Abutilon este o planta lemnoasa care, de la inceputul primaverii, pana toamna tarziu, se impodobeste cu nenumarate flori, in forma de clopotei colorati. Unele specii cresc sub forma de arbusti, care, in ghiveci, pot sa ajunga si la 2-3 metri inaltime, altele sunt agatatoare. Frunzele sunt asemanatoare celor de artar, de unde si denumirea de “Artar de apartament”, “Artar cu flori” sau Pristolnic. Alte denumiri populare au legatura cu forma florilor, de exemplu, “Lampa japoneza”. Denumirea stiintifica a fost data de medicul arab Abu Ali Ibn Sina, autorul celebrei carti “Kitab al-Shifa”, o enciclopedie stiintifica si filosofica.
Abutilon este o planta originara din regiunile tropicale din America de Sud, din Noua Zeelanda si din Bazinul mediteraneean, unde, in mediu natural, poate sa ajunga la 3-4 metri inaltime.
Cultivare si ingrijire
Planta de apartament – Abutilon are nevoie de multa lumina, dar filtrata, pentru ca razele directe ale soarelui ii dauneaza, de aceea amplasarea langa o fereastra spre est sau spre sud este potrivita. Vara poate fi tinuta pe balcon, pe terasa sau in gradina, in locuri semiumbrite, iar iarna va fi asezata in interior, la temperaturi care sa nu coboare sub 6-8 grade Celsius. La inceputul primaverii, este necesar ca plantei sa i se faca toaleta, inlaturandu-se crengile care au crescut dezordonat, spre interior, sau care sunt uscate, prea fragile sau prea lemnificate.
Taieri se vor face si toamna (deoarece planta creste destul de repede), retezandu-se crengile laterale la jumatate. De asemenea, anual, tot, primavara, trebuie improspatat pamantul din ghiveci (mranita, pamant de gradina si putin nisip) si, eventual, schimbati vasul, daca planta nu mai are suficient loc pentru a se dezvolta.
In perioada de crestere si de inflorire, se va uda abundent, mai ales cand temperaturile sunt foarte ridicate, fara a se lasa insa apa in farfuria de sub ghiveci. Iarna se uda mai rar, dar pamantul nu trebuie sa se usuce complet. In perioada infloririi este bine sa se administreze un ingrasamant lichid, bogat in fosfor, de doua ori pe luna, iar in restul anului nu se mai face nici o fertilizare.
Inflorire
Florile plantei de apartament – Abutilon au o extraordinara valoare decorativa. Se formeaza la subsuoara frunzelor si cresc in palcuri sau separate, in diverse nuante, in functie de specie: rosii, galbene, albe, portocalii (Abutilon pictum, Abutilon hybridum, Abutilon megapotamicum). Florile speciei Abutilon vitifolium sunt albastre (nuanta lavandei), cu marginea exterioara a clopotelului foarte larga.
Inmultire
Cea mai simpla metoda de inmultire a plantei de apartament – Abutilon este prin butasi. Taiati, primavara sau vara, crengute de 7-10 centimetri si infigeti-le intr-un vas in care ati pus un amestec de turba si putin nisip. Acoperiti totul cu un sac de plastic transparent si perforat si puneti vasul la umbra, la o temperatura de cel putin 20 de grade Celsius.
Este nevoie de 3-4 saptamani ca sa se formeze radacinile, dupa care transplantati fiecare butas in ghiveci separat si udati atat cat este nevoie pentru o umiditate moderata a solului. Foarte curand, planta va avea noi lastari si, in aproximativ o luna, pot sa apara si primii boboci de floare. Inmultirea se face si prin seminte, cei care au conditii (sera, solar) putand pune semintele in pamant in ianuarie, astfel incat, la inceputul verii, planta sa infloreasca.
Daunatori si erori de cultura
Planta de apartament – Abutilon este sensibila la schimbarile bruste de temperatura, la curentii de aer si la lumina prea puternica a soarelui, situatii in care frunzele se ingalbenesc si cad. Dintre daunatori, paianjenii rosii pot ataca planta, provocand caderea florilor si a frunzelor, din pricina unei panze gri-albicioase, pe care o tes pe dosul frunzelor. Se poate incerca spalarea frunzelor cu un burete inmuiat in apa cu sapun, iar daca acest procedeu nu da rezultate, folositi un insecticid. Stropiti apoi, regulat, frunzele cu apa, pentru ca paianjenii si purecii de plante apar daca atmosfera este prea uscata.
Bine ingrijita, planta de apartament – Abutilon traieste multi ani, devenind din ce in ce mai frumoasa. Poate fi asezata izolat, pentru a o pune in valoare sau alaturi de alte plante. Avand in vedere ca suporta bine taierile de primavara si toamna, o puteti aranja si sub forma unui bonsai.
Radacinile si frunzele se folosesc si ca plante medicinale, mai ales specia Abutilon theophrasti medicus.