Gymnocorymbus ternetzi este un pește de acvariu foarte interesant datorită coloritului predominant argintiu. Este numit și ,,tetra negru˝ sau ,,văduva˝ și provine ca specie din Paraguay, Rio Negro.
Are corpul destul de mare, de aproximativ 5,5-6 cm. Femela este mai mare decât masculul și are abdomenul mai proeminent. Corpul este puternic aplatizat pe părțile laterale și acoperit de solzi. Zona posteriară a capului (ceafa) nu prezintă solzi. Coloritul corpului este argintiu cu reflexii în nuanțe de verde-oliv sau de galben spre albăstrui.
Pe suprafața corpului are trei benzi negre transversale: una în spatele ochilor, alta în dreptul operculilor și ultima în fața înotătoarei dorsale. Înotătoarea anală este bine dezvoltată, se întinde pe partea inferioară și posterioară a corpului. Aripioarele ventrale și pectorale sunt alungite și în pereche. Înotătoarea dorsală este destul de mare, are formă triunghiulară. Înotătoarea caudală este adânc bifurcată în doi lobi simetrici, este transparentă și bine dezvoltată.
Ca pește de acvariu, Gymnocorymbus ternetzi preferă să înoate într-un spațiu destul de mare, în care să aibă și plante acvatice. Preferă plantele din genul Ceratopteris care se fixează pe fundul acvariului. Pentru acest pește, temperatura apei în acavriu trebuie să fie de 22-26 grade Celsius, duritatea apei de 5-20 grade și pH-ul apei usor acid de 6,5-7,5.
Gymnocorymbus ternetzi este un pește pașnic, care preferă să se ascundă printre tufișurile de plante acvatice. Pentru cei care doresc să aibă o astfel de specie, pot achiziționa 8 exemplare (3 femele și 5 masculi) pe care să le țină într-un acvariu de cca. 12-15 litri de apă. Pentru a se adapta foarte bine, peștii au nevoie de apă curată, aceasta trebuie schimbată o dată pe săptămână. De asemenea, peștii trebuie si aibă o dietă corespunzătoare și condiții de temperatură și pH al apei corecte.
În perioada de reproducere temperatura apei poate fi un pic mai mare, de 25-26 grade Celsius, astfel acești pești se înmulțesc destul de ușor. Femela depune aproximativ 300-400 de icre pe plantele din apă. După o perioadă de 30 de ore, acestea eclozează și apar larvele ce se fixează de frunzulițele și tulpinile plantelor, sau de pereții din sticlă ai acvariului.
În scurt timp, cam la 3 zile, alevinii încep să înoate singuri în apă și să-și caute hrana (ce constă din microviermi). După 10-14 zile alevinii pot fi hăniți cu nauplii de Artemia și apoi pot avea o dietă la fel ca peștii adulți.
Video – Specii de pești de acvariu – Gymnocorymbus ternetzi: