Begonia, planta erbacee perena, denumita stiintific Begonia Rex, este o planta stufoasa care poate atinge o inaltime de 30-40 cm. Face parte din Ordinul Begoniales, familia Begoniacae. Aceasta planta se imparte in doua categorii: begonia de frunze si begonia de flori, insa se poate imparti si in functie de tipul si forma radacinilor: planta cu radacini rizomatoase (cu rizomi), cu radacini tuberculate (cu tuberculi) sau cu radacini fasciculate (fibroase). Daca i se acorda o ingrijire corespunzatoare, begonia poate inflori tot anul.
Frunzele acestei plante sunt lucioase si verzi, iar uneori, roscate si carnoase. Florile seamana cu cele ale trandafirilor si pot avea diferite culori, cum ar fi rosu inchis sau roz, galben sau alb. Florile apar in timpul verii sau primaverii, dar pot aparea si in celelalte sezoane, in functie de specie sau de conditii. Numele acestei plante provine de la Michel Begon, guvernator in Santo Domingo, insa cel care a descoperit-o a fost francezul Charles Plumier, un botanist si calugar. Begonia este orginara din India, Indonezia, America Centrala si America de Sud.
Begonia este una dintre cele mai apreciate plante de apartament, printre care amintim si specia Corallina, ce are florile stranse in ciorchini care pot creste pana la 70 cm. Alte specii de begonie sunt: Begonia Semperflorens, caracterizata printr-un aspect foarte frumos, mai precis de tufa, ce poate ajunge la 30 cm; Begonia tuberhibrida, care este o planta cu flori colorate in alb, galben sau rosu si care infloreste numai in zilele lungi, adica de vara; Begonia gracilis, o planta pitica, cu frunze mici si aramii, dar si cu flori albe, roze sau rosii.
Toate aceste specii mai sus mentionate, dar si celelalte sunt capabile sa infloreasca pe tot parcursul anului, chiar daca, in sezonul rece, acestea trebuie sa intre in semirepaus. De asemenea, aceste plante de apartament nu au nevoie de ghivece foarte inalte, in general, conditiile optime se rezuma la un ghiveci de marime medie, in functie de cat de dezvoltate sunt plantele, dar si de radacinile acestora. Nu trebuie omis nici faptul ca begoniile prefera o umiditate crescuta, in cazul in care aerul va fi uscat, se va pulveriza cu apa in aer, cu precautie.
Planta decorativa poate fi asezata in dreptul ferestrei de la bucatarie, singura, sau impreuna cu alte plante. Nu este indicat sa se afle intr-o zona prea calduroasa, insa nici prea rece, mai ales ca in sezonul rece, daca ramane in dreptul ferestrei, poate suferi din cauza frigului. Si in sezonul cald, ca si in cazul altor plante de apartament, acesteia nu ii este prielnic curentul. In timpul iernii, are nevoie de cel putin 12°C si, in caz ca temperatura va fi mai scazuta, begonia va muri.
Aceasta planta se poate dezvolta cel mai bine la o temperatura cuprinsa intre 15°C si 21°C. In timpul verii, poate fi scoasa afara, pe o tereasa, insa trebuie pusa intr-un loc semi-umbrit, adica nu trebuie sa fie in actiunea directa a razelor soarelui, deoarece poate suferi arsuri la nivelul frunzelor.
Apoi, nu se va mai putea interveni in tratarea acestor arsuri si, tocmai de aceea, nu este recomandat sa fie expusa razelor puternice de soare. Oricum, lumina este elementul vital care ajuta la dezvoltarea atat a plantelor de apartament, cat si a tuturor plantelor. Si begonia are nevoie de lumina, dar si de apa. Astfel, trebuie udata periodic, pe tot parcursul anului, in cantitati moderate.
La inceputul primaverii, planta decorativa va fi replantata intr-un pamant amestecat, format din pamant din frunze si turba. Dupa ce infloreste si inainte sa fie replantata, begonia trebuie taiata, intrucat va creste mai deasa. La un interval de doua saptamani, se va trata cu ingrasaminte speciale. Nu trebuie sa uitam nici ca, in timpul udarii, frunzele trebuie ferite de apa, intrucat acestea se pot imbolnavi cu usurinta, cu atat mai mult cu cat begonia este considerata o planta sensibila, fiind predispusa fainarii si a paianjenului rosu, la fel ca si alte plante de apartament.
Un alt daunator, la care este predispusa begonia, este mucegaiul cenusiu ce afecteaza de regula numai plantele tinere. Acest daunator poate fi prevenit prin evitarea excesului de umiditate, dar si printr-o aerisire frecventa a spatiului in care planta decorativa se dezvolta. Si boala bacteriala, denumita stiintific Xanthomonas, poate afecta frunzele plantei, aparand la nivelul acestora niste pete care seamana mai degraba cu pete de ulei.
In sezonul rece, begonia va intra in semirepaus, nu se va mai dezvolta ca pe timpul primaverii si al verii, astfel, i se vor usca o parte din frunze. Nu e niciun motiv de ingrijorare, intrucat, in aceasta perioada a anului, este normal ca frunzele plantei sa se usuce. Tot in sezonul rece, planta decorativa va fi udata rar, cu atat mai mult cu cat pamantul nu trebuie sa fie prea imbibat cu apa, caci e posibil ca planta sa moara.