Planta de gradina – Crocus (Brandusa) este o splendida floare de primavara, pe care, daca nu o aveti deja in gradina, pentru primavara urmatoare, trebuie neaparat sa o cultivati. Imaginati-va un covor multicolor de flori rasarite printre primele fire de iarba ale peluzei, care se deschid cand celelalte plante abia incep sa creasca, iar ghioceii tocmai s-au trecut, in zilele de inceput de primavara. Sunt o minunatie.
Exista si specii de Crocus care se pot cultiva primavara si vor inflori toamna. Crocus (Brandusa) se poate cultiva si in ghivece, pe balcon sau pe terasa. Are o inaltime de 8-10 centimetri. Dintre cele 89 de specii ale familiei Iridaceae, din care face parte si Crocus (Brandusa), cele mai multe infloresc primavara, iar unele toamna. Este o planta originara din bazinul mediteraneean, dar una dintre specii – Crocus vernus – este specifica regiunilor temperate din Europa.
Poate fi vazuta si pe pajistile din zonele de deal si din cele muntoase din Romania. In judetul Sibiu, exista o rezervatie naturala, Suvara Sasilor, in care creste specia protejata Crocus banaticus, alaturi de alte plante rare, precum narcisa salbatica (Narcissus stellaris), irisi (Iris sybirica), gentiane (Gentiana pneumonaunthe), orhidee (Orchis incarnata, Orchis laxiflora, Orchis transillvanica), mesteacanul argintiu (Betula pendula) etc.
Denumirea “Crocus” vine din limba greaca (“krokus” – “sofran”) si se refera la specia Crocus sativus, din care se extrage o substanta aromatica, de culoare galbena, cu multiple intrebuintari in medicina, in preparatele culinare sau drept colorant, motiv pentru care aceasta specie se mai numeste si Sofranel.
Pentru a se obtine un kilogram dintr-o astfel de substanta, este nevoie de 150 000 de flori (un kilogram de extract costa, in prezent, in jur de 30 000 de euro). In vechile civilizatii (greaca, egipteana), extractul de sofran se folosea ca aroma alimentara, precum si ca ofranda adusa zeilor.
Cultivare si ingrijire
Pentru ca planta de gradina – Crocus (Brandusa) se inmulteste prin bulbi, acestia trebuie plantati toamna, astfel incat Brandusa sa infloreasca primavara. Bulbii se pun in pamant, la o adancime de 7-8 centimetri, grupati, la o distanta de 6-10 centimetri intre ei. Solul trebuie sa fie usor si cu un bun drenaj.
Planta se dezvolta la lumina, dar suporta si semi-umbra, de aceea poate fi cultivata si in jurul copacilor, pentru a impodobi gradina, in februarie – martie. Nu trebuie facut nimic altceva, bulbii raman in pamant si, in primavara urmatoare, vor rasari din nou si un alt ciclu de crestere va fi reluat. In cazul branduselor de toamna, bulbii se vor scoate din sol, tot dupa ofilirea frunzelor, si se vor replanta imediat, dupa ce se separa bulbii mai mici, pentru a se inmulti.
Inflorire
Florile plantei de gradina – Crocus (Brandusa) sunt incantatoare – albe, galbene, roz, violet, bicolore, dungate, cu un parfum foarte placut. Cand brandusele sunt plantate mai multe laolalta, creeaza efecte vizuale exceptionale. Semintele se formeaza in mici capsule si au o forma lunguiata.
Inmultire
Cultivata in gradina, planta de gradina – Crocus (Brandusa) se inmulteste foarte usor, prin bulbi, fara ingrijiri speciale. Singura grija pe care trebuie sa o aveti este sa nu ii rupeti frunzele, inainte ca acestea sa se usuce firesc, dupa ritmul vegetativ al plantei, deoarece brandusa are nevoie sa isi refaca fortele dupa inflorire. Se poate inmulti si prin seminte, care se planteaza primavara.
Daunatori si erori de crestere
Planta de gradina – Crocus (Brandusa) nu este atacata de daunatori (cu exceptia sobolanilor care mananca bulbii) si este foarte rezistenta si in conditii de crestere mai putin favorabile (temperaturi mai scazute, seceta etc.). Nu ii prieste excesul de apa, deoarece poate provoca putrezirea bulbilor.
Bulbi de Crocus (Brandusa) se pot procura din florarii, unde se gasesc, mai ales, hibrizi, din care se vor dezvolta plante foarte frumoase. Bulbii pusi in jardiniere, pe balcon, vor da culoare si personalitate spatiului respectiv, cand nici o alta planta nu ar rezista la temperaturile relativ scazute din februarie – martie.