din oarecare motiv, primul lucru care trebuie facut este de a-i goli cumva stomacul de otrava. Pentru aceasta este recomandata o lingurita de sare dizolvata in apa calduta care o va ajuta sa vomite tot din stomac. De asemenea, otrava poate fi neutralizata cu un amestec din albus de ou, lapte si ulei vegetal, care trebuie inghitit de catre pisica. In cele din urma animalul trebuie totusi dus la un medic veterinar.