Animale de companiePești de acvariu Zvârluga (Cobitis taenia), un pește care se adaptează destul...

Pești de acvariu Zvârluga (Cobitis taenia), un pește care se adaptează destul de ușor în condiții de captivitate

Zvârluga este un pește care se adaptează destul de ușor în condiții de captivitate, de aceea este preferat de acvariști, sunt achiziționate mai ales exemplarele mici de 4-6 cm. În mediul său natural zvârluga poate avea lungimea corpului de 9-10 cm, iar în cazuri excepționale poate ajunge și la 12 cm. În general femela este mai mare decât masculul și are abdomenul mai proeminent.

Zvârluga preferă apele cu debit lent sau chiar stătătoare. Arealul său este alcătuit din regiunile din Europa, Suedia, Scoția, Irlanda, Norvegia, China de Nord, Asia Mică, Japonia.

Ca aspect general, zvârluga are corpul alungit, aplatizat pe părțile laterale, complet acoperit cu solzi de dimensiuni mici de culori variabile. Pe partea dorsală coloritul este cenușiu cu numeroase pete cafenii de marimi diferite, dar destul de mici. Pe părțile laterale apar de asemenea pete cafenii, care sunt astfel distribuite, încât alcătuiesc un desen cu dungi longitudinale bine evidențiate pe culoarea de fond, mai luminoasă. Partea ventrală a corpului este predominant albicioasă sau ușor gălbuie.

Înotătoarea dorsală este bine dezvoltată și este prevăzută cu pete cafenii. Astfel de pete apar și pe suprafața înotătoarei caudale, care este de forma unui singur lob, cu marginea puternic rotunjită. La baza cozii, pe pedunculul caudal apare câte o pată neagră de o parte și de alta a acesteia. Aripioarele pectorale și ventrale sunt în pereche și foarte mici. Capul este mic, turtit și are botul ascuțit. Partea inferioară a gurii este prevăzută cu 3 perechi de mustăți, iar sub ochi are 2 ghimpi destul de mici, dar care pot înțepa atunci când peștele este scos din apă și ținut în mână.

Zvârluga nu este un pește pretențios, în condiții de captivitate trebuie să fie adăpostit într-un acvariu destul de spațios care să aibă un substrat din nisip, cum preferă această specie și în mediul ei natural (apele lente cu fundul mâlos și nisipos). Temperatura apei este de 25-28 grade Celsius, pH-ul de 6-7,5, iar duritatea apei de 8-20. Hrana sa constă din alge, viermi, icre de pești, insecte acvatice, larve de insecte, resturi de vegetație din apă.

În perioada de reproducere masculul are coloritul mai intens. Femela depune icrele în lunile iunie-iulie, iar incubarea acestora are loc timp de 1-2 luni. Icrele au diametrul cuprins între 1,9-3 mm și sunt depuse de femelă pe plantele acvatice. După perioada de incubație, apar larvele care dezvoltă branhii externe și se hrănesc cu alge filamentoase și mici crustacee. Larvele pot avea lungimea corpului de 1,8-2 cm și cresc destul de repede. Adulții sunt activi mai ales noaptea, atunci își caută hrana pe fundul apei.

Zvărluga are denumirea științifică Cobitis taenia și face parte din familia Cobitidae.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.