Canarul cafeniu face parte din categoria canarilor de culoare si este crescut in special pentru aspectul deosebit al penajului. Este apreciat foarte mult pentru forma si eleganta lui, corpul este zvelt, iar capul frumos si rotund. Canarul cafeniu a fost dezvoltat in urma unor mutatii la nivelul genelor specifice celor doua sexe. Aceste mutatii au reusit sa elimine pigmentii culorii negre, rezultand astfel un un penaj alb.
Exemplarele de canari cafenii care au penajul alb cu pete cafenii uniform distribuie sunt clasate de specialisti la categoria cea mai buna. Ciocul, picioarele, degetele si ghearele sunt de culoarea pielii sau bej. Petele de culoare cafenie apar in general in zona capului, spatelui si pe aripi.
Hrana acestor pasari trebuie sa cuprinda mixtura de seminte (rapita, mei, in, ovaz), seminte germinate, iarba, fructe proaspete (mere, caise, pere, struguri, banane), legume (salata, varza, spanac, morcov, rosii bine coapte, brocoli, frunze de papadie si spanac). Toate aceste alimente trebuie inainte spalate si taiate in bucatele mici.
Canarii cafenii sunt pasari vioaie, sociabile si prietenoase. Nu suporta sa stea in mediu rece si umed. Trebuie ingrijiti cu atentie, tinuti intr-o colivie spatioasa, curata, ridicata la o inaltime de 1-1,5 m, intr-un loc calduros si bine luminat.
Acest tip de canar este iubit mult de crescatorii de pasari, deoarece cantecul sau este frumos, placut si nu deranjeaza persoanele din jur. De asemenea, canarul cafeniu este indragit si pentru aspectul si temperamentul sau, el fiind o specie de pasare decorativa, foarte dragalasa si vesela.
Face parte din ordinul Passeriformes si familia Fringillidae.